Winelovers

13+1 pezsgőanekdota

Hitek és tévhitek: mennyi igaz a mesékből?

2017. május 31. - Winelovers

champagne_pohar_grafika.jpg

A pezsgő mindig is az ünnepek és emelkedett pillanatok italának számított, miközben számos városi legenda terjeng ezekkel a varázslatos, buborékos italokkal kapcsolatban. Ezekről kívánjuk most lerántani a leplet!

Az egész Dom Pérignon fejéből pattant ki.

Bár a vak szerzetes valóban hozzájárult a varázslatos ital megszületéséhez, maguknak a buborékoknak a felfedezése igazából nem csak és kizárólag hozzá köthető – a sztori ennél komplexebb.

A champagne maga a szőlő.

A Champagne borvidékről érkező italhoz elsősorban pinot noir, pinot meunier és chardonnay szőlőfajtákat használnak – mellesleg 4 további fajta is engedélyezett (arbane, petit meslier, pinot blanc, pinot gris), de ezek szerepe elenyésző.

Pezsgőt pukkantani menő.

Hacsak nem a flancolás az egyetlen célod, akkor érdemesebb és biztonságosabb a hagyományos módon kibontani a pezsgőt: tartsd a palackot 45 fokos szögben bontás közben, majd kezd el finoman forgatni a palack alját, amíg a dugó halkan ki nem csúszik.

via GIPHY

Egy lendülettel kitöltheted a pohárba.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a pezsgő kiömlését a pohárból, érdemes inkább több fordulóval kitölteni azt! Először kezd lassan, a poharat megdöntve úgy, hogy miközben eltűnik a habzás, te folyamatosan töltöd rá az új adagot, nagyjából a pohár feléig.

A pezsgőt is pörgetni kell.

Kifejezetten tilos a pezsgőt a pohárban megpörgetni, hiszen egyből elszállnak belőle a finom aromák és buborékok. Míg az átmozgatás bor esetében csodákat tesz, addig pezsgő esetén igazából csak ártani tud. 

Csakis flőtéből ihatunk pezsgőt.

Habár valóban a flőte formájú pohár a pezsgő ikonikus társa, bizonyos esetekben mégis inkább érdemes fehérboros poharat választanod, hiszen a pohár vastagabb szája jobban hangsúlyozza – például az évjáratos különlegességek értékeit és a csodaszép aromákat.

Minél nagyobb a buborék, annál jobb.

Ennek pontosan az ellenkezője igaz, tehát minél inkább a kisebb és finomabb buborékokat keressük egy pezsgőben. A gyengéd, de karakteres buborékok ugyanis az eleganciára, harmóniára és minőségre utalnak – amit egy pezsgőtől elvárunk.

via GIPHY

A pezsgő túlárazott.

Bár a prestige cuvée-k és évjáratos csúcstételek valóban néha egy kisebb vagyonba kerülnek, de ki mondta, hogy csakis azt választhatjuk? Remek ár-érték arányú, hagyományosan erjesztett és érlelt tételeket kóstolhatunk ma már Spanyolországból, Angliából, Dél-Afrikából, Ausztriából, sőt itthonról is! Böngészd át a hazai kínálatot az év legpezsgőbb kóstolóján!

Pezsgő = aperitif.

Ez így nem pontosan igaz, hiszen a pezsgő nem csak aperitif. Amikor köszöntőt mondunk, egyértelműen pezsgőt választunk az ünnepélyes alkalomhoz, ám ennél azért jóval többre hivatott. Ne csak üdvözlő italként kínáljuk: osztrigától a popcornig, étcsokitól az omlettig terjed a hozzá választható ételek skálája! Olvass róla bővebben itt!

A hűtőben bármeddig maradhat.

Valóban, a pezsgőt hűtőben kell tartani. Viszont nem hetekig, mert az tönkreteheti az illatokat és ízeket, ezért maximum néhány napig tartsd a hűtőben – egyébként pedig nagyjából 2 óra alatt lehűl, így egy időben bekészítheted, ha már előre tudod, hogy mikor fogyasztjátok el. (Ha ez mégsem jött össze, olvasd el itt, miért fogsz pórul járni.)

Mindig jéghidegen idd!

Sok embernek tud istenien esni a jéghideg pezsgő (bár nekem inkább lefagy tőle az agyam), valójában nem is ez a legszebb formája a buborékos italnak… Bontás után hagyd pár percet szobahőmérsékleten, hidd el, csodát fog tenni!

via GIPHY

A palack nyakába helyezett kanál megakadályozza a buborékok elillanását.

Sajnos ez leginkább csak egy városi legenda, mert bár az ezüstkanál magas hővezető képességének köszönhetően valóban segít lehűteni az üveg tartalmát, de a kanál formájának előnyeire tulajdonképpen nincsen hivatalosan is alátámasztott magyarázat. Válassz profi pezsgőzárót!

A pezsgőben a legtöbb a kalória

Jó hír a nyárra készülő hölgyeknek, hogy (amint korábbi cikkünkben is megírtuk) a pezsgő bizony sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint kedvenc fehér- vagy vörösborunk. Ennek oka pedig a relatív alacsonyabb alkoholtartalom.

A legrosszabb a pezsgőtől berúgni.

A szénsavas, alkoholos italok fogyasztása bár valóban serkenti a tempót (egyre többet kívánsz inni), ezt leszámítva azonban nincsenek hatással a másnapodra – hacsak nem édes pezsgőt iszol. A cukor ugyanis az, amitől szörnyű lesz a másnap, nem pedig a buborékok. Tipp: mindig igyál sok vizet is, ha alkoholizálsz!

süti beállítások módosítása