Biztosan neked is van kedvenced. A nyári hőségben gyorsan hűsítő kisfröccs, a lazulós hosszúlépés, a vízparton kellemesen kortyolható sportfröccs vagy a hosszú beszélgetések itala, a viceházmester.
Szerző: Kabarcz-Horváth Ibolya
Címlapkép: diespritzer.com
Volt idő, amikor minden kocsmában tudták, majd elfelejtették, manapság pedig újra kezdik megtanulni, hogy az egyes fröccselnevezések milyen arányú bor-szóda keveréket jelölnek. Persze még most is belefuthatsz olyan pultosba, aki kerek szemmel mered rád, amikor kérsz egy sportfröccsöt (és sajnos a nagyfröccs sem jön mindig össze). Az alapokkal azért illik tisztában lenni, hiszen fröccsnemzetnek hívnak bennünket. Mi, magyarok isszuk ugyanis a legtöbb fröccsöt a világon!
Ne gyere zavarba a pultnál!
Alapszint: a klasszikusok kisfröccs - 1 dl bor+1 dl szódavíz hosszúlépés 1 dl bor + 2 dl szódavíz; nagyfröccs 2 dl bor+1 dl szódavíz
Középhaladó: kocsmába rendszeresen betévedőknek házmester - 3 dl bor + 2 dl szódavíz viceházmester: -2 dl bor + 3 dl szódavíz sportfröccs - (kisházmester, lakófröccs): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Haladó: csak beavatottaknak, nem is értjük igazán... góré fröccs - 1-2 dl bor + 1 kis spricc (miért is?) háziúr - 4 dl bor + 1 dl szódavíz (ha van sportfröccs, ennek is kell lennie) maflás - 5 dl bor + 5 dl szódavíz (végül is… ha nem melegszik túl gyorsan) polgármester - 6 dl bor + 4 dl szódavíz (én vagyok itt a király) alpolgármester - 4 dl bor + 6 dl szódavíz (tartsuk csak a hierarchiát) Krúdy fröccs - 9 dl bor + 1 dl szódavíz (az író iránti tiszteletből nem kommentáljuk) sóher fröccs - 1 dl bor + 9 dl szódavíz (homeopátia?) csatos - 1 l bor + 0,5 l szódavíz (fesztiválON) lámpás - 1,5 l bor + 0,5 l szódavíz (hosszúra nyúló éjszakákhoz) kőműves - 25 dl bor + 5 dl szóda (nem csak elírás, igen: 25 dl) harmatos - bármennyi dl bor fölött ellövünk a boros pohár felett a szódával (ez már költészet, és Latinovits Zoltán kedvence) |
Egyszerű mégis nagyszerű
Elgondolkoztál már azon, hogy miként válhat egy ennyire egyszerű ital szinte nemzeti szimbólummá? Hisz valójában nem egy nagy kunszt beleönteni a vizet a borba (idáig az ókor is eljutott), innen csak egy lépés, hogy belekerül a buborék is.
A szikvizet sem mi találtuk fel.
1767-ben az angol Joseph Priestly örülhetett elsőként a szódának, amint elegyítette a vizet szén-dioxiddal. (Nagy talány: az angolok akkor miért nem isznak fröccsöt?)
Tudtad?
A szódavíz nyomás alatt lévő szénsavas ital. „Szikvíznek” csak olyan terméket szabad nevezni Magyarországon, amit szifonfejes palackba, vagy speciális fejjel ellátott szikvizes ballonba töltenek. Forrás: Wikipédia |
A szikvíz egy évszázaddal későbbi olcsó, nagyüzemi előállításában és elterjedésében tényleg volt szerepe egy magyarnak: ő volt Jedlik Ányos bencés szerzetes. A fröccs kifejezés viszont csak a 20. század elejétől vált általánossá, addig leggyakrabban spriccerként emlegették.
Évszázados borkészítési hagyományokkal rendelkező népek (Olaszország, Franciaország) számára vétek a borba bármit is keverni, hiszen az csak elfedné a bor szépségét. Ezekben az országokban talán ezért nem lett népszerű a fröccs. Túl jó boraik voltak. És nem volt annyi írójuk, költőjük, aki egyértelműen letette volna a voksát a fröccs mellett.
Fröccs és ami mögötte van
Közkedvelt művészeink között szép számmal akadt ugyanis, aki olyannyira fröccsös volt, hogy egy konkrét fröccstípust róla neveztek el. A Krúdy fröccs a legismertebb: neves írónk igazi gourmand volt, és a nagy adag húsos fogásokhoz nem átallott 9 dl bort elfogyasztani, amihez 1 dl szódát is kevert a biztonság kedvéért (mert így „a víz megnevetteti a bort”). József Attila a kisléptékű italozás híve lehetett, a kisfröccsöt füttynek hívta, mert egy füttyre le lehetett húzni. Móra Ferenc nagyobb mennyiséggel is elbírt: ő a nagyfröccsöt itta egy “húzásra”. Az elnevezésekből a sportolók sem maradtak ki: a Puskás fröccs 6:3 aránya a legendás magyar-angol futball bajnokság eredményére utal. Ady Endre tiszteletére néhány éve egy 2:2 arányú fröccsöt kevertek, ez az Ady-fröccs, melyet megédesítettek némi bodzaszörppel. Ady mint oly sok más korabeli művész, gyakran időzött a dunavarsányi Vészi kúriában, ahol több versét is írta: ihletét a folyamatos fröccsözés tartotta fenn.
Van azért a fröccs megnevezéseknek árnyoldala is. Sokaknál már az Ady fröccs is kiveri a biztosítékot a bodzaszörp miatt, de akadnak még borzasztóbb megoldások a bor elbortalanítására. Itt van például az Újházy fröccs, amelybe a szóda helyett kovászos uborka levet öntöttek, vagy a Tisza-fröccs, amely vörösbor és pezsgő párosítása, nem beszélve a kisvadászról és nagyvadászról, ami 1:1, ill. 2:1 arányú keverése a vörösbornak és a kólának. Ha lehet, kerüld el ezeket az italokat, mert teljesen elfedik a bor karakterét, éppen ezért a felhasznált bor minősége is megkérdőjelezhető.
Fröccskultúra – Mire figyelj?
Szögezzük le: a fröccs fogyasztásának van létjogosultsága, ha az bor és szóda keverékéből áll. Az arányok megtalálásával lehet kísérletezni, de nyugodtan bízhatsz a klasszikusokban (lásd fenti táblázat).
Az 5 fröccs-alapszabály
- Fröccs készítéséhez élénk, lendületes savakkal rendelkező, zamatos fehér vagy rozé bort használj! A fajta lehet olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, királyleányka vagy kékfrankos rozé, de emellett sok cuvée is jó lehet fröccsnek, ha jó savú, és könnyedebb, reduktív eljárással készült.
- Ügyelj a megfelelő hőmérsékletre: hűtsd le a szokásosnál jobban, 5-7 fokra a bort és a szódát is!
- Felejtsd el a műanyag poharat! Idd a fröccsöt borospohárból így jobban érvényesülnek a bor illatanyagai, és elegánsabb is.
- Koccints vele bátran!
- Ihatod szikvízzel és szódával is, a lényeg, hogy kellő mennyiségű buborék legyen benne, és ha nem iszod meg egyszerre, ezek legalább 5 percig maradjanak is meg a poharadban. (Arra érdemes figyelni, hogy az ásványvíz ásványianyag-tartalma minél kevesebb legyen.)
Mikor válaszd a fröccsöt?
Fröccsöt inni bárhol lehet, de leginkább nyáron, fesztiválokon, egyszerűbb éttermekben, vízparton és kocsmákban, na meg otthon. Vannak azonban olyan alkalmak, amikor nem ajánlatos. Például amikor a bornak önmagában valamilyen szerepe van az adott eseményen: borfesztiválon, borkóstolókon vagy olyan magasabb gasztronómiai élményt nyújtó éttermekben, ahol a bor-étel párosításnak kiemelkedő szerep jut.
Márai Sándor szerint a fröccsöt választhatod étkezés előtt, mert "gyomrot csinál”, étkezés közben, mert “helyet csinál” és étkezés után, mert “segíti az emésztést”.
És ha ez nem lenne elég, kitöltheted uzsonnára. Az “uzsonnaborozás” a késő délutáni órákban való fröccsözést jelenti szabad levegőn a kocsma kertjében. De ez soha nem lehet több, mint két kisfröccs. “Éppen csak az íze és illata a bornak. Éppen csak az, ami jó a borból: a tűnődéshez szükséges kellék.”
Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!