Winelovers

Így védd meg a bontott borod az oxigéntől

Végre: itt a "bormentő"

2018. október 02. - Winelovers

winesave_sajat.JPG

Csak egy pohár bort innál, de nem akarod, hogy kárba vesszen a maradék? Velünk ez elég gyakran előfordul, szóval utánajártunk, mit is tehetnénk ilyenkor. Ha a fenti kérdésre neked is igen a válaszod, ismerj meg egy nagyszerű megoldást.

Többször írtunk már arról, hogy előfordulhat (NÉHA), hogy nem fogy el a teljes palack. Ilyenkor le tudod fagyasztani a megmaradt bort, vagy esetleg tovább tárolhatod, persze csak bizonyos ideig. Van viszont egy olyan megoldás, ami végre teljes szabadságot enged: ugyanis segítségével (szinte) bármeddig tárolhatod a hűtőben a már kibontott palackokat. 

Kinek jó ez?

  1. Minden borimádónak. Mostantól bűntudat nélkül kibonthatod a palackot, amiből csak egy pohárral innál, és bármikor kortyolhatsz a megmaradt borból is, hiszen az nem romlik meg. Hangulatodtól függően akár több palack borodat is kinyithatod; vendégeidet is többféle borral kínálhatod. (Plusz nincs kísértés, hogy meg kellene innod az egész üveggel!)
  2. Minden szakmabelinek. Hiszen így a legdrágább borokat is poharazhatod; a már bontott palackokban lévő bor is friss és élvezetes marad, a minőség folyamatosan fenntartható lesz. (Nincs kidobott bor, se csalódott vendég.)

 </p

via GIPHY

Csak egy speckó eszköz kell hozzá. Ami ráadásul 

  • apró, még a táskádban is elfér
  • nem is drága
  • jó sok alkalomra elég (egyetlen doboz Winesave például 150 palack visszazárását is garantálja)
  • plusz bármilyen típusú borral használhatod, legyen az fehér, rozé, vörös vagy pezsgő!

Szóval míg a vákuum "szívás", addig az argon gáz annál nagyobb király. 

Az eszköz működési elvének lényege ugyanis, hogy nyomás alatt tárolt, élelmiszer minőségű (íztelen, szagtalan, közömbös és egyébként a levegőben is jelen lévő) argon gázt fecskendez a kibontott borosüvegbe.

Az argon gáz nehezebb a levegőnél, ezért a palackba fújva egyből a bor felszínére kerül, és kiszorítja az abban lévő levegőt. Ezáltal pedig megvédi azt. 

Hogyan működik?

Azt ugye tudjuk, hogy az oxigénnel való érintkezés a bor gyors romlásához vezet, amit kellemetlen ecetszag jelez majd. (A 10 fő borhibáról egyébként már ITT írtunk.) És mivel az argon gáz kiszorítja a palackban lévő oxigént, az már nem fog tudni kárt tenni a borodban, tehát könnyedén megőrizheted a megmaradt bor minőségét anélkül, hogy befolyásolnád annak ízét, vagy jellegét. 

Ha pedig a már argon gázzal feltöltött palack tartalmából innál egy pohárral, nincs más dolgod, mint kitölteni a borod, és hagyni, hogy a palackban lévő argon gáz természetesen módon visszakerüljön a levegőbe. 

winesave_igy_hasznald.jpg

Az USA-ban és Ausztráliában is nagyon rá vannak izgulva erre a lezáró/tartósító megoldásra, tulajdonképpen már mindenki használja. Most pedig végre hozzánk is eljutott, úgyhogy rendeltünk is belőle egyet magunknak! Egyelőre csak hordóban érlelt fehérboron próbáltunk ki, de büszkén jelentjük, hogy működik: a bor két hét után is ugyanolyan friss volt, mint közvetlenül felbontás után. Jessz!

Ha maradtak kérdéseid, itt mind megválaszolják!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása