Egy sommelier nemcsak bor- és ételszakértő, de kereskedő és tanár, sőt pszihológus is. Komoly empatikus képességek is kellenek ahhoz, hogy tudják: kinek, mikor, milyen bort adjanak el. Egy jól feltett kérdés rengeteget segít a választásban, más kérdések viszont kifejezetten megnehezítik borszakértőnk dolgát.
Egy jó sommelier-vel jó kezekben vagyunk, ám ha bort választunk, érdemes azért pontosan körülírni, milyen az ízlésünk. Ez lehet akár szőlőfajta, borvidék, egy jellegzetes aromavilág, sőt egy adott árkategória is. Érdeklődjünk a sommelier személyes kedvenceiről is, hiszen így valóban jó ár-érték arányú tételeket kóstolhatunk.
Kollégák tapasztalataiból és szubjektív élményekből is építkézve (majd azokat erősen megszűrve) összeállt a „Mit-ne-kérdezzünk-a-sommeliertől” lista, ami 11 olyan rendszeresen előforduló kérdésből áll, melyek hallatán egy sommelier elmosolyodik, elszomorodik, vagy éppen elképed. Semmi komolyság. Lássuk!
A lista:
-
Ez a bor jó? Nyilván jó, pontosan ezért választottam a borlapra...
-
Ez hány pontos bor? Nyert valamilyen versenyt? Egyáltalán nem a pontok, hanem sokkal inkább a konyha jellege alakítja a borkínálatot.
-
Ez az édes bor mennyire édes? Hát nem annyira, mintha kétszer olyan édes lenne!
-
Ön hivatásos sommelier...? Azért mert valaki nem a CMS vagy WSET által hitelesített sommelier, nem jelenti azt, hogy nem ő a megfelelő ember az adott pozícióra (és nincs elég tudása a borokról és az adott étteremről).
-
Egy pohár cabernet sauvignon blanc-t szeretnék! Rendben, de a fehéret vagy a vöröset?
-
Miért nincs (több) … a borlapon? Ennek rengeteg oka lehet, ráadásul felettébb támadó is a kérdés.
-
Biztos hogy nincs? Megnézné? … No comment.
-
Van muskotályuk Irsai Olivértől? Igazából mástól nincs is.
-
Ez az évjárat jó volt? Az évjárat milyensége relatív dolog, ami borvidékenként is változhat, ráadásul egy jó borász kevésbé ideális évben is tud jó bort készíteni.
-
Van tanninmentes vörösboruk? Nem szeretem. Az baj :(
+1 Vigyázat! Ez nagyon erős: Mit csinál? Dekantálom a bort. Ezért fizetni kell?