Winelovers

BORdogság = rend a lelke mindennek

5 tipp azoknak, akik nem viccelnek a bortárolással

2018. január 08. - Winelovers

bor_bortarto_tarolas_istock.jpg

Nem kell kétségbe esni, ha olyan borhoz jutsz, amire azt mondják: még nyugodtan érleld évekig! Bizonyos körülmények között otthon is simán eltarthatod a különlegességeket, ha betartod az alábbi szabályokat. Persze azt sem szabad elfeledni, hogy ma már a legtöbb bor azonnal fogyasztható. 

Az én lakásomban jelenleg úgy 60-65 palack bor található. Néhányat kaptam, másokat vettem, és annak ellenére, hogy rendszerint tartok készletpusztító bulit, valahogy mégis egyre nő a palackok száma. Néha már azon gondolkozom, hogy bérelnem kellene valahol egy kisebb trezort egy pincében, hacsak... nem iszom meg végre az összeset, vagy... nem fogadom meg végre az alábbi tanácsokat. Íme néhány top tipp arra, hogyan tartsd a csúcson a boraidat – akár évekig!

1. 11-18 fok az ideális

Mivel a bor élő anyag, nagyon nem mindegy neki, hogy hány fokos helyiségben tartod. Ha tartósan 28 fok feletti helyen vannak a borok, dupla olyan gyorsan öregszenek, mintha fele ilyen meleg lenne, ezért igyekezz tartani a fenti számokat. Ha a lakásod hőmérséklete állandóan 22 fok fölött van, akkor tartsd inkább hűtőben a borokat, még az is jobb megoldás, mint a szobahőmérsékleten történő tárolás. 

Olvasd el ITT, a Nagy borhőmérséklet-határozóban, hogy melyik bornak hány fok a legjobb!

via GIPHY

2. A páratartalom is fontos

Ha hosszú-hosszú évek bortárolásáról van szó, akkor idővel az is szóba kerül, hogy hány százalékos páratartalmú helyen fekszenek a palackok. Néhány (amit még egy kezeden meg tudsz számolni) évig nem lesz gond, ugyanis vízszintes helyzetben tartva kellően nedvesek maradnak a parafadugók is, ám idővel kiszáradnak, amin csak a magasabb páratartalmú helyiségben tárolás oldhat meg. 

3. Hagyd békén az üvegeket

A palackok mozgatása, forgatása szintén nem tesz jót hosszú távon. Léteznek olyan felcímkézési módszerek, amelyekkel anélkül megállapíthatod, hogy mely borokat tartalmazza a szekrény, hogy kihúznád azokat a helyükről. Hagyd tehát békén az üvegeket, lehetőleg sötétben, de mindenképp a napfénytől távol.

Szerinted mennyire fontos a bor évjárata? Ha IDE kattintasz, kiderül!

via GIPHY

4. Ha beruházol, nagyobbat vegyél

Ha végre rászánod magad, hogy beruházz egy jófajta boros tárolási megoldásba, mindenképpen olyat válassz, amelyben legalább 25%-kal több hely van, mint amennyire jelenleg szükséged lehet. Hidd el, minél inkább beleásod magad a borok világába, annál nagyobb lesz az otthoni készleted is. 

5. Ne tartogasd, idd meg!

Minden bornak megvan a maga élettartama. Kivételes esetekben akár 50 év után is élvezetet tud okozni egy-egy tétel (például egy príma aszú), de azért persze nem ez a jellemző. Nem is gondolnád, hogy amikor eléri a bor a csúcsát, utána milyen gyorsan elkezdhet hanyatlani... Hidd el nekünk, onnantól, hogy forgalomba került, már fogyaszthatod is! Ráadásul nagyon kevés bor készül kifejezetten azért, hogy évekig érleljük, ahelyett, hogy elfogyasztanánk... Szóval, egészségünkre :)

via GIPHY

Érdekel, hogy meddig tartogathatod a bort, ha már kibontottad? IDE kattintva kiderül!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása