Winelovers

Borkóstoló etikett

2021. március 30. - Winelovers

snob.png

Borkóstolóra hívtad a barátaidat, de bizonytalan vagy a borok világában? Nem tudod hova tenni a borkóstolókon hallott kifejezéseket? Nem tudod, hogy mit illik és mit nem a kóstoló közben? Segítünk eligazodni az útvesztőben, hogy te is profinak tűnj!

Kép: https://www.winecurmudgeon.com/

Szerző: Pethő Dóra

Valószínűleg borozás, borkóstolás során elsősorban nem azon jár az agyunk, hogy vajon mit, hogy illik, hanem inkább a bort, az élményt próbáljuk élvezni. Ez abszolút rendben is van így, néhány fontos szabályt azonban mégis érdemes megjegyezni és betartani, hiszen mint mindennek, a bor kóstolásának és fogyasztásának is megvan a saját kultúrája és írott vagy íratlan szabályrendszere.

Íme néhány tipp, amit érdemes már a kóstoló előtt észben tartani:

  1. Ne viselj erős parfümöt! Ez elsőre furán hangozhat, de a szaglás nagyon fontos egy borkóstolón. Sokszor az illat alapján már elég konkrét képet kaphatsz a borról, és ha parfümillat lengi be a szobát akkor senki nem tud a bor illatára koncentrálni, sőt akár téves illatok és ízek is keringeni kezdhetnek a fejedben. Ez persze nem csak a parfümre vonatkozik, a kóstolóteremben lengő bármilyen erős illat zavarhatja a szaglásunkat és nem utolsó sorban zavarhatja a társainkat is.
  2. Gondolkodj előre és mindenképpen egyél a kóstoló előtt! Üres hassal nem érdemes nekivágni a kóstolásnak, pláne, ha több bort is szeretnél megízlelni. Törekedj viszont arra, hogy kevésbé fűszeres ételt válassz, a fűszeres ízek ugyanis befolyásolhatják a kóstoláskor az ízlelőbimbók érzékelését. Ugyanez vonatkozik a csípős ételekre is, ezeket is érdemes elkerülni.

Itt pedig néhány további tipp a borkóstolóhoz:

Hidratálj!

Tévhit, hogy, ha alkoholos italokat – köztük például bort – fogyasztunk, akkor beleszámíthatjuk azokat a napi folyadékbevitelünkbe, mondván: a bor is folyadék. Valóban tény, hogy a borral együtt vizet is juttatunk szervezetünkbe, hiszen a bor mintegy 80%-a víz. Azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy a borban a víz mellett alkohol is van. Amikor bort fogyasztunk tehát, nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet is igyunk mellé. Bizonyára gyakran hallottuk már azt a tanácsot, hogy legalább ugyanannyi, de inkább még több vizet fogyasszunk, mint bort. Ez azért szükséges, mert amikor bort fogyasztunk és megnövekszik a vízveszteségünk akkor, ha ezt nem kompenzáljuk megfelelően, szervezetünk először szomjúságérzettel, szájszárazsággal reagál, később pedig fejfájás, rossz közérzet, és akár rosszullét is jelentkezhet. Sőt, a másnaposságért is gyakran a kevés vízfogyasztás a felelős.

Fontos megjegyezni, hogy itt kimondottan a vízfogyasztásról van szó: csapvíz, ásványvíz vagy szóda. A cukros üdítőitalokból, gyümölcslevekből vagy más folyadékokból a szervezet csak nagyon nehezen tudja kiválasztani és hasznosítani a működéshez szükséges vízmennyiséget. Ráadásul ezek az italok kisebb arányban tartalmaznak vizet. Hiába iszunk sokat belőlük, a bevitt víz mennyisége csak töredéke lesz az elfogyasztott folyadéknak.

 

A pohárral csak elegánsan

picture2.jpg

Forrás: https://winefolly.com/

Tartsd a poharat a talpánál vagy a száránál fogva. A pohár falát nem ajánlott összefogdosni, mert egyrészt tele lesz ujjlenyomatokkal és nem tudjuk megfelelően vizsgálni a bor színét és feltapadását, másrészt gyorsabban felmelegszik a testhőtől a pohár fala és ezáltal a benne lévő bor is.

Koccintás...Mikor és hogyan illik?

Társaságban mindig a házigazda kezét és poharát figyeljük, ugyanis miután mindenkinek töltött bort, az ő „poháremelése”, esetleg hozzá fűzött pohárköszöntője jelzi, hogy mi is vegyük kézbe a poharat, és csak ezután kortyolhatjuk a bort.

Nem minden esetben „kötelező” a koccintás, hiszen, nagyobb létszámú társaságban minden egyes bortöltés és kortyolás után ez meglehetősen időigényes lenne. Ilyenkor elegendő, ha csak a poharunkat megemelve körbetekintünk mindenkivel szemkontaktust keresve, illetve az is lehetséges, hogy csak a hozzánk közel ülőkkel koccintunk, a többiek felé pedig megemeljük a poharunkat. Koccintást követően lehetőség szerint illik legalább belekortyolni az italba, nem illik azonban „húzóra” meginni a kitöltött mennyiséget.
Koccintáskor is próbáld meg a poharat a száránál vagy a talpánál megfogni, hogy a poharak a hasuknál érintkezzenek, ahol a legszélesebbek, így kisebb az esélye, hogy eltörjenek. És még valami: nézz a másik szemébe. Illetlenség másfelé kalandozni a tekinteteddel koccintás közben. Add meg a tiszteletet és legalább addig éreztesd a másik féllel, hogy rá figyelsz!

Ki töltsön bort?

Itt több forgatókönyv is lehetséges. Egy borkóstolón a borász vagy az egyik segítője tölt - mindenkinek ugyanannyit.

Étteremben, ez a felszolgáló feladata, aki először annak tölt, aki rendelt, majd miután ez a személy megkóstolta és rábólintott, tölt a többi vendégnek is. Amennyiben otthon egy baráti társaságban borozunk, úgy a házigazda tölt a vendégeknek.

Extra tipp: figyeljünk arra, hogy a címkét a vendég felé fordítva töltsünk, így mindenki tudja, mit iszik!

Házigazdaként...

...ránk hárul a megtisztelő feladat, hogy felszolgáljuk a bort a vendégeknek. Ilyenkor illik figyelembe venni, hogy milyen sorrendben töltjük ki a bort a vendégeknek:

a felnyitást követően megszagoljuk a dugót, és megítéljük, hogy dugós-e. Ezután ha nem mi kóstolunk, hanem valaki más, akkor vele kezdjük és kis mennyiséget töltünk neki, ami kóstoláshoz éppen elég. Ha a kóstoló is rábólintott, akkor ezután következik a fővendég, vagy a legidősebb hölgytől a legfiatalabb hölgyig, majd a legidősebb férfitól a legfiatalabb férfitagig felállított sorrend.

Legutoljára pedig visszatérünk a kóstolóhoz, és kitöltünk neki is egy pohárral.

Ha a kor nem megállapítható vagy túl nagy az asztaltársaság és fura lenne ide-oda rohangálni az emberek között, akkor menthetjük a helyzetet és élhetünk azzal a lehetőséggel, miszerint a rendelő személytől általában jobbra haladva sorba töltünk - mindig az emberek jobb oldalán, anélkül, hogy a poharat kézbe vennénk, vagy a lehelletünkkel és jelenlétünkkel megzavarnánk a vendéget. A kör végén visszatérünk a kóstolóhoz, és kitöltünk neki is egy adagot.

Meddig kell megtölteni a poharat

Sosem tele!

Nem a minél nagyobb mennyiség elfogyasztása a cél, hanem a megfelelő ízlelés, ami teletöltött pohár esetén nem lehetséges, hiszen nem jut elég levegő a pohárba, így a bor sem tud kellően kiteljesedni.

Alapszabály: a kis borospoharakat egyharmadig, a nagyobb kelyheket egynegyedig töltjük, tehát egy üveg borból megközelítőleg hat vendéget tudunk kiszolgálni.

picture1.jpg

Kép: Pethő Dóra

Figyelj a sorrendre!

Nézd meg - szagolj bele - kóstold meg

Nem szeretnénk ismét részletesen bemutatni a kóstolás szabályait, de ha most halljátok először, akkor olvassatok utána a linken! Objektíven kóstolni nagyon nehéz, de ha nem éppen zsűritagok vagyunk egy borversenyen, akkor nem is feltétlen erre van szükség, a lényeg, hogy a bor a három érzékszervünkön keresztül eltérően jut el hozzánk, hagyjunk elég időt mind a három lépésnek.

Jegyzetelj!

Nem témazáró dolgozatot írsz, a jegyzeteid csak neked szólnak, így a legjobb, ha az őszinte benyomásaidat írod le a borról, illetve néhány gondolatot, ami megfogott, amit később is vissza tudsz keresni akár. Ne feledd el leírni, hogy milyen borról van szó: név, termelő, évjárat, alkoholtartalom térfogatszázalékban.

Ne félj a köpőcsészétől!

Nyilvánvalóan jobbnál jobb borokat fogsz kóstolni és természetesen senki sem szeretné pazarolni ezeket a jó borokat. Azonban, a kóstoláskor nagyon nagy szükségünk van az ízlelésünkre és a szaglásunkra egyaránt. Ha minden kitöltött bort elfogyasztunk, akkor egy több tételből álló kóstolósor végén előbb-utóbb ezen érzékszerveink elfáradnak és nem fogjuk tudni kiélvezni a kóstolt borok ízét, tehát magunktól vesszük el az élményt. Arról nem is beszélve, hogy a szervezetünkbe bekerülő alkohol még inkább felerősíti ezt a hatást, azaz tompítja ezen érzékszerveinket és emlékezetünket egyaránt. Tehát ha emlékezni is szeretnél a kóstolt borokra akkor nyugodtan köpd ki vagy öntsd ki, ez egyáltalán nem illetlenség és valószínűleg nem leszel ezzel egyedül. Ugyanúgy, ha nem ízlik egy bor, ne idd meg, csak azört, mert kitöltötték. Biztosan lesz olyan bor, ami nem a te ízlésvilágod, nem kell szeretned az összes megkóstolt bort.

Extra tipp: Ha úgy érzed nem vagy rutinos a köpőcsésze használatában akkor jól jöhet, ha otthon gyakorolsz, így nem érhet baleset a kóstolón! Bármennyire is furán hangzik, elsőre talán nem olyan egyszerű ez a művelet, mint amilyennek tűnik és mások jelenléte is feszélyezhet adott esetben, így jobb otthon magunkban felkészülni, ha nincs rutinunk a köpőcsészével.

Beszélgess a borásszal!

Sokkal jobban tudunk értékelni egy bort, ha tudjuk, hogy készült, milyen elveket tartott szem előtt a borász. Pincében kóstoláskor nyugodtan tedd fel a kérdéseidet, hiszen a borászok általában szeretik, amit csinálnak és szívesen mesélnek a borukról. Nem utolsó sorban persze sokat tanulhatsz ezekből a beszélgetésekből!

Ne felejtsd el élvezni a borokat!

Hiszen ezért kóstolsz, ugye?

 

Miért is fontos ezen íratlan szabályok betartása?

Egyrészt a viselkedésed, a mozdulataid, akárcsak az is, hogy miként fogsz meg egy boros poharat, hogyan reagálsz a kitöltött borra, sokat elárul rólad. Másrészt, ahhoz, hogy megfelelő körülmények között tudj kóstolni, bizony be is kell tartani néhány „alapszabályt”, ami segít majd abban, hogy megfelelő hőmérsékletű borral, kellően szabadon és nyitott érzékszerveinkkel, ugyanakkor felkészülten kezdhess neki a kóstolásnak. Kedvet kaptál? Rendelj egy pár palackkal, és gyakorolj!

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása