Öt fiatal tokaji borász jövőhéten azért jön Budapestre, hogy megtartsák életük első online borkóstolóját. A három és fél órás kurzuson tíz tételen keresztül mutatják meg, milyen a profizmus, az elkötelezettség és az egyediség íze.
Mostantól az sem gond, ha nem vagy fővárosi, vagy ha éppen akkor nem érsz rá. A Borkollégium csapata ugyanis olyan megoldással állt elő, aminek hála otthonról nézve is megkóstolhatod a Tokaj Y generáció tagjainak 2-2 borát. A közvetítés ugyanakkor megállítható és visszajátszható, így egy későbbi időpontban is simán megnézheted.
A folyamat tehát ott kezdődik, hogy az italt a Minivino menő borfiolákba rejti, amiből inert gázokkal kiszorítják a levegőt, ami a borok színét, zamatát és eltarthatóságát is tönkreteszi. Ezután egyedi jelzéssel látják el őket, és futárszolgálattal az ajtódig küldik. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy beülj a géped elé, és mehet a menet!
Az eset nem egyedi, Kaliforniában például a Napa Valley Wine Academy által WSET Level 2 és WSET Level 3 képzések is elérhetők online, de tavaly Ausztráliában is volt egy olyan netes kurzus, amire nem kevesebb, mint 50.000-en jelentkeztek. A program része volt egy virtuális utazás is a, ahol a cél a dél-ausztrál Yalumba borászat (Barossa-völgy) volt.
Ott voltunk a próba csomag kibontásánál!
"Y-generáció a borok körül? Biztos, hogy nem tévedtünk el? Bizony, ma már nem kell nagyítóval keresni szinte egyik borvidékünkön sem ennek a generációnak a tagjait. Elkötelezett, modern gondolkodású és céltudatos fiatalok ők. Összeköti őket a profizmus, az elkötelezettség és az egyediségre való törekvés. Fogadjuk őket nyitott fülekkel és ízlelőbimbókkal, a jóindulatú kívülállók objektivitásával” – mondta dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium igazgatója.
A borászcsapat 2016-ban alakult, legidősebb tagja is alig múlt 30, de összeköti őket az azonos értékrend, a kulturális elkötelezettség, a komoly felelősségérzet is. És persze a célok. "Kata és Rémusz 2013-ban, Dorka és Tomi 2012-ben, Ádám 2010-ben, Laci pedig 2009-ben készítette el az első saját borát" - írja a Vinoport.hu, amiben szóba jön a közös múlt és a közös jövő is. A teljes cikkért kattints!
A Tokaj Y csapata
- Dávid Rémusz (Budaházy-Fekete Kúria)
- Homoky Dorka (Homoky Pincészet)
- Kvaszinger Laci (Kvaszinger Borászat)
- Varkoly Ádám (Árpád-hegy Pincészet)
- Zsirai Kata (Zsirai Pincészet)
Találkoznál velük személyesen? Kattints!
Vigyázz
Jelentkezésed legkésőbb 21-én éjfélig le kell add, azért, hogy a kurzus napjáig biztosan megérkezzen otthonodba a fiola-szett.