Szeretünk ilyenkor, az újév első napjain vissza- és előre is tekinteni, nyugtázni a múltat, figyelni a jelent és próbáljuk megjósolni a jövőt is. Különösen, amikor a pezsgőről van szó!
Használd fel a szilveszterről megmaradt pezsgődet!
1. Készíts sabayont, ahogy Liszkay Misi bá!
Fotó: drunkenkitchen.blog.hu
Hozzávalók: Liszkay szürkebarát (opcionálisan száraz pezsgővel is helyettesíthető), vanília fagylalt, Hubertus, cointreau, tojás, cukor.
A tojásokat forró gőz fölött a fehérborral kézi habverővel felverjük. Ízlés szerint adunk hozzá Hubertust és cointreau-t, majd cukrot. Fontos, hogy ne kerüljön zsír a hab közelébe, mert akkor összeesik. Vaníliafagylalttal, boros poharakban tálalva került az asztalra. A teljes cikket a monoszlói one-man show-ról itt találod!
2. Készíts pezsgős rizottót!
Fotó: seattletimes.com
Hozzávalók: 300 g rizottó rizs, 200 ml rizlingpezsgő, 20 ml brandy, 1 kis vöröshagyma, 750 ml tyúkhúsleves, 4 evőkanál tejszínhab, 60 g vaj, 80 g frissen reszelt parmezán, só, fehérbors
A hagymát meghámozzuk és felszeleteljük, összevágjuk, majd üvegesre pirítjuk. Adjuk hozzá a rizset, és pirítsuk rövid ideig. Ezután hozzáöntjük a pezsgőt, a brandyt és a tyúkhúsleves egyharmadát, de kevergessük közben folyamatosan! Most jöhet a többi leves, amit már kis lángon hagyunk, hogy a rizs inkább csak megszívja magát. Legvégül jöhet bele a vaj, tejszínhab és parmezán, majd a só és bors: tálalásra kész is!
3. Készíts pezsgős-húsos fondüt (sokkal finomabb, mint amilyennek hangzik)!
Fotó: szilveszter.hu
A kínaiak a fondütálban nem csokit, sajtot vagy olajat melegítenek, hanem húsleves alaplevet! Gondoltad volna, hogy egy tál forró húsleves köré is tudsz bulihangulatot varázsolni? Mártogassátok az előzetesen a húslevesben főtt hússzeleteket, pirított kenyérkockákat a szokatlan fondübe, amit ezúttal érdemes az alaplevet 1:1 arányban borral vagy sörrel kiegészítened. Ennek a fogásnak a titka, hogy izgalmas szószokat kínálj mellé!
Így csináld szerintünk: fél üveg száraz pezsgőt ízesíts sóval, borssal, szegfűszeggel, korianderrel, fahéjjal, kis cukorral és egy vaníliarúd kikapart belsejével. Ehhez a mennyiséghez fél kiló marhahúst kockázz fel, és pácold a pezsgőbe egy éjszakára. Másnap a páclevet öntsd a fondűedénybe, és az előzőleg átsütött isteni finom húst mártogassátok majd bele.
Ez várható 2017-ben pezsgőfronton
- Minden borban jártas ember tudja, hogy champagne csak a francia Champagne régióból származhat, és nem keverendő össze holmi pezsgővel. Vagy mégis? A briteknél nemcsak zöldebb a fű, hanem lassan már a pezsgők is jobbak, a franciák bosszantására. Bővebben itt.
- A prosecco, a cava és brit pezsgők mostanság divatosabbak, mint valaha! Miért? Mert ár-érték arányban igazán szuperek, könnyedek és tartalmasak egyszerre! Ráadásul, isteni finomak...
- A francia riviéra területein is terveznek kijönni egy új típusú, mediterrán, francia pezsgővel, aminek természetesen a crémant-t készítő apellációk nem igazán örültek: újabb konkurencia, ráadásul a saját hazájukban.
- Kína több bort, és még több pezsgőt importál, mint valaha, csak 2016-ban az előző évhez képest 20%-kal több ital került be az országukba! Ez igen Kína, így tovább 2017-ben is!
- Úgy tűnik, véglegesen elmúlt az "igyunk meg valamit" fogalma, ma már pontosan tudják a vásárlók és a vendégek, hogy mit, honnan és miért szeretnének inni. Konkrét karaktereket, esetleg borvidékeket keresnek, ami ugyanúgy vonatkozik a pezsgőkre is: egyre kevésbé mindegy, hogy milyen pezsgők pukkannak.
Olvasd el korábbi cikkünket a pezsgőkről, amik nem champagne-ok!
Ha azt is tudni szeretnéd, milyen pohárból érdemes pezsgőt kortyolnod, olvasd el ezt a cikket, amiben pontosan leírják, miért (vagy miért ne?) az ún. flőtét válaszd, a hagyományos, széles, öblös poharak helyett.
PEZSGŐ JÚNIUS // 2017.06.10 // CORINTHIA HOTEL
2017-ben 3. alkalommal érkezik a Pezsgő Június Nagykóstoló, ahol az idei cél 40 hazai, 40 nemzetközi tételt és 40 champagne-t felvonultatni. Gyere el és kóstolj meg mindent egy helyen!