Csakúgy, mint a magassarkú cipő vagy a hosszúujjú nyári ing, egy szabadban elköltött piknik is akkor a legjobb, ha nem vagyunk a részesei. Hiszen rendszerint minden kiborul, meleg, hideg, ragad, jönnek a hangyák és a többi. Lássuk, hogyan lehet mégis élvezhetővé tenni a vasárnap délutánt, hogy a szervezése és a részvétel is kívánatos legyen.
Szerző: Kis Hajnalka
Címlapkép: https://www.lacucinaitaliana.it/ricetta/contorni/pinzimonio-con-yogurt/
Hol?
Az első akadály legtöbbször a helyszín, hiszen nem feltétlenül vagy egy kényelmes pad a környékünkön. Ha a pikniket a földön tartjuk, akkor vigyünk magunkkal egy kempingasztalt, vagy legalább egy reggelizőtálcát, süteményestálat vagy nagyméretű vágódeszkát, amire az ételeket és az italokat, valamint a poharakat és az evőeszközöket rá tudjuk pakolni. Ha ez nem megoldható, akkor gondoskodjunk egyforma méretű talpas poharakról, és feszítsünk ki egy zsinórt a takaró mellett a pohár kehely és szára közti magasságban, aminek akár a félig tele poharakat is neki lehet támasztani.
Miből?
A második probléma, hogy miből együnk és igyunk. Az internetet elárasztották a repülőgépről ismert, pohártartóval felszerelt, többször használható aperitif-tányérok, amibe a talpas pohár kiválóan beilleszthető.
A szupermarket sorai közti ötletből fakadt pikniket segítik elő az eldobható, műanyag evőeszközök, poharak és tányérok, mégis, haladjunk a korral és gondoljunk a környezetünkre. Az élvezet célja nem az, hogy minél több szemetet halmozzunk fel, inkább vigyünk magunkkal otthon elmosható tányérokat és evőeszközöket. Étkezés után ezeket becsomagolhatjuk egy zacskóba, vagy ruhába, hogy a hangyák ne másszák meg, és a szagok se kerülgessék a pihegő társaságunkat. Ugyancsak érdemes felkészülni a szelektált hulladékgyűjtésre is. Ide a bio, oda a papírszalvéta, nem nagy dolog, de annyival kellemesebb érzés!
Ne felejtsünk színes névcédulákat magunkkal vinni, hogy a tányéroknak és poharaknak legyen tulajdonosa. Erre a célra természetesen nem mérgező színes filctollal húzott színes csík óvodai jel, vagy a felírt név ugyanúgy megfelel.
Mit?
Miután szépen berendeztük a takarónkat, jön a következő kérdés: mit együnk és főként: mit igyunk?
Egyértelműen piknikbarát a csavaros kupakkal visszazárható borospalack, de a felszolgálási hőmérsékletén (10-12 °C) tartás érdekében így is úgy is magunkkal kell vinni egy pezsgős vödröt – vagy bármilyen más nagyméretű lábast, edényt, uborkásüveget –, amibe jég helyett tehetünk egy pár jégakkut. Ebből a szempontból tehát valójában a parafadugós üvegekkel ugyanúgy megfelelhetnek. Vannak persze zselés hűtőkabátok a borra, de ezek – főleg a tűző napon – éppen csak lelassítják a felmelegedést, nem megfelelőek több órás eseményre.
Ha a környezet engedi, akkor evéshez fűtsük be a grillrácsot és dobjunk rá egy-két szelet…bármit: nemcsak a csöpögős, kényelmetlen pácolt marhaszelet, de csirkehús, cukkini, paprika, sőt sajt is grillezhető és egy ilyen étkezés után a tollasmeccs sem üli meg a gyomrunkat. A konyhatündérek vihetnek magukkal otthonról sós tortákat, esetleg salátatortát, hidegtálakat (ezek hűtése ugyancsak megoldható egy-két jégakkuval a tálca alatt és nagyon könnyen vághatók, akár kanalazhatók is).
Nagybetűs NEM a levesnek, szószoknak és helyben összeállítást vagy felvágást igénylő ételeknek. Ugyancsak nem érdemes olyan dolgokat kivinni, amiket még melegen érdemes fogyasztani, nincs idegesítőbb a vendégeit evésre sürgető házigazdánál.
Szupergyors recept
Aki pedig éppen a boltba tart a villamoson és a mobilján olvassa a sorainkat, annak íme egy ötletadó 4 személyre:
Hozzávalók:
- 1 üveg Grüner Veltliner (vagy más zöldes, illetve halványsárga színű fehérbor, max. alkoholtartalom 12 V/V%, ezzel finomak a lágy ízek, mint a csirkehús, a zöldségek, és a gyümölcsök)
- 1 üveg Juhász Rozé (gyöngyöző) (vagy más pezsgő, illetve gyöngyözőbor, fehér vagy rozé színben, max. alkoholtartalom 12 V/V%, ez kiválóan lemossa a nyelvünkről a sajtok zsírját)
- 30 dkg kockára vágott, vagy szeletelt Trapista
- 15 dkg Gorgonzola (vagy más sós, kenhető krémsajt, vagy reszelt sajttal dúsított tejföl tunkoláshoz)
- 2-3 rúd vékonyra szeletelt baguette, vagy zsemle
- 30 dkg szeletelt, szárított sonka (nem füstölt)
- Hosszúkásra szeletelt, nyers répa, zellerszár, paprika, édeskömény
Semmiképp ne feledkezzünk meg elegendő vízről, ezzel elkerülhető a másnapi fejfájás és a bort is jobban viseli a szervezetünk, ha minden pohár után felváltva iszunk egy pohár vizet is.
Mindenkinek kellemes szórakozást és jó étvágyat kívánunk!
Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhö