Winelovers

Főzés borral: ledöntünk minden korábbi tabut

Extrém borpárosítások nyomában

2019. november 08. - piskor.fanni

szakallas_ferfi_telefon_konyha_vorosbor_zoldseg_istock_760x428.jpgGondolkodtál már azon, hogy borral kellene felturbóznod a vacsorád, amit főzöl? Esetleg van otthon egy megbontott palackod, ami már kicsit elfáradt és nem tudod mit kezdj vele? A következő bejegyzéssel ezekre a helyzetekre kínálunk neked megoldást.

Jó, ha tudod, hogy a főzés során a "fehér húsokhoz fehérbort, vörös húshoz vörösbort öntsünk" alapelv mellett sokkal extrémebb párosítások is léteznek!

Üde, friss fehérborok:
szárnyasokhoz, párolt halakhoz, salátákhoz, citrusos, mustáros mártásokhoz, könnyű sajtokhoz, pohárkrémekhez

Fahordós fehérborok:
kecskesajthoz, sült halakhoz, garnélához, tenger gyümölcseihez,  grillezett zöldségekhez, thai, indiai, kínai kajákhoz, tejszínes ételekhez

Rosé:
kacsához, libához, nyúlhoz, kagylóhoz, tenger gyümölcseihez, paradicsomos ételekhez

Savhangsúlyos vörösborok:
sertéshúsokhoz, libához, fácánhoz, marhahúshoz, halászléhez

Tanninhangsúlyos vörösborok:
szarvashoz, őzhöz, muflonhoz, vaddisznóhoz, pörköltekhez

Édesborok:
desszertekhez, pohárkrémekhez, fagyi öntetként

Erősített borok: sherry, portói kiváló társa lehet a desszerteknek; képzeljünk el egy kis brownie-t bourbon vanilia fagyival, és mindezt nyakon öntve egy kis portóival, jól hangzik ugye? 

(MINDIG az ételhez igazítsuk a főzőbort!)


A bor minősége fontos?

Fontos bizony! Lényeges, hogy igazodjon az elkészítendő ételhez, de ami a legfontosabb, mindig friss bort válasszunk, vagy maximum néhány napja bontottat. Ne legyen hibás, ecetes, oxidált, dugós, hiszen ha hibás bort teszünk az ételünkbe, az a végeredményen is érződni fog!

Olcsó vs. drága bort válasszunk?

Lehetőleg az arany középutat találjuk meg, hiszen az sem jó, ha túl olcsó, már-már ihatatlan kategóriájú bort választunk, de az sem jó, ha túl drágát, mert a főzés során a bor veszít az értékéből, és nem tudjuk olyan mértékben élvezni a komplexitását, mintha a poharunkban volna..

EXTRA TIPP:
Ha borban pácolunk, felpuhítjuk a hús textúráját, és az ízletes aromák mellett hamarabb is fog átsülni. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása