Winelovers

Így készül a Gin

Vigyázat! Ha ezt megnézed, gin-függővé válsz!

2019. november 27. - piskor.fanni

gin_spiritloversd.jpgEz a poszt most nem a borokról fog szólni, hanem egy olyan italról, aminek hazánkban éppen kezd kialakulni a rajongótábora. Rövid videóben mutatjuk be, hogyan is készül a gin.

A gint ma legtöbben angol italként tartják számon, pedig olasz szerzetesek már XI. században is áztattak borókabogyót párlatokba, de - akárcsak számos más párlaté - a gin eredete is a hollandokhoz köthető.

A XVII. század közepén már a második lepárlás során borókát, koriandert, ánizst adtak a malátapárlathoz. Ezek az italok a patikákba kerültek, és gyógyszerként szolgáltak vese-, gyomor- és epebántalmakra. Később Angliában is népszerűvé vált a ginkészítés, hiszen a kormány ezt nem kötötte engedélyhez.

A gin párlatának alapanyaga bármi lehet, hiszen jellegzetes ízét többnyire a boróka (juniperus communis) bogyójától kapja, bár ízesítésére koriandert és más egyéb növényi anyagot is használhatnak.

 Ezernyi változatban készülhet, de alapvetően két stílust különböztetünk meg:

  • lepárolt, desztillált gin (párlathoz adagolják az ízt adó növényi anyagokat, majd újra lepárolják)
  • kevert vagy hidegen kevert gin (kész párlathoz adják az ízesítő anyagokból kinyert aromákat, és nem párolják le újra)

Tudtad? A Borkollégiumban hamarosan lesz egy Gin és Genever kurzus, ahol igazi különlegességeket kóstolhatsz. Részletekért kattints ide!

Ha érdekel, hogyan készül a gin, vess egy pillantást erre a videóra. VIGYÁZAT! Ezt követően biztosan kedvet kapsz egy pohárkához!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása