Ez a poszt most nem a borokról fog szólni, hanem egy olyan italról, aminek hazánkban éppen kezd kialakulni a rajongótábora. Rövid videóben mutatjuk be, hogyan is készül a gin.
A gint ma legtöbben angol italként tartják számon, pedig olasz szerzetesek már XI. században is áztattak borókabogyót párlatokba, de - akárcsak számos más párlaté - a gin eredete is a hollandokhoz köthető.
A XVII. század közepén már a második lepárlás során borókát, koriandert, ánizst adtak a malátapárlathoz. Ezek az italok a patikákba kerültek, és gyógyszerként szolgáltak vese-, gyomor- és epebántalmakra. Később Angliában is népszerűvé vált a ginkészítés, hiszen a kormány ezt nem kötötte engedélyhez.
A gin párlatának alapanyaga bármi lehet, hiszen jellegzetes ízét többnyire a boróka (juniperus communis) bogyójától kapja, bár ízesítésére koriandert és más egyéb növényi anyagot is használhatnak.
Ezernyi változatban készülhet, de alapvetően két stílust különböztetünk meg:
- lepárolt, desztillált gin (párlathoz adagolják az ízt adó növényi anyagokat, majd újra lepárolják)
- kevert vagy hidegen kevert gin (kész párlathoz adják az ízesítő anyagokból kinyert aromákat, és nem párolják le újra)
Tudtad? A Borkollégiumban hamarosan lesz egy Gin és Genever kurzus, ahol igazi különlegességeket kóstolhatsz. Részletekért kattints ide!
Ha érdekel, hogyan készül a gin, vess egy pillantást erre a videóra. VIGYÁZAT! Ezt követően biztosan kedvet kapsz egy pohárkához!