Winelovers

Chablis és a Côte d’Or: ásványok és elegancia Burgundiában

2021. november 09. - Winelovers

istock-898070954_1.jpg

Franciaország délkeleti részén kalandozva a világ egyik legkiemelkedőbb borrégiójában, Burgundiában találhatjuk magunkat, ahol több mint, 30.000 hektárnyi szőlőtermő területen, már évszázadok óta nagyszerűbbnél nagyszerűbb tételek születnek. 

szerző: Májer Hanna

kép forrása: iStock

A terület észak-déli irányban, körülbelül 240 kilométer hosszan terül el az ország délkeleti részén. Kontinentális éghajlat jellemzi, a telek meglehetősen hidegek, míg nyarak relatíve melegnek számítanak. A helyi borászok sokszor kénytelenek szembenézni az időjárás viszontagságaival. 

Bizonyos források szerint, már i.e. 51-ben foglalkoztak a rómaiak borkészítéssel a területen, azonban az igazi fejlődés a 13-14. században ment végbe, mikor  bencés szerzetesek érkeztek Burgundiába. Az uralkodóktól szőlőtermő területeket kaptak a szolgálatukért cserébe, tevékenységükkel pedig megalapozták a borkészítés hagyományát a régióban. A hatalmas területet, a különböző karakterű és minőségű borok okán, 6 különböző szubrégióra osztották, melyek két fő szőlőfajtája a Chardonnay és a Pinot Noir. 

Chablis a borrégió egyik legkülönlegesebb szubrégiója, valahol félúton Párizs és Beaune között. A terület földrajzilag  közelebb helyezkedik el Champagne régióhoz, mint Burgundia más szubrégióihoz. A szubrégió nem csak Burgundiában, de a világon is egyedülállónak számít, különleges terroir-ja miatt.

A talaj szerkezet a késő jura korban kialakult, ún. kimmeridgian-i talaj alkotja, melynek két fő komponense az agyag és mészkő. Chablis szubrégiót 150 millió évvel ezelőtt még tenger borította, így ha a területen nyitott szemmel járunk, akár még a mai napig is találhatunk a fossziliákat. Ez a talajtípus mindössze egy maroknyi területre jellemző a világon, Anglia egyes részein, valamint Champagne régióban találkozhatunk még vele.

 

Chablis egyetlen engedélyezett szőlőfajtája a chardonnay, melynek minősítésére a régióban saját rangsorolási rendszert vezettek be. Petit Chablis és Chablis néven futnak a jó minőségűnek számító borok, a legkiválóbbakat pedig a Primer Cru és Chablis Grand Cru kategóriákba sorolják. A Grand Cru területek, melyek a borvidék szívét képezik, mindössze két kilométer hosszan terülnek el a Serein folyó partján.

Ezen a vidéken a lejtőkitettség, a napsugarak beesési szöge, a Serein adta megfelelő páratartalom, a klimatikus adottságok, valamint az egyedi talaj szerkezet miatt, minden feltétel adott, hogy a világ leggazdagabb és legösszetettebb fehérborai születhessenek meg. Habár a chardonnay a világ második legtöbbet termelt szőlőfajtája, Chablis-ban, a terroirnak köszönhetően, mégis a legegyedibb arcát mutatja. 

És hogy mi is a jellemző a kiemelkedő chardonnay-re? – A helyi borászok óvatosan bánnak a tölgyfahordós érleléssel, mivel úgy tartják, a hordónak nem kell elnyomnia a borok egyszerű, tiszta tökéletességét, ezzel egyidejűleg pedig igyekeznek megőrizni a terroir adta, jól megkülönböztethető jegyeket. A Grand Cru tételeket közepes szalma szín jellemzi, érett és trópusi gyümölcsös aromák, ízben pedig feszes savak, intenzív és gazdag mineralitás, összetéveszthetetlen szerkezet.

-------

Chablis-től délkeleti irányba haladva elérjük Burgundia és egyben a világ, egy másik, igazán különleges szőlőtermő területét, Côte d’Or szubrégiót. A terület észak-déli kiterjedése körülbelül 50 kilométer, egészen Dijontól Santineig foglalkoznak szőlőtermesztéssel a borászok. A régió két kisebb egységre tagolódik, északon a Côtes de Nuits, még délen a Côtes de Beaune terül el. A talaj szerkezet két fő alkotó eleme, ebben a szubrégióban is, a jura kori agyag és mészkő. A terület tengerszint feletti magassága körülbelül 250-300 méter. 

Côtes de Beaune régióban vörös és fehér borok is készülnek. 4000 hektár szőlőtermő terület áll a borászok rendelkezésére. Ezen terület adja Burgundia éves össztermelésének 11%-át. 

A másik régió, az északon található Côtes de Nuits, a világ leghatalmasabb pinot noir ültetvényeinek otthona. A Burgundiába érkező szerzetesek, ezen a területen telepedtek le a 13. században, majd itt alapították meg a régió méltán egyik leghíresebb pincészetét, a Domaine Romanée Conti pincészetet 1232-ben. A pinot noir telepítését is ők kezdeményezték, 1395 óta pedig a fajta szinte töretlen sikereknek örvend a területen. A pinot noir a szubrégió ezen részének kizárólagos fajtája. Mindössze 2000 hektárnyi terület áll a borászok rendelkezésére, Burgundia össztermelésének 5%-a származik erről a vidékről. 

Érdekesség azonban, hogy az itt készített borok többsége, a nem túl nagy mennyiség ellenére, prémium kategóriába sorolandó. Mi sem bizonyítaná ezt jobban mint, hogy 2018-ban a Romanée Conti pincészet egy 1945-ös tétel, majdnem fél millió fontért kelt el egy árverésen, ezzel kivívva magának a világ legdrágább bora címet. 

Burgundia sokszínű és különböző karakterű tételeivel a borkedvelők számára örökös és kimeríthetetlen tudásanyagot nyújthat.

 Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz.

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása