A pinot gris, amit mi magyarok szürkebarátként is emlegetünk, a világ nagyobbik részén egy elragadó, bár néha túltolt, pinot grigio névre keresztelt olasz bort jelent, ami elsősorban az észak-olasz lankák friss, eleven, gyümölcsös, némiképp virágos de mindenképp illatos boraként ismeretes.
Szerző: Hajdu Ferenc
Címlapkép: Wikipédia
A pinot grigio-ként ismert változat ugyanaz a szőlő eltérő néven, mint a Pinot gris, és még jó pár fedőnév alatt megtalálható – remek példa erre a fentebb szereplő magyar elnevezése. A pinot gris-t, avagy grigio-t, tehát szürkebarátot, nagy területen művelik Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban és Magyarországon, illetve az Újvilágban is egyre növekvő népszerűségnek örvend. A pinot gris (kiejtve: gri; jelentése: szürke) nevet Franciaországban kapta a szürkésfehér színű bogyóiról. Egyébként a pinot noir (kiejtve: noár; jelentése: fekete) egy természetes mutációjának tartják.
A szőlőfajta magyarországi megjelenése a 14. századra esik.
Feltehetően keresztény szerzetesek hozták be magukkal, hogy a szentmise alkalmával használatos misebort készítsenek belőle, melynél feltétel, hogy semmiféle adalékanyaggal ne avatkozzanak bele a tiszta szőlőlé természetes érésébe.
A szürkebarát pedig beváltotta a hozzá fűzött reményeket, legalábbis a Badacsony környékén mindenképpen. Hiszen nem csupán minden évben kellemes és akár változatos misebort adott a fenti tisztasági követelmények mellett, de eltarthatóság tekintetében is jól teljesített a lassú fejlődés, magas alkohol-, sav-, és akár cukortartalom okán (ugyanis jól töpped, aszúsodik). Arról nem is beszélve, hogy a vulkáni, melegebb talajokat kifejezetten kedveli – Badacsonynak még ezen belül is igen egyedi a mikroklímája –, így aztán nem meglepő, hogy nálunk a badacsonyi, mátrai és a balaton-felvidéki borvidékeken a legelterjedtebb.
Magyar nevéhez érdemes még tudni, hogy mivel a régi szerzetesrendek valamikor a betegápolás során gyógyfüvekkel ízesített borokat, gyümölcsszeszeket is használtak, szokássá vált a bor- és szeszesital-kereskedelemben régi szerzetesrendekről elnevezni egy-egy jellemző zamatú, aromájú italt. Noha a „szürke barát” fogalma nálunk már a 14. század óta ismeretes, a szürkebarát hivatalos elnevezés csak a 20. század közepétől él, nevét ihletőinek pontos eredete pedig a történelem homályába vész.
A szürkebarát fajtájú borok jellemzői
- A friss, fiatalostól a testes, alkoholban gazdag, harmonikus savú változatig készíthető belőle bor. A szemek szürkés, kékes héja miatt laza rosé is készülhet belőle.
- Szinte minden esetben gyümölcsös illattal bír, citrom, lime, citrusfélék aromájával az olasz változatokban, és trópusi gyümölcs, fa-gyümölcs aromákkal az újvilági és elzászi változatokban.
- Nagyon gyakran saválló acéltartályban, alacsony hőmérsékleten erjesztik és érlelik.
- Általában friss, „ropogós”, savas és üde.
- Az olasz pinot grigio-t gyakran úgy írják le mint egy „sauvignon blanc a füves jegyei nélkül”.
- Az elzászi (Franciaország) és oregoni (USA) szürkebarát jellemzően testesebb és egy kissé lágyabb, mint az olasz stílus vagy változat, és gyakran hasonlítják a fahordót nem kapott chardonnay-hez.
- A „Vendages tardive” nevű késői szüretelésű desszertbort szürkebarátból készítik Elzász régióban. Késői szüretelésű, illetve „Vin de glacerie” (jégbor) stílusokat pedig már Oregonban is fellelhetünk.
A szürkebarátból készült borok jellemző aromái
Gyümölcsös: őszibarack, aszalt őszibarack, sárgabarack, citrom, lime, mandarin, friss körte, zöldalma, sárgadinnye, trópusi gyümölcs, kivi, mangó, citrusfélék
Virágos: vadvirágok, nyíló virágzat, méz
Zöldfűszeres, gyógyfüves: kakukkfű, szurokfű, citromfű; édesgyökér, macskagyökér
Ásványos: nedves kő, nedves homok
Mogyorós (Corylus)
A szürkebarát kiemelkedő termőterületei
- Olaszország, különösen Velence északi régiói, Fruili és Alto-adige
- Franciaország, Elzász
- Európa hűvösebb bortermelő vidékei, mint Németország Ausztria és Svájc
- Kalifornia, különösen a Napa-völgy és Santa Barbara
- Oregon, ahol süt a nap
Ételrokonítások – alap hozzávalókkal
- Tengeri étkek, illetve ezen étkek füstölten vagy salátában
- Szárnyasok, sült szárnyasok
- Borjú
- Vegetáriánus fogások
- Olajon sült ételek: tintahal rántva vagy sütve, kagyló, cukkini kirántva vagy megsütve.
- Tökéletes a quiche-hez, de könnyű szószokkal készült tésztákhoz és thai ételekhez is bátran fogyasztható.
- Desszertek közül a citromos sütemények, torták mellé a legjobb.
Ételrokonítások – összekötő hozzávalókkal
- Különféle paradicsomok, gombák, cukkinik, előételek
- Tejszínes öntetek, mártások; tejföl
- Citrusfélék, finomecet és étolaj alapú hideg salátaöntetek (vinaigrette-ek) , kapribogyó, zöld olajbogyó
- Bazsalikom, tárkony valamint a legtöbb fűszer- és gyógynövény
- Kaliforniai paprika, grillezett-sült édeskömény, fokhagyma, mogyoróhagyma, pirított fenyőmag
- Ricotta és mozzarella sajt
Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhö