Winelovers

A román borász szőlőjét szűzek tapossák

És a tévében elmondta, hogy papírja is van róla

2019. július 22. - ferenczicsilla

grapepressing.jpg

Szögezzük le, Romániában a papírok nagyon komoly értékkel bírnak. Mindenki szeret mindenről egy paksamétányi dokumentumot felhalmozni, és azokat villogásra felhasználni. Így tette ezt a korábbi román agrárpolitikus (ma már borász) is, aki a szőlőjét taposó lányok szüzességi bizonyítványát őrzi kincsként. 

Fotó forrása

Vajon szűz lányok tapossák-e a rozé bornak szánt szőlőt rózsaszínű kádban? És vajon léteznek unikornisok? Amíg ezen elmélkedek, addig elmesélem, hogy a román köztévében vasárnaponként ezerrel pörög a Viata Satului (A falu élete) című reality show, hatalmas sikerrel. Múlt vasárnap azonban olyasmi történt a műsorban, amiről azóta nem csak a borkedvelők, de mindenki más is beszél: 

A Konstanca megyei Viișoara pincészet tulajdonosa ugyanis papírokkal bizonyította, nála olyannyira hagyományos módszerrel készül a bor, hogy a szőlő levét is szűz lányok tapossák ki. 

Ha ezen így 2019-ben még nem akadnál fel, akkor bátran olvass tovább, mert a pincészet vezetője, Gheorghe Albu (mellesleg a Mezőgazdasági Minisztérium korábbi államtitkára) fogta magát és a 40 taposásra jelentkező lányból húszat elvitt nőgyógyászati vizsgálatra (?). Ott pedig megállapították, hogy közülük már csak hatan szűzek. Az erről szerzett orvosi igazolásokat természetesen megmutatta a kamerának is:

Na de sebaj, legalább a lényeg kiderült, és így végre Gheorghe papírjait lobogtatva büszkén bizonygathatja az állami tévében, hogy az ő bora mindenki másénál jobb. 

A korábbi állami saját borászata tehát szinte szó szerint virágzik. Az összesen 260 hektáros birtokról egyébként 1,2 millió liter bor kerül ki évente, a következő fajtákból: fetească albă, sauvignon blanc, chardonnay, muscat ottonel, pinot gris, tămâioasă românească, pinot noir, fetească neagră, merlot, cabernet sauvignon. És hiába a titkos fegyver, egy palack bor átlag ára így is mindössze 2000 forint körül mozog. 

Hál' istennek Gheorghe már korábban, a 2017-es szüreti fesztiválon is biztosította az újságírókat arról, hogy a jelenlévő fiatal és csinos szőlőtaposó lányok mindegyike szűz. "A hagyomány szerint ugyanis ha szűz lányok tapossák a szőlőt, a must édes lesz, ha nem, akkor savanyú" – segített megérteni a lényeget. 

Kb. 2:30 és 3:00 között a lényeg. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása