Winelovers

Hogyan válassz bort az ünnepi menüsorhoz?

2020. december 22. - Winelovers

karacsony.jpg

Feldobnád a hagyományos karácsonyi fogásokat a hozzájuk illő borokkal? Bizonytalan vagy benne, hogy melyik ételhez milyen bor dukál? Vagy egyszerűen csak vágysz az étel és a bor adta ízkavalkádra? Útmutatónk segíteni fog kiigazodni a bor - étel párosítás útvesztőjében.

kép forrása: www.glossary.wein.plus/christmas-wine

szerző: Borda Krisztina


Fehér húshoz fehér bor. Vörös húshoz vörös bor. Először a fehér, aztán a vörös. Ezek azok a szabályok, melyeket talán mindenki ismer, ha valamennyire szereti a bort. Azonban nem mindig ezek az alapelvek követendőek az ételekhez való párosítás alkalmával. A bor aromáját sokkal inkább az étel elkészítési módjához, fűszerezéséhez, a mártás, a köret ízvilágához igazítjuk. Arra kell törekednünk, hogy az elfogyasztott bor kiemelje az étel ízét - és fordítva. Attól sem kell megijedni, ha a karácsonyi vacsorát nem egy fehér, hanem inkább egy lazább vörös borral kezdjük.
Lássunk néhány példát!

Bor és halászlé

A legtöbb magyar háztartásban Szenteste felkerül az asztalra a halászlé. Máris megcáfolhatjuk a korábbi állítást, miszerint a halhoz alapvetően fehér bort kellene fogyasztani. A halászlében igen domináns piros paprika és az egyéb pikáns fűszerek inkább egy könnyed, gyümölcsösebb vörösbort kívánnak. Egy schiller vagy egy alacsony tanninú vörösbor, mint a kékfrankos, portuguiser vagy a kadarka remek választás lehet. Bátran kísérletezzünk ugyanezekkel a szőlő típusokkal a gulyásleves esetében is.

Itt vehetsz kadarkát, portuguisert és kékfrankost.

Bor és töltött káposzta


Elsőre furcsán hangozhat, de az általában évente egyszer fogyasztott töltött káposztához is lehet olyan bort választani, ami fokozza annak mennyei ízvilágát. A sertéshús esetében először vörös bor jut eszünkbe, de

az étel savanyú ízhatását figyelembe véve egy savasabb, gyümölcsösebb fehér bor emeli ki legjobban

a sertéshús és a savanyú káposzta egyvelegét. Egy közepes testű sauvignon blanc remekül hangsúlyozza a káposzta savanyúságát és az étel fűszerességét, de egy juhfark is biztos tipp a káposztás ételekhez.

Csodás juhfarkokat vásárolhatsz itt.

Bor és halételek


A halételekhez mindenképpen fehér bort válasszunk. Na de mégis milyet? Friss, gyömölcsös fehér bor élénk savakkal vagy egy közepesen testes, esetleg fahordós tétel? A választásunkat nagyban befolyásolhatja a hal típusa, íze és elkészítési módja is, azonban egy reduktív, egyszerű tétel, valamint egy hordóban érlelt komolyabb fehérbor is jó döntés a halhoz.
A badacsonyi kéknyelű az egyik legkiválóbb „halbor”. Neutrális illata, és ízvilága, a bor végén megjelenő sós lefutással remek kísérője egy citrommal meglocsolt süllőnek vajalapú mártással. A reduktív borok közül a sauvignon blanc illatos, citrusos vagy virágos jelleggel, a hordóban érlelt tételek közül a tokaji vagy mádi furmint, közepes savakkal, mindenképpen jó választás egy fogasfilé mellé grill zöldségekkel tálalva.

Kéknyelűt itt találsz webshopunkban.

Bor és kacsa


A borválasztást nagyban befolyásolja a kacsa mellé tálalt köret. Ez lehet lilakáposzta, káposztasaláta, burgonya köret vagy egy mártás, mely mind más-más irányba viheti el döntésünket. A kacsa lilakáposztával például szép, kisebb tanninú vörösbort kíván, mint a kadarka vagy a pinot noir, míg ha a mellé kínált mártás vagy szósz gyümölcs alapú, akkor inkább az olyan fehér borok mellett tegyük le a voksunkat, mint az Irsai Olivér, a tramini, a szürkebarát vagy a sauvignon blanc.

Szürkebarát, tramini webshop itt.

Bor és pulyka


Az ünnepi asztalra a pulyka többféle formában is felkerülhet. Roston sütve, baconbe tekerve, parmezán sajttal, zöldségekkel, almával, körtével tálalva, gesztenyével vagy aszalt szilvával töltve, húsa lehet szaftos vagy kicsit szárazabb. Mint azt már hangsúlyoztuk, nem elég magát a húst, a köreteket és azok egyedi jellemzőit is górcső alá kell venni. A használt fűszerek, mint a vaj, az olívaolaj, a citromlevél, a petrezselyem, a só, a bors vagy éppen a fokhagyma mind meghatározzák a borválasztást. Egy pikáns fűszerekkel ízesített pulyka zöldborsó mártással vagy besamel-lel , egy telt testű, selymes karakterű olaszrizlinggel párosítható legjobban. Ha gesztenyés töltelékkel dobod fel a pulykád, akkor pedig egy érett, közepes testű, krémesebb, vajasabb, vaníliás ízjegyeket is hordozó, hordóban érlelt chardonnay emelheti az ízélményt a csúcsra.

Chardonnay és olaszrizling ajánlatunkat itt találod.

Bor és vad húsok


A vadhúsokhoz inkább magas tanninú, telt testű vörösbort igyunk, de ne lepődjünk meg a kivételeken se. Egy ribizlis, szedres aromákkal teli, hordóban érlelt cabernet sauvignon ideális választás egy szarvas steakhez cumberland mártással, melyben kiemelt szerepet kap a ribizli lekvár. Az őzpörkölt nokedlivel vagy a vadas marha zsemlegombóccal kifogástalan párja a testes bordeaux-i típusú vörösboroknak, mint a cabernet franc, a cabernet sauvignon vagy a merlot. Nyúlbarát borok közé sorolandó a krémesebb, testesebb chardonnay, hordós jegyekkel.

Vörösborokat itt találsz.

Bor és desszertek


Az édes desszertek édes borral kombinálhatók. Érdemes arra figyelni, hogy a bor ne nyomja agyon az étel ízét. Az aranymazsolás diós beigli vagy a vaníliával készült finomságok kiegészítéseként egy mézes, propoliszos juhfark remekül lezárja az ünnepi vacsorát. A tokaji szamorodni vagy a tokaji aszú bármilyen desszerthez fogyasztható.

Aszú kínálatunkat itt tekintheted meg.


A csokoládéval készült ínyencségek, mint a csoki mousse torta, a brownie vagy a csokoládés kuglóf mellé a nagy testű vörösborok, mint a cabernet franc vagy a syrah adják a legjobb élményt, de a mákos bejglihez is érdemes vörös tételt választani akár magas tanninokkal és magas savakkal.

Cabernet franc vagy shiraz? Kattints ide.

 webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása