Winelovers

Sznobszótár a Bordói Novemberhez

Legyél képben!

2016. november 10. - Winelovers

szajak.jpg

Beindult a Bordói November, azaz egész hónapban a világszerte elterjedt kékszőlők vörösborait kóstoljuk és vásároljuk (már a karácsonyra is gondolva), meg persze ezekről beszélünk. Lehet, hogy te nem, de mi, a borkedvelő főnököd vagy az italok terén finnyás apósod biztosan! Ahhoz, hogy jól válassz bort a boltban, és a borértő barátaid beszélgetését is megértsd, ismerned kell ezt a 10 francia szót.

1. AOC

Azaz Appellations d'Origine Contrôlée, mely eredetvédettséget jelent. Franciaországban nemcsak a borok, de sajtok, vajak sőt levendula megjelölésére is használják, abban az esetben, ha szorosan köthető egy adott területhez az adott termék. Minden esetben a legmagasabb minőséget jelenti, és Bordeaux-ban 7 esetben használják: Bordeaux Supérieur Rouge, Bordeaux Rouge AOC, Bordeaux Clairet, Bordeaux Rosé, Bordeaux Blanc és Bordeaux Supérieur Blanc - így összesen több, mint 61.000 hektárnyi területről érkező bor viselheti magán a legfontosabb 3 betűt.

2. Barrique

A barrique, magyarul barrik bor egy speciális, pörkölt, 225 literes tölgyfafahordóban készült bor. A több hónapos, esetleg több éves barrique hordóban való érlelésnek köszönhetően a bor átveszi annak jegyeit, és illat- illetve ízvilága is jellegzetesen megváltozik: csokis, dohányos, vaníliás, pörkölt magvas ízek is kialakulhatnak. Kizárólag a legmagasabb minőségű, hosszan érlehető borokat tudja tovább kerekíteni ez eljárás, és a fahordót maximum háromszor használják fel, mivel ezután csökken aromaátadó hatásuk.

(Ha érdekel, miért tartják a világ legjobb hordóalapanyagának a magyar tölgyet, vagy milyen aromákat adhat egy bornak a hordó, ide kattints.)

3. Cadillac

Önálló AOC terület Bordeaux-ban, ahol tökéletesen beérik a helyi, sémillon szőlő, és isteni édes bor készül belőle. A 128 hektáros terület Cadillac városa körül évi 6000 hektoliter édes vin blanc d'ort készít, melyek jellegzetesen őszibarackos, akácmézes, citrusos aromákat hordoznak, és legalább 51 gramm/liter természetes cukortartalmuk van. Mangós tőkehal ceviche és epres-bazsalikomos crumble mellé is isteni...

4. Château

Biztosan olvastad már borospalackok címkéin: "Mis en bouteille au château". Jelentése: az adott château-ban, azaz borászatban, birtokon készített bor, mely minden esetben a château jellegzetes ültetvényeit, termőhelyét hivatott hirdetni. Olvasd el, milyen lehet ilyenben élni egy hétig!

margaux.jpg

5. Cru 

Kis túlzással ahány boron találkozunk vele, annyi jelentése lehet. Eredendően egy jól behatárolható területet jelent, amelyre a talaj, altalaj és helyi klíma nagyfokú egysége jellemző. Bordeaux-ban a cru szó tulajdonképpen a château-t, vagy château-k összességét jelenti, ahol a különböző területeken egységes, magas minőségű termelés zajlik. (Különösen igaz ez a Premier Cru és Grand Cru tételekre.)

6. Cru bourgeois

Az 1855-ben létrejött bordeaux-i klasszifikáció szigorú (és sokak szerint elavult) szabályainak kiegészítésére létrejött osztály, melyek az AOC rendszerbe nem bekerült, ám kimagasló minőségű borokat készítő borászatok összességét jelenti. 

7. Cuvée

Borházasítás. Két vagy több szőlőt szüretelhet együtt a borász, így együtt is erjeszti és érleli őket, ez is egyfajta cuvée. Ennél azonban gyakoribb, hogy a különböző fajtákat, vagy azonos szőlőfajták különböző területekről zármazó szőlőjét külön szüretelik és erjesztik, illetve egy ideig külön érlelik (hordóban vagy tartályban), majd a megfelelő érettségi állapotban összeházasítják őket. Az összeöntés után a cuvée tovább érlelődhet hordóban vagy palackban is. Itt találod a legfontosabb vörös házasításokat!

oie_soicbhjsd5ek.jpg

8. En primeur

Bordeaux-ból elterjedt rendszer, mely során az újságírók, importőrök, kereskedők, étteremtulajdonosok még a bor elkészülése előtt előrendelhetik a tételt, ezáltal ők kedvezményhez juthatnak, a borász pedig biztos vevőkhöz.

Magyarországon a villányi Malatinszky Kúria szokott élni ezzel az eladási eszközzel: nem csoda, hiszen Malatinszky Csaba a francia borvidéken tanulta a borkészítést és kereskedést.

bordeaux_legends.jpg

9. Sur lie

Eljárás, mely során a bort seprőn (már elhalt élesztők) tartják, illetve azt többször is felkeverik (ilyenkor már bâtonnage van a palackra írva) annak érdekében, hogy a borral keveredve egy különösen gazdag, krémes tétel, mélyebb szín és vastagabb test szülessen. Egészen egyedi aromák is keletkeznek ettől a borokban, akár a fehér tételekben is.

10. Terroir

Jelentése a terre szóból ered: azaz föld, talaj, terület. Egyébként a talajnál tágabb környezetet jelent, a szőlőnövényt befolyásoló természeti tényezők összességét, úgy mint talaj, éghajlat, vízelvezetés, kitettség, illetve a helyi borkészítési kultúra. 

Ha érdekelnek a bordói borok, a vörös cuvée-k, a barrik tételek, akkor ott a helyed a Bordói November Nagykóstolón november 17-én!

süti beállítások módosítása