Winelovers

Kutyás boroscímkék, amikbe bele fogsz zúgni

Állatiak az ötletek!

2019. február 21. - ferenczicsilla

dog_in_wine_barrel.jpg

Emlékszem, amikor egy házibuliban valaki vörösborral próbálta kínálni a kutyámat, aki – szerencsére – nem igazán értékelte a gesztust. Pedig van ugye már cicabor, szóval akár lehetne kutyabor is, de (hála istennek) még nincs. Van viszont sok jó bor sok állati címkével. Most azokból szemezgettem, amelyek kutyákat ábrázolnak. 

Cru Vin Dogs

cruvindogs.jpg

A kaliforniai borászat az egyik legkomolyabb a témában, van "Yorkshire Terrier" Sauvignon Blanc, "German Shorthaired Pointer" Cabernet Sauvignon meg "Golden Retriever" Chardonnay boruk is. Ezek mind valódi kutyákat ábrázolnak, akikkel ők is foglalkoznak. Ugyanis nem csak bort készítenek, hanem kutyákat is mentenek (bevételeik 10%-ával). Ők az én embereim! Az elképesztő rajzok egyébként Jay Snellgrove művész tollából származnak. Olvass a borokról bővebben ITT

Frenchie Winery

frenchie_winery.jpg

A francia-amerikai cég tulajdonosa Jean-Charles Boisset szuperhíres francia borász, aki bár burgundiai születésű, jelenleg 24 borászatot vezet Franciaország mellett Kaliforniában illetve Kanadában. És ő az, aki egy francia bulldogot ajándékozott feleségének Ginának, hogy üzleti távollétei alatt legalább ilyen formában legyen feleségének egy igazi francia "társa". A kutyafajta ráadásul amolyan igazi gentleman-típus; hűséges, bájos, stílusa arisztokratikus – a Napkirálynak, azaz XIV. Lajosnak is francia bulldogja volt – és mindig nyitott az új kalandokra. Olvass a pincészetről bővebben ITT

Chateau la Paws

A szintén kaliforniai Rosenblum Cellars egyik alvállalata, ahol mindennapi borokat készítenek remek áron (10-14 dollár), és bevételeikből menhelyeket illetve gazdikereső programokat is támogatnak. Mostanáig összesen több, mint 100.000 dollárt sikerült összeszedniük. Nézzétek meg ebben az übercuki videóban, hogy hogyan készültek a címkék:

The Long Little Dog Wine

longue-dog-outer-2.jpg

Dél-Franciaországban vagyunk, mégpedig egy díjnyertes borászatban, ahol a Longue Dog a favorit termék. Nem is meglepő, hiszen Languedoc régióban Franciaország legjobb ár-érték arányú fehér- és vörösborai készülnek; a Longue Dog Rouge például egy zseniális grenache-syrah házasítás, a Longue Dog Blanc pedig chardonnay-colombard blend. Mindez kapható bag-in-box kiszerelésben is, aminek az előnyeiről már meséltünk ITT

A külföldi példák után nézzünk kicsit körbe a hazai piacon is!

Szekszárdi Bodrikutya Cuvée

bodri_borok_kutya_jpg.jpeg

A szekszárdi Bodri Pincészet fehér és vörös cuvée-jét is Bodrikutyának szentelte, az első esetben egy határozott, de játékos és kecses fehérbor kapta a megtisztelő nevet, utóbbinál pedig egy érett meggyes illatú, kékfrankos-merlot cuvée kapott helyet a palackban. A pincészetnél is jó szívvel ajánlják, mivel garantáltan nem harap. 

Egyik kutya, másik hegy

dezsma_kutya_pince.jpg

A Dél-Balatonon vagyunk, a fiatal Dézsma pincészetnél, akik kékfrankos rozéjukat nevezték el kutyáikról (több is van nekik – milyen szerencsések!), illetve magáról az Ebhegyről, ahol szőlőtermő területeik vannak. Ez egy laza, gyümölcsös rozé, amit minden kutyaimádónak meg kell kóstolnia, tisztán vagy akár szódával is. 

Bolyki és Bolyki Red

bolyki_sajto-777x437.jpg

Bolyki János és Ipacs Géza imádnivaló és mókás címkéit szerintem nem kell bemutatni. Ki ne rendelt volna már Hazug mókust vagy Pocok a szántásbant? Nos, akkor neked, drága kutyaimádó, itt az idő, hogy végre Bolyki és Bolyki Red-et is rendelj, az egri pincészet alap vörös házasítását, egyrészt mert maga a bor szuperfinom, másrészt pedig mert ilyen jófej és poénos tacskók vannak a címkéjén. 

Balga Syrah 

balga_syrah.jpg

 

Még mindig Egerben járunk, egész konkrétan a Pajdos dűlőn, onnan származik ez a csodás syrah bor. Balga István bora csupa mentol, cassis, aszalt szilva meg fekete áfonya, némi nedves erdő és karácsonyi fűszer kavalkáddal a korty végén. Jól fogyasztható bor, ami mégis mutatja a fajta minden értékét. Állítólag nincs ennél jobb társ a mélyebb beszélgetések mellé!

Hernyák Zöldveltelini

hernyak_zoldveltini.jpg

Bijou – Hernyák Tomi francia bulldogja – sajnos már nincs köztünk, de szerencsére a kedvenc zöldveltelinimen keresztül mindig velem lesz. Emlékszem Bijou-ra, nagyon komoly figura volt, és azért azt be kell lássuk, hogy a bor sem az a könnyű, felejthető tétel. Októberi szüretelésű, fahordós erjesztésű, komoly fehérbor, sok-sok izgalommal. 2017-től már Tomiék új kutyája, Macaron prezentálja a GV-t, ami egyébként továbbra is közönségkedvenc. 

És ha ez a sok bor nem lenne elég, létezik természetesen kutyás cseppőr, bortartó meg boroshordóból kialakított fekvőhely vagy éppen etető kutyáknak és még millió dolog, ami csak rád vár, kutya- és borimádó barátom!

dog-wine-toppers.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása