Winelovers

Egy pohár borral az egészségünkért

A borfogyasztás még sosem volt ennyire egészséges

2019. október 24. - piskor.fanni

vorosbor_szilv_640.jpg

Vajon egészséges a borfogyasztás? Milyen előnyökkel bír, ha naponta egy pohárral elfogyasztunk?

A szőlőtermesztés megjelenését követően az emberek felismerték a bor élvezeti értéke mellett terápiás hatását is. Hippokratész sebkezelésre használta, előírta fájdalomcsillapításra, valamint szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására.
A középkorban már népitalnak számított, a XIX. századra baktériumellenes hatását tudományosan bizonyították. 
Napjaink álláspontja alapján a bor mértékletes fogyasztása kedvezően hat az idegrendszerre, immunrendszerre, és a szív- és érrendszerre is.


Az elmúlt évtizedekben rengeteg kutatást folytattak az egészséges borfogyasztással kapcsolatban. Szeretném kiemelni az egyik legfontosabbat, amely nem más, mint a francia paradoxon.

A legtöbb fejlett országban, amelyet telített zsírsavakban, koleszterinben gazdag étrend jellemez magas a szív és érrendszeri halálozás aránya. Ezek közül Franciaország a kivétel, amelynek okát sokáig nem tudták megfejteni, hiszen itt jóval alacsonyabb a kardiovaszkuláris eredetű halálozási arány, mint más országokban.

Számos kutatás próbált fényt deríteni az eltérések okára, és egyetlen feltételezés bizonyult helyesnek, mégpedig a franciák rendszeres, mégis mérsékelt vörösbor fogyasztása.

vorosbor_feketekormu_lany_istock_1500.jpgA Dán Járványügyi Központ vizsgálata rámutatott arra, hogy azok az emberek, akik mérsékelten, de rendszeresen fogyasztanak vörösbort 50%-kal kisebb valószínűséggel kapnak szívinfarktust vagy agyvérzést. A vörösbor antioxidáns hatásának köszönhetően megakadályozza az LDL-koleszterin oxidációját, ezzel az érelmeszesedéshez vezető anyagcseretermékek lerakódását az ereinkben, gátolja az eikozanoid szintézist és a trombocita aggregációt. Számos jótékony hatású vegyület található benne (rezveratrol, antociánok, galluszsavak), amely betegségek megelőzésében hatékonynak bizonyultak és csökkentik a vérnyomást.

Összefoglalva a vörösbor néhány jótékony hatása:

  • értágító
  • csökkenti a szívinfarktus előfordulási esélyét
  • antioxidáns és szabadgyökfogó
  • késlelteti az öregedési folyamatokat
  • csökkenti a vérnyomást
  • serkenti a zsíranyagcserét
  • elpusztítja a leukémiás sejtek 77%-át

TIPP! Hamarosan ismét megrendezésre kerül a Bordói november, ahol korlátlan mennyiségben kóstolhatjuk hazánk legjobb vörösborait!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása