Winelovers

Mi az? A legexkluzívabb hazai boros esemény kötöttségek nélkül.

Hogyan jussunk be lazán a 2020-as Magyar Borok Báljára?

2020. január 10. - piskor.fanni

magyarborokbalja-8185.jpg

Mindjárt itt van hazánk legexkluzívabb boros eseménye, ahol a fenséges degusztációs menü mellett felsorakoznak az ország legkiemelkedőbb borai is. A bál helyszíne a Corinthia Hotel Budapest, ahol a Magyar Borok Bálján részt vesznek a hazai kulturális és üzleti élet szereplői mellett az ország legkiemelkedőbb borászai is. 

Nemrégiben szerencsénk volt a "sétálójegy" menüjének összeállításában is segédkezni, így hoztunk egy kis ízelítőt abból, amiben az "ezüst bálozóknak" is részük lesz. Ezüst báli belépő titka abban rejlik, hogy az ember gyakorlatilag az ültetett vacsorán résztvevő vendégekéhez hasonló exkluzív szolgáltatást kap, ám mindezt sokkal kötetlenebb formában élvezheti. Mondanom sem kell, mesés vacsora is tartozik az Ezüst jegyhez, amit a Caviar & Bull  (Welcome falatok) és a Budai Gesztenyés Nagyvendéglő biztosít.

Ezüst báli belépő menüje:

Welcome drink és üdvözlőfalatok

 

mbb_welcome_760.jpg

Sütőtök gratin sütőtök krémmel, koriandermaggal és sós mogyorós-karamellás ropogóssal (vegetáriánus)

Borpárosítás: Kreinbacher Birtok - Prestige Brut


kreinbacher-prestige-brut.jpgIllatban lime, virág és csonthéjasok aromáival nyit, kalács teszi gazdagabbá. Kifejezetten friss karakter. Jól strukturált pezsgő, amelyben a részletek összhangja máris jelzi, hogy valóban a Birtok legkiemelkedőbb tétele. Buborékai finoman aprók, habzása puha és kellemes. Egyszerre friss és érett, a vibráló citrusosság és savak mellett finom érlelési jegyekkel. Egész hosszú utóízében grapefruit és némi sósság. Több, mint figyelemre méltó pezsgő azok számára, akik presztízs élményre vágynak, és nem csak a jeles alkalmakra keresik a legjobbat.

Borjú tatár, avokádó pürével, avokádós papaya salsával és mogyorós kekszmorzsával

Borpárosítás:  Kreinbacher Birtok -Classic Brut
kreinbacher-brut-classic-feher.jpg

Fehérhúsú gyümölcsök és némi virág – már illatában ígéretes aromákat sorakoztat fel. A furmintra jellemző gyümölcsösség mellett a pezsgőkészítés favoritjának számító chardonnay alapozza meg az elegáns összképet. Ízében a frissítő grapefruit mellett barack és ananász, részletgazdag karakterét briós, mogyoró, némi só fokozza. A szájpadláson érezhető, mennyire kellemes habzású, miközben a dosage ideális egyensúlyt biztosít. Minden újabb alkalommal jó választás.


Első fogás
mbb_eloetel_760.jpg

Tokhal, szezámos zellerfátyol, sütőtök krém, szezámolaj, kamilla hab

Glutén- és laktózmentes ételpár: Grillezett sárgacékla, sütőtök, kamilla, rizs ropogós

Borpárosítás: HOLDVÖLGY – Vision 2017

 

 holdvolgy-vision-2017.jpgMagas minőségű szőlőfürtökkel, a lehető legprecízebb szakmai odafigyeléssel, a természet harmóniájában fogalmazódhatott meg újra a három tokaji szőlőfajtára épített vízió. Friss egres, zöld alma és fehérszirmú virágok érezhetőek illatában. Karakteres ízében a passiógyümölcs és grapefruit trópusias textúrái veszik át a főszerepet, melyet herbális jegyek és őszibarack kísérnek finom maradékcukor társaságában. A szinte akkurátus analitika mentén megfogalmazódó száraz borkülönlegesség végtelen lecsengése, a kóstolás minden pillanatában emlékezetes élményt biztosít.

Második fogás
mbb_foetel_760.jpg
Vörösboros szarvaspofa, ropogós borjúbríz, vajban konfitált paszternák, csokoládés feketecseresznye jus
Glutén- és laktózmentes ételpár: Füstölt tofu, ördögszekér gomba, sült paszternák, csokoládés feketecseresznye jus

Borpárosítás: Malatinszky Kúria – Maghari 2015

malatinszky-kuria-maghari-2015.jpg

Francia innovációs nagydíjjal tüntették ki Malatinszky Csabát, a MAGHARI alkotóját. A MÉTHODE MALATINSZKY egy zárt tölgyfahordóban történő erjesztésű borkészítési eljárás, amely által olyan minőségű tanninegyesülés jön létre a szőlő és a tölgy között, ami más úton nem érhető el. Magas ráfordítással ugyan, de olyan egyedi kifejezés születik, amelyről bátran kimondhatjuk, a borász fáradozása méltó jutalomban részesül. Érlelhetősége jóval húsz év fölött várható. 2015-ös, első évjáratból 1341 palack készült. A névadás a borász tisztelgése a magyarság előtt.

Desszert

pajzos-tokaji-aszu-5-puttonyos-2006.jpg

Pajzos –Tokaji Aszú 5 puttonyos 2006

Már avaros-gombás palackbukét is villantó bor egészen különleges, assam teákra és pemetefű cukorkára emlékeztető illatokkal. Roppant jó egyensúlyt mutat, 178g/l cukortartalmának közel 11-es sav tart ellen, így nem érezni rajta a korát, vakon jóval fiatalabbnak hittük. Remek formában van, és nem fog egyhamar elöregedni.

Ételpárosítás: (egyelőre) meglepetés...

Időpont: 2020. február 15. (szombat)
Helyszín: Corinthia Budapest
Jegyek: www.borbal.hu

 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása