Winelovers

A brazilok sok furcsaságot lenyelnek

Kóstolnád?

2016. augusztus 04. - Winelovers

brasil.jpg

Lehet, hogy nem a borok jutnak eszedbe Brazíliáról, de a Caipirinha, az açaí bogyó vagy maracuja biztosan (persze a foci mellett). Most pedig, hogy kezdődik az olimpia, mindenképp érdemes egy jót inni a szervező ország tiszteletére. Segítünk a választásban!

1. Cachaça

Minden kétséget kizáróan ez Brazília zászlós itala. Tulajdonképpen cukornád párlat, abban különbözik a rumtól, hogy nem a cukorgyártás melléktermékeként megszülető melaszból, hanem magából a cukornádból készül, így sokkal könnyedebb és semlegesebb ízű. Talán ezért isszák úgy, mint a vizet? A brazilok 1,5 milliárd literrel fogyasztanak el belőle minden évben (ez fejenként 8 liter). Akár tisztán is, azzal együtt, hogy általában 38-51%-os alkoholtartalmú rövidről van szó. Kitartóan ünneplik a cachaça-napot is, mégpedig minden év szeptember 13-án.

2. Caipirinha

Szintén kötelező ital, ha Brazíliában járunk, de megtaláljuk a világ bármelyik bárjában. Az eredeti recept szerint cachaça, cukor, lime és jég kell csak hozzá. Így készítsd: whiskys pohárba facsard bele a lime-gerezdeket, és dobd is bele őket a pohárba. Adj hozzá 2-3 bárkanálnyi cukrot, majd a muddler (törőfa) segítségével nyomkodd jól össze az egészet, hogy a lime-ból minden nedvet kipréselj, illetve rögtön összes is keverd a cukorral. Ezután töltsd meg a poharat törtjéggel, és következhet a cachaça (5 cl). Végül az egészet keverd jól össze.

3. Xiboquinha

Egy kevésbé elterjedt ital, nem is akárhol juthat hozzá az ember. Cachaça, szegfűszeg, fahéj, lime, gyömbér és gyógynövények felhasználásával készül. Előre palackozva is árulják, úgy kevésbé kellemes az összehatás, mint az összetevőket frissen keverve. A forró névre hallgató, élőzenés brazil tánc állandó kelléke, a kettőt csak együtt ér kipróbálni!

cajuina.jpg

4. Cajuína

Az iható kesudió! Na jó, csak majdnem. Annak a caju gyümölcséből készül, ez a növény adja a kesudiót is. Brazília Piauí államában rengeteget találni cajuból, az ital is innen ered. A cajuína alkoholmentes, enyhén szénsavas. Készítése során a gyümölcs megszűrt levéhez zselatint adnak, a tanninokat eltávolítják, végül sterilizálják, és sörösüveghez hasonló kiszerelésbe zárják. Jéghidegre hűtve kínálják. Az ital Piauí hivatalos itala, és szinten minden évben egy egész napon át ünneplik.

5. Kókuszvíz

Ha van szerencséd Brazília tengerpartján járni, ez az, amit a homokban heverészve ki kell próbálnod. Ez valóban a kókuszdió belsejében található, kissé édeskés, ásványi anyagokban gazdag italt jelenti, amit természetesen magából a kókuszból illik elfogyasztani. Ezután jöhet a finom, fehér hús is, mely roppant tápláló és egészséges; bőrkiütések, hányinger, láz, fülgyulladás, felső légúti fertőzések, vesekő, asztma, horzsolások és véraláfutások, de fogfájás ellen is hatékony.

chimarra.jpg

6. Chimarrão vagy Tererê

Az előbbi a hideg, utóbbi pedig melegen tálalt verziója ugyannak az italnak. Helyi gyógynövények forrázott levéből készül, roppant magas koffeintartalma van, és stílusosan a cuia névre hallgató tökből faragott edényben szervírozzák. 

7. Guaraná 

A híres piros gyümölcs, mely kifejezetten az Amazonas mentén terem, és nagyjából 2,5-8%-os koffeintartalommal bír. Frissen préselve, de üdítőként is fogyasztják, ebben az esetben is Guaraná a neve. Brazília egyébként a világ top üdítőitalfogyasztó nemzetei között van, a Coca-Colától a dobozos limonádén át a Guaraná Jesusig, mindent megisznak, ami kellően cukros.

8. Açaí gyümölcslé

Az egyik legnagyobb antioxidáns tartalommal rendelkező gyümölcs, mely omega 6 és 9 zsírsavakban is gazdag, feltölt energiával, miközben bőrödnek és az emésztőrendszerednek is jót tesz. Egyre divatosabb üdítő a brazil tengerpartokon, banánnal összeturmixolva, smoothie-ként is fogyasztják. 

caldode.jpg

9. Garapa / Caldo de Cana

Ez a cukornád összezúzásakor keletkező sűrű lé, erős, jellegzetes ízzel, amit rendszeresen a Pastel (növényolajban kisütött, töltött tészta) mellé fogyasztanak. Talán ezt az egy tételt érdemes kerülnie a fogyókúrázóknak!

10. Catuaba

Az Amazonas mentén termő növényből tea és erjesztett ital is készül. A bornál erősebb - ízében és alkoholtartalmát tekintve is. Afrodiziákum mivolta miatt mértékkel fogyasszuk a brazilok viagráját, mely egyébként távoli rokona a kokacserjének.

Forrás

süti beállítások módosítása