Winelovers

Milyen pohárból kell inni a pezsgőt?

Szakemberek egyre biztosabban állítják, nem pezsgőspohárból

2020. július 09. - Winelovers

champagne_tattooo.jpg

Bár az ünneplések kihagyhatatlan kelléke egy pezsgővel teli pezsgőspohár, a szakmabeliek megesküsznek rá, hogy a buborékos italok ízeit és illatait nem ezekben lehet a legjobban élvezni.

Szerző: Klein Pál

Címlapkép: facebook / *SOUR & SWEET TATTOO*

 

Szakértők a pezsgőspohár ellen érvelnek

Talán hallottál már a világ egyik legnagyobb és legnevesebb pohárgyártó vállalatáról, az osztrák Riedel Crystalról. Nos az ő vezérigazgatójuk, Maximilian Riedelnek például feltett szándéka „elavulttá” tenni, vagyis kivonni a forgalomból a pezsgőspoharakat.

De mi az oka annak, hogy az évszázadok óta használt pezsgőspohár, vagyis a flőte egyszeriben kegyvesztett lett? Jean-Baptiste Lécaillon, a Louis Roederer champagne ház pincemestere szerint a pezsgőt szellőztetni kell, hogy teljes mértékben kibontakozhassanak az erősségei, ezért gyakran használnak fehérboros poharat.

Körülbelül 25 évvel ezelőtt ráadásul kifejlesztették saját talpas poharukat, ami nagyobb is volt, mint a pezsgőspohár.

Hugh Davies, a kaliforniai Schramsberg Vineyards vezérigazgatója és borásza egyetért: „A pezsgőkészítés során olyan terméket képzelünk el, amely rendkívüli aromát, ízt és látványt nyújt. Noha a klasszikus, keskeny pezsgőspohár gyakran használatos, és gyönyörűen habzó élményt kínál, megakadályozhat bennünket abban, hogy felfedezzük az ital aromájának és ízének mélységét."

 

Miért vált népszerűvé a pezsgőspohár?

A hagyományos, hosszú pezsgőspohár tökéletesen kihangsúlyozza a felszálló apró buborékokat, vagyis a pezsgő frissességének tartós és látványos bizonyítékát. Több pezsgőspohárnak is van egy olyan belső terébe metszett pontja, amely elősegíti az állandó, függőleges pezsgést.

A pezsgőspohárnak vannak más előnyei is: megőrzi a pezsgést, ami egyébként könnyen eloszlik a poharak mélyedéseiben. Sokkal nehezebb továbbá kilöttyinteni a becses italt egy pezsgőspohárból, miközben mérete bármilyen bulihoz megfelel. A formája azonban nem segíti az előkelő pezsgést. Míg a pezsgőgyártók már használtak saját készítésű talpas poharakat vagy fehérboros poharakat, egy sommelier-re volt szükség, hogy az ötlet a pincékből eljusson a fogyasztókig.

Philippe Jamesse, a reimsi Les Crayères fő sommelier-je bevallotta, ő világ életében utálta a pezsgőspoharakat, otthon is mindig borospohárból kóstolt. Amikor 2000-ben elkezdett dolgozni a Champenois étteremben, „szégyellte” pezsgőspohárban kivinni a rendelést. “Tudtam, hogy ennél többre képesek. Amikor a Michelin-csillagos étterem séfje összetett fogásokat készít, akkor elfogadhatatlan, hogy nem tudják kiemelni az ott felszolgált pezsgőben rejlő valódi lehetőségeket.” – mondta. Elkezdte hát keresni a megfelelő poharat, azonban nem talált rá.

 

A tökéletes pohár?

Ötletét a Lehmann pohárgyártónak vitte tovább, együtt elkészítettek egy hosszúkás, a közepén lekerekített, a teteje felé elvékonyodó poharat. A legszélesebb pontján a Grand Champagne névre keresztelt “edény” 88 mm széles, de még a sorozat legkisebbje, az Initial is 72 mm. Jamesse később a Reimsi Egyetem fizikusával, Gérard Liger-Belair-ral rájött, hogy a pohár gömb alakja hatékonyan segíti a pezsgést.

Az új poharak kialakítása lehetővé teszi, hogy minden buborék a legszélesebb pontban “felrobbanjon”, ezáltal pedig felszabaduljanak az ízek és aromák, amik utóbb a szűkebb, kúpos végződésben össze tudnak gyűlni.

Jamesse-ék 2008-ban vezették be a poharat a munkahelyén. Elmonádsa szerint kezdetben a vendégek kissé megdöbbentek, de miután megkóstolták belőle a pezsgőt, megértették a különbséget. Azóta a champagne házak közül is egyre többen követik a példájukat, van ahol a saját tervezésű poharakat cserélték le. Ezzel párhuzamosan másoknál is beindult az ötletelés.  A Piper-Heidsieck, Moët & Chandon és Krug együttműködésbe kezdtek a már említett Riedellel, hogy egyedi, a tételeikre szabott poharakat fejlesszenek.

 

Vajon a különböző pezsgők jobban ízlenek különböző poharakból?

Egyesek egészen odáig mennek, hogy minden évjárathoz külön pohár szükséges, hogy a lehető legtöbbet nyújtsák az alábbiak szerint. Ne ijedj meg, ez nem azt jelenti, hogy pezsgőspoharakkal kell telepakolnod a lakásodat, pár jól megválasztott típusú borospohárral gyakorlatilag egész nagy skálán tudsz mozogni. Ha mégis a tökéletességre vágysz, akkor viszont ezeket érdemes betartanod:

  • a tiszta, elegáns, ásványban gazdag évjárat nélküli és blanc de blanc pezsgőkhöz a Grand Champagne pohár való
  • egy rozé, blanc de noir vagy évjáratos pezsgőhöz fehérboros pohár a megfelelő
  • régebbi évjáratokhoz akár a pinot noir típusú poharakat se féljünk elővenni
  • érlelt spanyol pezsgőt (cava) chiantis pohárból igyunk
  • a Trento DOC pezsgőkhöz a nagy talpas poharakat ajánlják a termelők 

 

Fokozatos váltás

A Riedel végül 2015 májusában vezetette be a saját fejlesztésű modern pezsgőspoharát. A legszélesebb ponton 85 mm átmérőjű poharat Maximilian Riedel “pezsgős borospohárnak” nevezte el. Mindazonáltal a Riedel továbbra is forgalmaz pezsgőspoharakat.

 

Az éttermek diktálják a trendet

A megvilágosodott éttermek hamar csatlakoztak az új mozgalomhoz. Tobias Brauweiler, a londoni Hakkasan Hanway Place vezető sommelier-je azt mondja, hogy a szélesebb pezsgőspoharakat, amelyek „több aromát engednek ki”, a Hakkasan csoport 11 éttermében használják. Szerinte másfajta pohár felszolgálása nemcsak meglepi a vendégeiket, hanem gazdagítja az élményeiket is egyben.

borkollegium-altalanos_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása