Winelovers

10 boros város, ahová el kell utaznod

2021. november 30. - Winelovers

istock-1135108116_1.jpg

Tudjuk, hogy nem éppen utazós időszak van, de a tervezgetés jövőre igenis már most elkezdődhet. Ha karácsonyra ajándékoznál utazást, akkor pedig egyenesen kötelező, hogy elkezdj gondolkozni azon, milyen boros helyekre érdemes ellátogatni jövő nyáron.

képek forrása: iStock fotó

Egyes városok különleges borkultúrát hoztak létre, és mindig valami újat mutatnak be a borvilágról. 10 olyan várost mutatunk, ahová kifejezetten bortúrát is érdemes szervezned.

1. Beaune - a legszebb burgundiai város, számos Premier Cru besorolású területével a Cote de Beaune szíve, ahol minden a chardonnay-ról és a pinot noir-ról szól: engedd át magad a burgundi hangulatnak, és élvezd a város kínálta gasztronómiai újdonságokat

2. Porto – járd végig a portugál város pincészeteit, kóstold meg Portó erősített borait, de ne hagyd ki Douro száraz tételeit sem. Itt minden együtt van egy tökéletes gasztrotúrához: minőségi borok, különleges ételeket felvonultató konyhaművészet, vendégszerető portugálok és az évezredes szőlő- és borkultúrát magán viselő táj.

3. Jerez de la Frontera – ebben a csodálatos spanyol városban minden a gasztronómiáról, a borokról és az andalúziai kultúráról szól. A sherry hazájában megismerkedhetsz a spanyol erősített borok világával is. Tudtad? A sherry elnevezés Jerez de la Frontera-nak mór elnevezése, amit Seris-nek (Sherish) hívtak. 

4. Firenze – a toszkán főváros nemcsak képzőművészeti alkotásokban, hanem borokban is mesterműveket kínál. A leghíresebb borvidékek szinte mindegyike a toszkán régióban található. Firenze közelében termesztik a világhíres chiantit. A Firenzében lévő elegáns éttermek étlapján a tradicionális toszkán ételek mellett sok más mediterrán és nemzetközi különlegesség szerepel.

5. Barcelona – ez a spanyol pezsgő, a cava földje, de számtalan ikonikus borászattal vár még ez a pezsgő város: merülj el a katalán és spanyol borkultúrában.

6. London – Nagy-Britannia nem bortermelő nagyhatalom, London régóta mégis a borvilág fővárosa: megkerülhetetlen, ha a világ borairól van szó. A bordivatok, fogyasztói szokások, amelyek itt megjelennek, előbb-utóbb begyűrűznek az egész világ borpiacára. Fókuszálj következő londoni utad során a borokra! Nem fogsz unatkozni.

7. Melbourne – elsősorban kávé kultúrájáról ismert, de varázslatos hangulatot árasztanak az út menti kis pincészetei. Melbourne-től nem messze egy hűvösebb ausztrál borrégió, Victoria állam található, ahol az enyhébb klímát kedvelő fajták, így például a Pinot Noir is megterem, és ahol elegáns, finoman gyümölcsös borokat készítenek.

8. Santiago (Chile) – hegyek és szőlőültetvények ölelik körbe ezt a várost, ahová rövid idő alatt eljuthatsz a nyüzsgő metropoliszból. A Maipo-völgy, amit „Chile Bordeaux”-jának is neveznek, a várostól délre fekszik, itt készülnek chile ikonikus cabernet sauvignon borai, mivel a száraz, napos időjárás miatt szépen beérnek a szemek. A carménère és a merlot is kiváló borokat ad.

9. Haro – ha szereted a Rioja-t, Haro lesz a bázisod, amikor felfedezed a borvidéket. Tudtad? A Rioja elnevezés az Oja folyóról (río/Oja) származik, mely Haro és Alfaro települések között folyik az Ebro völgyében (mellékága az Ebrónak)

10. Catania – a vulkánok mellett csodás szicíliai borok várnak, startolj innen a sziget borvilágának felfedezéséhez. A Nero d’Avola a sziget őshonos szőlőfajtája, Szicília minden pincészetében készítenek belőle bort. Vétek lenne kihagynod!

Rendeld házhoz a borélményt a Winelovers webshop-ból!

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása