Winelovers

Kövidinka

2021. augusztus 11. - Winelovers

kovidinka_feher_gruppe.jpg

A kövidinka az egyik legősibb magyar szőlőfajta. Nevének csengése is árulkodik eredetéről, hiszen méltán emlegethetjük az olyan magyar fajták sorában mint a királyleányka, kadarka vagy járdovány.

Kép: http://wein.plus

Szerző: Szécsi Anita

 

A szó első előfordulása A magyar nyelv történeti-etimológiai szótár szerint azonban egészen 1795-re nyúlik vissza, amikor már a mostani értelemben vett szőlőnemet jelölte meg. Hogy pontosan mikor és hogyan kerülhetett a mai Magyarország területére, az kérdéses, azonban valószínű, hogy egy igen régre visszamenő fajtáról beszélhetünk.

A löszös, homokos talajban kiválóan termő fajta különös népszerűségnek örvendett a filoxéra-járvány idején, hiszen élete egy ciklusában a szőlő gyökerén terpeszkedő filoxéra-lárva az ilyen talajt kerüli.

A szőlőfajta jellemzői

Az ellenállóbb fajok közé tartozik, fagyállóképessége magas. Ezáltal egy kiváló termelési biztonságú gyümölcs. Jó fagytűrése későn fakadással és későn éréssel párosul. Ez a tulajdonsága kiválóan alkalmassá teszi a Kunsági-borvidék meleg kontinentális klímáján termesztéshez. A Duna-borrégió és ezen belül a Kunsági borvidék manapság a fajta otthonának is tekinthető.

Alaktanilag a szőlő közepes méretű. A gazdag fürtökön egymáshoz közel álló bogyók közt bár megmaradhat a hajnali harmat vagy az esőcsepp, a fajta viszont vastag héjú, rothadásra nem hajlamos.

Illat-, és ízvilága

Gyógynövényes, csalános, gyümölcsös illattal, friss ízvilágú. Akácméz illat jellemzi. 

Bora könnyű, lágy és kellemes zamatú. Savakban szegény könnyű asztali borként jellemezhetjük, fanyarkás mellékízzel.

Cukortartalma általában alacsony, neutrális fajta - vagyis nincsenek igazán jellemző íz-, és illatjegyei, sokkal inkább a talajt, a környezetet mutatja meg a boron keresztül, feltéve, ha jól van elkészítve.

Azonnali fogyasztásra szánt száraz fehérbor a kövidinkából készülő nedű, amelyet a szakértők szerint egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10 °C-on érdemes fogyasztani. A melegebb, naposabb időszakokban, vagyis kora tavasztól késő őszig kedvelt a fogyasztók körében. Bátran készülhet tehát belőle a 2015 óta hivatalosan is hungarikumként kikiáltott fröccs.

Párosítás

foodwinepairing_internal_foiegras.jpg

Kép: https://vinepair.com/

Ha étellel szeretnénk párosítani, akkor semmiképp nem érdemes a túl intenzív fűszerezésű ételek közül választanunk, ugyanis a bort könnyedségéből adódóan egy hasonlóan könnyed ízvilágú sajt, saláta vagy fehérhús mellé ajánlott elfogyasztani.

Az utóbbi években egyre inkább teret nyer magának a sokak által kedvelt régi Kárpát-medencei kövidinka. Egyre több alföldi borászat készít kiemelkedő bort, és ezáltal egyre többször találkozhatunk vele a borosüzletek polcain is. A hazai ősi fajokat kedvelőkön túl, az utóbbi években a kövidinkából készült bor külföldi ismeretsége úgyszintén terjedőben van, nem csoda, hiszen a nemzetközi versenyeken és bemutatókon is szép eredményeket zsebel be.

 

Rendelj egyet te is a közelgő ünnepekre, nem csak ősi hazai fajtáról van szó, de kifejezetten jutányosan beszerezhető a webshopunkban.

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

 Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz.

süti beállítások módosítása