Tegyük fel, hogy egy étteremben rendelsz egy 2009-es villányi franc-t, de a segítőkész pincér a 2010-est hozza ki, és érdeklődik, hogy ez is megfelel-e, mert a korábbi elfogyott. Vajon tényleg ugyanolyan jó, egyáltalán mennyire számít az évjárat?
Vajon hányan mondanánk azt a pincérnek, hogy akkor inkább mégsem kérik? Nem sokan. Hiszen ha már egyszer eldöntöttük, hogy mire is vágyunk, évjárattól függetlenül azt fogjuk kérni. Viszont akkor felmerül a kérdés: tényleg nem számít, hogy mikori az adott bor? A hivatalos verzió szerint igenis számít, ám a gyakorlatban sokszor nem ez történik.
Gondoljunk csak bele, nem véletlenül írják rá az évet a palackokra. Ennek főként az óvilági borok esetében van jelentősége, ám eredetileg a szó rossz értelmében. Valaha éppen a vékony borok, rosszabb évjáratok miatt írták rá az évszámokat a palackokra. Ezek voltak régen az olcsó borok.
Ma már viszont más a helyzet, hiszen a borkészítési technológiák és a borászati tudomány sokat fejlődött, és a borászok a rossz évjáratok ellenére is ki tudnak jönni jó borokkal. Vagyis inkább olcsó, alacsony minőségű, de jól iható borokkal.
A borospalackra írt évszámok alapszabályai:
- Az olcsó borok általában minden évjáratban ugyanazt az ízvilágot hozzák.
- Az olcsó borokat minél előbb, max. 2 éven belül meg kell inni, mert bár minden évjáratban ugyanolyan az ízük, az évek során gyorsan romlik a minőségük. Magyarul nem alkalmasak a tárolásra.
- A drágább, magasabb minőséget képviselő borok szerkezetükben és ízükben is tükrözik az évjáratot.
- Az igazán komoly tételek tükrözik az évjáratot, és érdemes lehet őket évekig, kivételes esetekben akár évtizedekig tárolni (persze csak megfelelő körülmények között)
Milyenek a magasabb minőségű borok a jó és a rossz évjáratokban?
Melegebb évek esetében gazdagabb ízűek a borok (a fehérek gyakran trópus gyümölcsösek, az vörösek pedig szilvalekvárosak, csokoládésak), és az átlagnál magasabb az alkoholtartalmuk, alacsonyabb a savtartalmuk. Hűvösebb évjáratokból viszont a borok könnyedebbek – néha élesebbek a savaik (a fehérek ízvilága citrusos, bodzás lehet, a vöröseké meggyes, cseresznyés, paprikás). Az igazán kemény évjáratokban jelentősen megcsappanhat a borok mennyisége.
Van egy tényező, amivel szintén számolnunk kell. A szüretet követő évben, amikor bemutatják az újbort, a premier évjáratra jellemző vonások nem marad állandóak: idővel ugyanis változni fog a bor. Ha viszont szeretjük a termelőt vagy a borvidéket, egy próbát mindenképpen megér!
Évjárat áttekintő, az utóbbi 10 évről
Villány
A legszerencsésebben 2006-ban, 2007-ben és 2009-ben alakultak a villányi borvidék időjárási tényezői. 2010 országosan katasztrofális év volt. 2013-ban, 2014-ben közepes minőségű, 2008-ban, 2011-ben és 2012-ben pedig bár kisebb mennyiségben, de egészen szép borok születtek.
Tokaj
A legrégebbi, azaz 2006-os, 2007-es és 2008-as évjáratok voltak a kiemelkedőbbek Tokajban, majd 2009-2012-ig a legtöbb helyen sajnos esély sem volt aszúsodásra. A hosszú szünet után 2013 sokkal jobban alakult, a 2014-es borok viszont ismét kicsit szegényesebbek, már ahol készültek egyáltalán.
Eger
2006 roppant elegáns, kiegyensúlyozott borokat adott Egernek, a 2007-es év már több kihívással járt, de a jó borász rossz ugye évjáratban is tud jó bort készíteni. 2010 itt sem volt igazán kedvező, de a 2008-as, 2009-es, illetve 2011-es és 2012-es borok már szebben alakultak, 2013 jelentőssége pedig egyre csak növekedni látszik.
Szekszárd
Szekszárdon a 2006-os, 2007-es, 2009-es és 2011-es évjáratok voltak a leggyönyörűbbek , amikor is hosszan érlelhető és kifonomult borok születtek. A 2008-as, 2012-es és 2013-as évek főleg a nagy testű, tanningyűjtő fajtáknak (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot) kedveztek, viszont 2010, 2014 minőség és mennyiség tekintetében is gyengén alakult.
A 2016-os évjárat pedig egyelőre úgy tűnik, a legtöbb borvidéknek kedvezett!