Winelovers

Balatoni borvidékek, szőlőfajták, borászatok

Melyik borászattól mit érdemes kóstolni?

2022. március 09. - Winelovers

istock-1248198272_1.jpg

A Balatoni borrégió talán hazánk egyik legváltozatosabb tételeket kínáló szőlőtermő területe. A régióban hat különálló borvidék található, amely egytől egyig sajátos tételekkel büszkélkedhet. 

szerző: Májer Hanna

kép forrása: iStock

A Badacsonyi borvidék kihagyhatatlan fajtája a kéknyelű. Ezt kifejezetten csak Badacsonyban termesztik, mivel egy rendkívül problémás fajtáról van szó.  Ugyanis a szőlő nem képes önbeporzásra, mint más szőlő fajták, így annak érdekében, hogy a növény megtermékenyüljön és termőre forduljon, egy másik szőlőfajtával együtt kell ültetni és termeszteni. Ez az esetek többségében általában a budai zöld vagy a rózsakő. Nevét a levélnyél kékesvörös árnyalatáról kapta.

A Balatonfüred-Csopaki borvidék fő fajtájaként az olaszrizlinget tartjuk számon, mely a vidék mészkő, márga és dolomit alkotta talaján nagyon szép tételeket produkál. A füredi, balatonszőlősi olaszrizlingek testesebb, magas extrakttartamú tételek, nyugat felé haladva pedig még az előbbieknél is testesebb és teltebb, melegebb karakterű borokat kóstolhatunk. 

A Balaton déli partjára kalandozva kiemelkedő balatonboglári pincészetek is várnak: az Androsics Birtok, a Bujdosó Pincészet, és a Katona Borház. Az itteni tételek között megtalálunk egyaránt fehér és kék szőlőfajtákat is. Jellemzőek a gyümölcsös, illat és aroma jegyekben gazdag fajták, mint például az Irsai Olivér, a királyleányka és az ottonel muskotály, valamint a merlot, pinot noir, kékfrankos, zweigelt és a portugieser is. 

Habár nem közvetlenül a Balaton partján fekszik, a Somlói-borvidék épp ugyanannyira a Balatoni borrégió része, mint az előbbiekben említettek. A borvidék egyedi terroirából adódóan nagyon különleges tételeket ad, melyeket akár a Fehérvári Borbirtoknál, vagy a Tornai Pincészetnél meg is kóstolhatunk. Az itt készült borokat kiegyensúlyozott savszerkezet és ásványosság jellemzi. Somlóiként öt szőlőfajta borát lehet palackozni, ezek az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű, a juhfark és a tramini. 

Ha már a Balatoni borrégió számos kiválóbbnál kiválóbb tételével megismerkedünk és amit csak lehet végig kóstoltunk, akkor érdemes tovább lépnünk egy másik hazai bortermelő vidékre. 

+1 borvidék, ami nem Balaton

A Dunántúli borrégió egyik része a Kunsági borvidék, ahol magas a napsütéses órák száma, a földtani viszonyok változatosak, de nem igazán komplexek, a vályog és agyagtalajt többnyire homokréteg fedi. Ezen környezeti adottságok eredményeképpen általában könnyű, savakban lágy, alacsony alkohollal rendelkező borok születnek. Jellemzőek az illatos fehér fajták, az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a rizlingszilváni, valamint az ezerjó. Kékszőlő fajták közül a kadarka és a kékfrankos kiemelendőek. 

A borfesztivál során kitekinthetünk nemzetközi borvidékekre is. Ausztriából, Burgenland tartományból találkozhatunk számos kiváló kiállító pincészettel. Jelen lesz a rendezvényen a Martin Pasler,  Nittnaus, Sattler és Weinhausel Pincészet is. Burgenland tartományban a borok rendkívül széles spektrumon mozognak, kóstolhatunk száraz fehérborokat, de akár édes, bodrytiszes tételeket is, vöröseket a könnyedebbektől, a nehezebbekig, sőt még akár habzó tételekkel is találkozhatunk majd.

A Winelovers Grand nagy kóstolóján nem csak nagy élmény lavírozni a pincészetek és a jobbnál jobb tételek között, hanem rendkívüli fejlődési lehetőség is a borral ismerkedők és a borkedvelők számára, mivel mindenki kóstolva tanul!  

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását isvagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
wl_rendezvenyek_altalanos_1000x563.jpg

 

süti beállítások módosítása