Winelovers

Az ereidben is bor folyik?

5 jel, ami arra utal, hogy borásznak születtél

2017. március 02. - Winelovers

via GIPHY

Borásznak lenni különleges hivatás, amire talán születni is kell. Persze a kemény munka meghozza gyümölcsét (borát), de létezhetnek olyan jelek, amelyek azt sugallják: a te utad a borkészítés lesz!

1. Már a tejet is pörgetted a cumisüvegben

Állítjuk, hogy a bor finom átmozgatása a pohárban jót tesz a jó tételeknek. A levegővel intenzíven érintkező bor sokkal több aromaanyagot enged ki magából (dekantálódik). Ha már a gyerekkorodban is pörgetted a tejet a cumisüvegben, aztán az almalevet a kedvenc Csőrikés poharadban, akkor nagy eséllyel születtél arra a szakmára, ahol aztán a bort fogod forgatni a borospoharadban, mint a centrifuga. 

via GIPHY

2. Micsoda? Nyámnyila?! Na nem.

Ha gyerekként inkább a sárban dagonyoztál, a mezőn futkorásztál és fára másztál a számítógépes játékok helyett, akkor bizony neked meg sem fog kottyanni a borászkodás. Ez a hivatás ugyanis fizikailag igencsak megterhelő szabadtéri munkafolyamatokkal is jár, hiszen a metszés, a zöldmunkák vagy a szüret (néha tűző napon) is a feladataid közé tartozik majd, nem csak az adminisztárció, a kóstoltatás vagy az értékesítési folyamatok lebonyolítása.

via GIPHY

3. Az egyetlen gyümölcs amit igazán szeretsz, a szőlő

"Brit tudósok kimutatták", hogy személyiségünkről nem csak horoszkópunk, keresztnevünk vagy szemszínünk árulkodhat, hanem az is, hogy milyen gyümölcsöket szeretünk. Nos, akinél a szőlő a favorit, az nem csak vidám, lendületes és sugárzó személyiség, de kellően kiegyensúlyozott, aprólékos és érdeklődő is. Őt mindenki imádja - és ha szerencséje van, a borát is.  

via GIPHY

4. Apád, nagyapád és ükapád is borász volt

Ha generációk óta kötődik a családod ehhez a nagyszerű szakmához, az mindenképpen sugallhatja, hogy te is borásznak születtél, és hogy a szőlőtermesztés illetve a borkészítés a véredben van. A hagyományokat tovább vinni csodálatos dolog, és csak keveseknek adatik meg ilyen kiváltság. Értékeld hát és légy rá büszke!

via GIPHY

5. Az oviban a metszőolló volt a jeled

Először lépsz be az óvodába, és egyből megkezdődik a kategorizálás. Egy olyan jelet adnak neked, ami éveken keresztül fog megkülönböztetni a többiektől. Ez tesz majd egyedivé, befolyásolja a személyiséged alakulását, sőt akár hatással lehet egész életedre is. Szeretnéd, hogy ne csúfoljanak érte, szeretnéd, hogy szeresd a saját jeled. Ezért mindennél jobban örülsz, amikor megkapod a metszőollót a masni, fazék vagy csiga helyett. Hurrá!

via GIPHY

Ha nem is igaz minden fent említett pont a hazai borász közösség tagjaira, az egészen biztos, hogy pontosan tudják, ez az ő útjuk. A legifjabb generáció igazán sikeres borászai ráadásul tökéletes arányban ötvözik a modern technológiát a hagyományos borkészítéssel, és keverik az újító szellemet a tradicionális irányelvekkel. 

Ezt a generációt, a fiatal borászokat díjazzák a Gál Tibor Emlékdíjjal. A 2006 óta megválasztott tehetséges borászokat - akik a borfogyasztók széles köre számára talán eddig talán kevésbé ismertek, pedig munkásságuk alapján megérdemlik a figyelmet – a már befutott és méltán ismert „nagyok” jelölik a díjra: idén összesen 13 Borászok Borásza és Év Bortermelője adott le jelölést.  

Közülük került ki néhány napja a győztes, Varkoly Ádám és ezekkel a kiváló, ígéretes fiatal borászokkal kóstolhatsz a jövő héten:

  • Babiczki László, Babiczki László Pincészet (Mátra)
  • Bősz Adrián, Bősz Adrián Pincészete (Szekszárd)
  • Bősze Csaba, Bősze Pincészet (Neszmély)
  • Dúzsi Tamás Dávid, Dúzsi Tamás Pincészet (Szekszárd)
  • Feil József, Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak)
  • Hernyák Tomi, Hernyák Birtok (Etyek)
  • Hujber Attila, Hujber Pince (Balatonboglár)
  • Juhász Ádám, Juhász Testvérek Pincészete (Eger)
  • Kardos Gábor, Kardos Szőlőbirtok (Tokaj)
  • Kiss Gábor, Kiss Gábor Pincészete (Villány
  • Varkoly Ádám, Árpád-Hegy Pince (Tokaj) - a 2017-es Gál Tibor Emlékdíj tulajdonosa
  • Várszegi Viktor, Várszegi Pincészet (Dél-Balaton)

Ismerd meg őket személyesen, vedd át lendületüket és kortyold gyönyörű boraikat a jövő heti Kiválasztottak Kóstolóján! Majdnem 40 tételt hoznak magukkal a Pesti Vigadó Éttermébe március 9-én, és a biztató jövőképet: a magyar borok jó úton járnak!

Olvass további menő boros tippeket itt, ha te sem vagy még 35!  

süti beállítások módosítása