Winelovers

Milyen hatással van a klímaváltozás a szőlőre?

A szőlő a klímaváltozás egyik legpontosabb nyomon követője.

2020. december 18. - Winelovers

climatechange_1.jpg

Október ber, ber, ber, // fázik benne az ember // Szőlőt csipked a dere // édes legyen szüretre

kép forrása: www.ciencia-e-vinho.com

szerző: Kis Hajnalka

Nemrég Bordaux történelmi borvidékén hét új szőlőfajta használatát engedélyezték oltalomvédett borokban, amely magában erős válasz a megváltozott körülményekre. Az újonnan engedélyezett fajták jobban ellenállnak a betegségeknek és a magasabb középhőmérsékletnek is.


Mi köze a bornak az éghajlathoz?


A borászok egy dologban világszerte megegyeznek: jó szőlőből lehet rossz bort csinálni, de rossz szőlőből jó bort biztosan nem. A jó szőlő pedig számára ideális körülmények között nő, vagyis a körülményektől függően változik. Egy klasszikusan hordós, nehéz, vaníliás és ananász illatú és ízű fehérbor Kaliforniából, és az észak-Burgundiából származó savanykás, fémes ízű, nedves kő illatú zöldes Chablis egyaránt 100%-ban Chardonnay szőlőből készül. Természetesen más elvek alapján dolgozzák fel őket, de szinte nem is egy gyümölcsről van szó.
Egy borvidéken honos fajok valójában kiválóan tükrözik a vidék adottságait. Korán rügyező fajtákat nem tesznek tavaszi fagyokról híres területekre, oda inkább a későn rügyező fajtákat választják. A szőlő reagál és kaméleonként változik a talaj összetételétől, a dűlő tengerszint feletti magasságától, a természetesen hulló csapadék éves megoszlásától és minőségétől – fagy, eső, zápor, köd –, a napsugárzás erősségétől függően, ami következetesen befolyásolja a bor jellemzőit és a minőségét is.


Akkor mi lesz a klímaváltozás következménye?


A klímaváltozás pontosan ezeket a tényezőket befolyásolja. Az eddig 25°C-os átlaghőmérsékletű nyarak helyett 35°C-os középhőmérsékleten ugyanaz a növény megváltozik. A melegebb levegő miatt a szőlő minden fejlődési folyamata korábban zajlik az évben, de van egy hőmérséklet határ, amitől a szőlő fejlődése majd le is áll. A szőlő adott esetben napégést szenvedhet, megkeményedik és varratos lesz. A magas hőmérséklethez tartozik a napsugár erősebb intenzitása, amitől a szőlőszem akár meg is fonnyadhat és leeshet, még jóval a szüret előtt.

A klímaváltozással kapcsolatban gyakran emlegetett üvegházhatást a légkörben nagyobb mennyiségben lévő szén-dioxid okozza. A szén-dioxid pedig a növények számára a fotoszintézis egyik alapja.

Több szén-dioxid és több napsütés tehát gyorsabb és erőteljesebb szőlőfejlődést jelent, amiből a növény több cukrot képes készíteni.

A csapadék minőségének változása is lényeges. A hevesebb zivatarok gyakorisága tönkreteheti a növényeket. A nyári szárazság hosszabbodása miatt a növény fejlődése teljesen megállhat.

Milyen borokra lehet számítani


A melegebb klíma legfontosabb eredménye a nagyobb cukortartalmú szőlő. Több cukor magasabb alkoholtartalmat eredményez, ami már most is megfigyelhető a piacokon nem ritkán 15%-nál is magasabb alkoholtartalmú vörös, de immár fehérborokban is. A magasabb cukortartalom másik hatása, hogy kevesebb sav marad a szőlőben, amiből lapos, nehéz borok készülhetnek. A cukortartalom növekedését a szüret fokozatosan korábbra vitelével lehet megelőzni, kérdés, hogy meddig tudjuk szűkíteni a szőlő fejlődéséhez szükséges időt, hiszen, ha a téli időszakban kezd el rügyezni és nem lesz elég hideg, ami a kártevőket elpusztítja, akkor az is előfordulhat, hogy a szőlő pár év alatt kimúlik. Kutatások szerint az erős napsütés és folyamatosan magas hőmérséklet másik következménye a vörösborokban megnövekedett csersav-tartalom, ami nehezen ellensúlyozható.

Mit lehet tenni?


A szőlő felborult életciklusa az eddigieknél is sokkal nagyobb felelősséget hárít majd a borászokra, hiszen a manapság teret nyert természetes bor helyett bizony nagyon komoly beavatkozásokra lesz szükség, hogy az ital még a bor nevet viselhesse.
Másik oldalról a borkészítést 2009 óta szabályozó Európai Uniót is komoly feladat elé állítja, hiszen az oltalom alatt álló borok készítését szabályozó előírásokat progresszíven kell majd módosítaniuk, hogy a borászok és a nemzet számára is bevételt jelentő borokat immár ne csak a piac igényeihez, de a környezeti adottságokhoz is hozzáigazítsák. Adott esetben Bordeaux példáját követve rezisztensebb fajokat kell engedélyezzenek minden területen, adott esetben pedig a must vegyi módosítása is engedélyezett kell, hogy legyen.
Olyan dologról van szó, amire mindenképpen gondolnia kell a mai modern borivónak, és tehet azért, hogy lassuljon ez a folyamat. Az is számít, ha egy fokkal leveszi a fűtést, vagy kevesebb alkalommal ül autóba. Minden környezetvédelmi lépésünk kihat a környezetre, se ezzel a bor megmentését is szolgálja.

Többet megtudnál az egyes szőlőfajtákról? Iratkozz be tanfolyamainkra itt.

borkollegium-altalanos_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása