Winelovers

Mi a jobb a friss házi piténél?

A friss házi pite borral.

2016. december 15. - Winelovers

pie-and-wine-700x461.jpg

Pitét készíteni könnyű, és szerencsére minden egyes típusához könnyedén találhatunk megfelelő bort is. Legyen az édes vagy sós, borral komoly magasságokba emelhetjük az egyébként is isteni piték élvezeti értékét. Karácsony közeledtével különösen aktuálissá válik a pite- vagy borkérdés, vagy akár a kettő együtt is!

Néhány korábbi cikkünkben foglalkoztunk már a bor-desszert párosítási elvekkel, most viszont itt a lehetőség, hogy az eddigieknél is emlékezetesebbé tedd az ünnepeket! Készülj fel előre konkrét ajánlatokkal és lepd meg a többieket egy ütős párosítással! Íme néhány a kedvenc pitéinkből és kedvenc magyar borainkból – együtt!

Sütőtökös pite

pite1.jpg

Ez a pite Halloween után is gyakran kerül az ünnepi asztalokra, mivel a sütőtök igencsak változatosan felhasználható, és édessége is szuperül kijön sütés közben. A használt fűszerektől függően fogsz majd bort is választani hozzá: egy késői szüretelésű sárgamuskotály például fantasztikusan kiegészíti a pite krémes textúráját, fűszereit és édességét. Próbáld ki a Holdvölgy Exaltationnel!

Pekándiós pite

pekan.jpg

Egy izmos kis pekándiós pite egy izmos portóit kíván, de egy brandy vagy akár egy espresso is szóba jöhet, ha bírod az izgalmas dolgokat. Ha pedig a pitébe bourbon is kerül, akkor további szintet léphetsz a párosítások terén, ugyanis a finom füstösség még több borhoz (és persze bourbonhöz) hozzá tud simulni! Próbáld ki egy 10 éves Royal Oportoval vagy egy kis Jim Beammel!

Almás pite

apple-pie-9.jpg

A zamatos, forró almáspite isteni házasságot tud alkotni egy késői szüretelésű, fűszeres traminivel. A mézes, sárgabarackos, pirított mandulás jegyek ugyanúgy visszaköszönnek a borból, mint a pitéből is, ráadásul ha fahéjjal vagy szerecsendióval is meghinted a pitét, egyfajta gasztroorgazmusban is részed lehet. Próbáld ki a Bujdosó Tramontana késői szüretelésű tételével! Bónusz - készüljön akár pitéhez, flódnihoz vagy más desszerthez, a párolt reszelt alma legjobb fűszere a fahéjon túl a mradékcukros félszáraz vagy félédes tokaji!

Áfonyás/meggyes pite

afonyapie.jpg

Az áfonya vagy meggy finom savasságát remekül hangsúlyozza egy élénk, tartalmas rizling, ami ha testesebb, már a pite krémességével is egységet, harmóniát alkot. Próbáld ki a 2015-ös Villa Tolnay Rajnai Rizlinggel vagy egy komolyabb édes szamorodnival – brutálisan jó!

Quiche

quiche.jpg

A quiche (ejtsd: kis) bár inkább egy lepényféle, amit egy bőséges (zöldésges vagy húsos), tejszínes-tojásos feltéttel sütnek össze, mégis érdemes ezt is ide sorolni. Nagyon finom édeskrumplival felturbózva, és ha pezsgővel vagy habzóborral iszod, biztosan tökéletes élményben lesz részed. Próbáld ki a Kreinbacher Prestige Brut tételével! Ezen felül néhány quiche-be szánt alapanyag is meghálálja a borban párolást - ilyen az édeskés fehérborban karamellizált sárgarépa vagy a szárazabb fehérborban párolt spenót.

Főkép

süti beállítások módosítása