A borversenyes kérdéskör már akkor megosztó, amikor még csak felvetjük. Ha beszéd közben szóba is kerül, akkor nincs visszaút: tuti vitát gerjeszt. Van ugyanis termelő és fogyasztó egyaránt, aki szentül hisz az érmek, listák, pontszámok értékében; ugyanakkor ismerünk nem is egy pincészetet és borászt, aki soha nem nevezné borversenyre a borait. Most beavatunk annak a borversenynek a titkaiba, ami szakmailag és hitelességben is verhetetlen. Figyelj!
Fotó: Gellér Anna, Winelovers Pezsgőteszt 2018
Az emberek talán nem is tudják, milyen elképesztő háttérmunkát jelent egy-egy több száz tételes borverseny lebonyolítása. A komoly alaposságot igénylő előkészületekbe már hónapokkal korábban belevetjük magunkat, hogy aztán a lehető legobjektívebb és leghitelesebb listával álljunk elétek.
Az idei 100 legjobb magyar bort felvonultató magazin ráadásul több szempontból is megújul.
Egyrészt mivel 2016-ban és 2017-ben lehetőségünk volt a TOP100 - A 100 legjobb magyar bor magazin elkészítésében szakmai partnerként aktívan részt venni (mindkét évben a Winelovers csapata szervezte és bonyolította le a 100 legjobb magyar bor kóstolóját, tervezte és szerkesztette a kiadvány tartalmát), az idei évben úgy döntöttünk, hogy önálló márkanév alatt, Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor címmel, saját kiadásban jelentetjük meg a magazint. Azt, amely hozzájárul a legjobb magyar borok népszerűsítéséhez, a fogyasztókat pedig támogatja abban, hogy a sokszínű kínálatban megtalálják azokat az igazodási pontokat, amelyek borválasztásukat segíthetik.
És mi garanciát vállalunk arra, hogy mind tartalmában, mind küllemében a legmagasabb színvonalon kerül majd elétek.
Na de, kanyarodjunk vissza az előkészületekhez. Ilyenkor nagyon fontos, hogy professzionális körülmények között kerüljön sor a kóstolásra, azaz:
- természetes megvilágítású, illatmentes helyiségben (és kerüljük a parfümöt is)
- szakavatott személyzet segítségével (ne azzal a haverral, aki fél pezsgőt bontani)
- a borok megfelelő ütemezésével (érdemes flight-okban kóstolni)
- a borok megfelelő hőmérsékletén (erről bővebben ITT olvashatsz)
- a megfelelő pohár használatával (a legjobb kóstolópohár fehérborosra hasonlít)
- a legjobb borokból válogatva
És akkor most beavatunk.
Mi a bírálat célja?
Megtalálni és megnevezni azt a száz magyar bort, amelyek a borversenyek eredményei, valamint a szakmai ajánlók javaslatai alapján a borászok által beküldött borokból összeálló mezőnyből a zsűri pontszámai alapján kiemelkedik.
A százas listán kívül egyébként további 11 kategóriában is értékeljük a borokat, kategóriánként a legjobb 5-5 tételt bemutatva.
Kategóriák:
- pezsgő
- illatos fehérbor
- olaszrizling
- furmint
- rozé
- kékfrankos
- Villányi Franc
- bikavér
- bordeaux-i házasítás
- természetes édes bor / késői szüret
- aszú
Milyen tételek kerülnek a zsűri elé?
Annak érdekében, hogy a legszélesebb merítéssel dolgozhassunk, a mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai (2017. július 1. - 2018. június 30. között lezajlott versenyek legalább aranyérmes borai) és a felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerülnek a zsűritagok elé. Az ajánlást azért tartjuk fontosnak, mert így olyan termelők és borok is esélyt kapnak a megmérettetésre (és egyben visszajelzést is), amelyek a borversenyeken nem indulnak, mégis a legjobbak között lehet a helyük.
Fotó: Gellér Anna, Winelovers Pezsgőteszt 2018
Kik bírálnak?
A zsűri tagjai WSET diplomával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok; közülük többen a Borkollégium oktatói. A képzési háttér egységessége biztosítja az egyezményes sztenderdek szerinti, objektív bírálatot.
Zsűritagok:
- Caroline Gilby Master of Wine, borszakíró, a zsűri elnöke
- Bálint László DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a FurmintUSA alapítója, a Borkollégium oktatója
- Kielmayer Kristian DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakíró, tanácsadó, a Borkollégium oktatója
- Konkoly Mihály DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője
- Mészáros Gabriella DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója és vezető oktatója
- Sánta Zoltán DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium vezető oktatója
- Szakács-Orha Imre, DipWSET, Master of Wine hallgató, a WINB Development Association (Románia) alapítója és elnöke
- Vancsik Ivett DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Vinoport.hu és a Winelovers 100 főszerkesztője
Fotó: Jáni Annamária
Milyen körülmények között és milyen szempontok alapján zajlik a bírálat?
A zsűri minden tételt vakon kóstol és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, szabadszavas borleírással kiegészítve a megadott érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékeli a borokat. Minden zsűritag minden bort megkóstol. A zsűri tagjainak pontszámait a jegyzőkönyv vezetője az egyes flight-ok (kóstolási blokkok; max. 12 tétel kerül kóstolásra egy flight-on belül) után tételenként, elektronikusan rögzíti. A végső pontszám az egyes zsűritagokról kapott pontok számtani átlaga alapján kerül meghatározásra.
A bírálat 2018 augusztusában, a Borkollégiumban, több napon keresztül zajlik majd (figyeljétek közben a 100 legjobb magyar bor Facebook oldalát is a friss infókért).
Amennyiben a zsűritagok bármelyike borhibára utaló jelet vél felfedezni, az adott borból egy új palack kerül bontásra.
Mi biztosítja a bírálat objektivitását, a pontozás tisztaságát, hitelességét, megbízhatóságát?
A borok kóstolása vakon történik; az egyes tételek felfedésére a végső pontszám rögzítése után, a kóstolónap végén kerül csak sor, ezzel is biztosítva a bírálat elfogulatlanságát.
Hogy készülnek a borleírások?
A kiadványban szereplő borleírásokat a zsűritagok és saját kóstolási jegyzeteik, valamint a borokat beküldő termelőktől kapott technikai adatlapok alapján Ripka Gergely és Hegyi Gábor borszakírók készítik.