Winelovers

Csak erre figyelj, és mindig jól fogsz borospoharat választani

Innentől már nem lehet kérdés, hogy burgundit vagy bordóit válassz

2019. november 14. - piskor.fanni

bor_szines_poharak_grafika_istock-472340853_1.jpg Ha jól körülnézünk, észrevesszük, hogy a piacon rengeteg eltérő méretű és formájú borospohár elérhető.

Azonban, ha profin szeretnénk kóstolni, tudnunk kell, melyik borhoz milyen borospohár dukál, ugyanis a megfelelő pohár kiválasztásával a borok legszebb aromáit is előtérbe tudjuk hozni! Azt, hogy milyen poharat választunk, nagyban meghatározza az is, hogy milyen szőlőfajtából készült a bor, reduktív vagy oxidatív eljárással készítették, friss vagy idősebb tételről van szó.

Ismerjük meg közösen a stílusonként ajánlott borospohár fajtákat:

 poharak.JPG


Vörösboros poharak:

Talán nem mondok újdonságot azzal, hogy a vörösborokat nagyobb méretű pohárban ajánlott kínálni, hiszen ezzel tudjuk elérni, hogy minél nagyobb felületen találkozzanak a levegővel, ami az aromák és az ízek kibontakozását elősegíti.

Univerzális vörösboros pohár:

Ez a leguniverzálisabb pohárforma, hiszen nagyjából bármilyen borral kiválóan működik együtt. Legyen az merlot, syrah vagy egy kis tempranillo ez a pohár jó választás lesz, hiszen jól passzol a fűszeresebb, közepes testű borokhoz. Azonban minél testesebb a borunk, annál nagyobb űrtartalmú poharat válasszunk.


Burgundi pohár:

Más néven az aromagyűjtő pohár. Tökéletes választás a közepes testű, gyümölcshangsúlyos vörösborokhoz, akár egy csodaszép pinot noir, vagy kadarka fogyasztásakor, de nyugodtan válasszuk egy érleltebb, koncentráltabb fehérbor ( furmint, hárslevelű, juhfark, chardonnay) esetében is.
Különlegességei közé tartozik, hogy a hordós érlelésből származó zavaró hordóaromákat is kellemesebbé tehetjük vele.Ezt a poharat viszont sosem használjuk üde, vékonytestű fehérborok, vagy pezsgők esetében!

Bordói pohár

Oversized borospohár, amiből testesebb, koncentráltabb, tanninhangsúlyos borokat érdemes fogyasztani. Speciálisan lett kialakítva a bordói típusokhoz, így cabernet sauvignon-t, cabernet franc-t, merlot fogyasszunk belőle.

Fehérboros pohár

Tökéletes választás, ha egy üde, reduktív, savhangsúlyos, aromákban gazdag illatos fajtát kóstolunk. Legyen szó irsai olivérről, cserszegi fűszeresről, muskotályos fajtákról vagy sauvignon blanc-ról. A pohár kialakításának köszönhetően az illatok felemelkednek és összegyűlnek a pohár felső részében, előtérbe helyezve a citrusos, virágos, gyümölcsös aromákat.

 

Pezsgős pohár:

A pezsgők legjobb felszolgálási módja a keskeny, hosszúkás pezsgős flőte pohár.
A pohár alakja elősegíti a gyöngyözés kifejlődését, így nagyobb tömegű boron hatol át mielőtt a pezsgő felszínen előtörne. Előnye, hogy kis mennyiség tölthető bele, így elkerülhetjük a pezsgőnk felmelegedését.

 

Édesboros pohár:

Az édesborokat nem szabad kicsi pohárból kóstolni, így legalább 0,5 l űrtartalmú poharat válasszunk, hiszen így elég levegőt tudunk biztosítani, ahhoz, hogy előtörjenek az édesborok igazi aromajegyei.


Milyen egy szakszerű kóstolópohár?

A nemzetközi szabványban rögzített, kehely alakú, kb. 2 deciliter űrtartalmú, 160 mm magas, vékonyfalú edény (minimális hő-kapacitással).
Természetesen csepp, mosószermaradék és szagmentes!

 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása