Winelovers

A sokoldalú szürkebarát

Pinot gris, pinot grigio, Vendages tardive

2020. szeptember 02. - Winelovers

1280px-pinot_gris_grape_clusters.jpg

A pinot gris, amit mi magyarok szürkebarátként is emlegetünk, a világ nagyobbik részén egy elragadó, bár néha túltolt, pinot grigio névre keresztelt olasz bort jelent, ami elsősorban az észak-olasz  lankák friss, eleven, gyümölcsös, némiképp virágos de mindenképp illatos boraként ismeretes.

Szerző: Hajdu Ferenc

Címlapkép: Wikipédia

 

A pinot grigio-ként ismert változat ugyanaz a szőlő eltérő néven, mint a Pinot gris, és még jó pár fedőnév alatt megtalálható – remek példa erre a fentebb szereplő magyar elnevezése. A pinot gris-t, avagy grigio-t, tehát szürkebarátot, nagy területen művelik Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban és Magyarországon, illetve az Újvilágban is egyre növekvő népszerűségnek örvend. A pinot gris (kiejtve: gri; jelentése: szürke) nevet Franciaországban kapta a szürkésfehér színű bogyóiról. Egyébként a pinot noir (kiejtve: noár; jelentése: fekete) egy természetes mutációjának tartják.

A szőlőfajta magyarországi megjelenése a 14. századra esik.

Feltehetően keresztény szerzetesek hozták be magukkal, hogy a szentmise alkalmával használatos misebort készítsenek belőle, melynél feltétel, hogy semmiféle adalékanyaggal ne avatkozzanak bele a tiszta szőlőlé természetes érésébe.

A szürkebarát pedig beváltotta a hozzá fűzött reményeket, legalábbis a Badacsony környékén mindenképpen. Hiszen nem csupán minden évben kellemes és akár változatos misebort adott a fenti tisztasági követelmények mellett, de eltarthatóság tekintetében is jól teljesített a lassú fejlődés, magas alkohol-, sav-, és akár cukortartalom okán (ugyanis jól töpped, aszúsodik). Arról nem is beszélve, hogy a vulkáni, melegebb talajokat kifejezetten kedveli – Badacsonynak még ezen belül is igen egyedi a mikroklímája –, így aztán nem meglepő, hogy nálunk a badacsonyi, mátrai és a balaton-felvidéki borvidékeken a legelterjedtebb.

Magyar nevéhez érdemes még tudni, hogy mivel a régi szerzetesrendek valamikor a betegápolás során gyógyfüvekkel ízesített borokat, gyümölcsszeszeket is használtak, szokássá vált a bor- és szeszesital-kereskedelemben régi szerzetesrendekről elnevezni egy-egy jellemző zamatú, aromájú italt. Noha a „szürke barát” fogalma nálunk már a 14. század óta ismeretes, a szürkebarát hivatalos elnevezés csak a 20. század közepétől él, nevét ihletőinek pontos eredete pedig a történelem homályába vész.

A szürkebarát fajtájú borok jellemzői

  • A friss, fiatalostól a testes, alkoholban gazdag, harmonikus savú változatig készíthető belőle bor. A szemek szürkés, kékes héja miatt laza rosé is készülhet belőle.
  • Szinte minden esetben gyümölcsös illattal bír, citrom, lime, citrusfélék aromájával az olasz változatokban, és trópusi gyümölcs, fa-gyümölcs aromákkal az újvilági és elzászi változatokban.
  • Nagyon gyakran saválló acéltartályban, alacsony hőmérsékleten erjesztik és érlelik.
  • Általában friss, „ropogós”, savas és üde.
  • Az olasz pinot grigio-t gyakran úgy írják le mint egy „sauvignon blanc a füves jegyei nélkül”.
  • Az elzászi (Franciaország) és oregoni (USA) szürkebarát jellemzően testesebb és egy kissé lágyabb, mint az olasz stílus vagy változat, és gyakran hasonlítják a fahordót nem kapott chardonnay-hez.
  • A „Vendages tardive” nevű késői szüretelésű desszertbort szürkebarátból készítik Elzász régióban. Késői szüretelésű, illetve „Vin de glacerie” (jégbor) stílusokat pedig már Oregonban is fellelhetünk.

 

A szürkebarátból készült borok jellemző aromái

Gyümölcsös: őszibarack, aszalt őszibarack, sárgabarack, citrom, lime, mandarin, friss körte, zöldalma, sárgadinnye, trópusi gyümölcs, kivi, mangó, citrusfélék

Virágos: vadvirágok, nyíló virágzat, méz

Zöldfűszeres, gyógyfüves: kakukkfű, szurokfű, citromfű; édesgyökér, macskagyökér

Ásványos: nedves kő, nedves homok

Mogyorós (Corylus)

 

A szürkebarát kiemelkedő termőterületei

  • Olaszország, különösen Velence északi régiói, Fruili és Alto-adige
  • Franciaország, Elzász
  • Európa hűvösebb bortermelő vidékei, mint Németország Ausztria és Svájc
  • Kalifornia, különösen a Napa-völgy és Santa Barbara
  • Oregon, ahol süt a nap

 

Ételrokonítások – alap hozzávalókkal

  • Tengeri étkek, illetve ezen étkek füstölten vagy salátában
  • Szárnyasok, sült szárnyasok
  • Borjú
  • Vegetáriánus fogások
  • Olajon sült ételek: tintahal rántva vagy sütve, kagyló, cukkini kirántva vagy megsütve.
  • Tökéletes a quiche-hez, de könnyű szószokkal készült tésztákhoz és thai ételekhez is bátran fogyasztható.
  • Desszertek közül a citromos sütemények, torták mellé a legjobb.

 

Ételrokonítások – összekötő hozzávalókkal

  • Különféle paradicsomok, gombák, cukkinik, előételek
  • Tejszínes öntetek, mártások; tejföl
  • Citrusfélék, finomecet és étolaj alapú hideg salátaöntetek (vinaigrette-ek) , kapribogyó, zöld olajbogyó
  • Bazsalikom, tárkony valamint a legtöbb fűszer- és gyógynövény
  • Kaliforniai paprika, grillezett-sült édeskömény, fokhagyma, mogyoróhagyma, pirított fenyőmag
  • Ricotta és mozzarella sajt


webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhö

süti beállítások módosítása