Winelovers

Egymástól elválaszthatatlanok: Burgundia és a pinot noir

2021. november 03. - Winelovers

istock-152945983_1.jpg

Kényes, igényes szőlőfajta, elvárja a sok munkát, a törődést. Változatos: készül belőle pezsgő, könnyed, gyümölcsös rozé és vörösbor; technológia és kedv kérdése, hogy melyikben villant nagyot. Sokoldalú és többféle ételhez többféleképpen párosítható. Számos országban megtalálható, mindig más-más karaktert és hangulatot mutat. Szülőföldje, Burgundia neve mégis elválaszthatatlanul összeforrt a pinot noir szőlőfajtával.

szerző: Máll-Szabó Zita

kép forrása: iStock


A pinot noir őshazája nagy valószínűséggel Burgundia vidéke, ahol II. Fülöp herceg idejében, az 1300-as években már megemlítik okiratokban, legnagyobb mennyiségben a franciák termesztik, ezt követik az amerikaiak és a németek.


Burgundia Franciaország és talán a világ egyik legkifinomultabb borvidéke. Az ország középső keleti részén helyezkedik el, és nagyjából akkora a termőterülete mint Magyarországé. Éghajlata hűvösebb, mint a Kárpát-medencéjé, összetételében, jellegében Egerhez lehet hasonlítani. Talaja igen változatos, viszonylag hosszú sávban terül el, ennek ellenére csupán háromezer borász él a régióban, melynek szíve a Cote d'Or. Itt főleg azok a pinot noir borok készülnek, amelyek az egész világ mércéjül szolgálnak.

A vidék sokoldalúságát az egyes területek, dűlők aprólékos elkülönítése, megjelölése adja.

2015-ben a borvidék az UNESCO Világörökség részévé vált, mellyel a listát Champagne mellett immár tizenöt pontossá bővítette. A terület az északkeleti Dijon és a délnyugati elhelyezkedésű Lyon városok között terül el, történelmi szőlőbirtokaival és különleges klímájával egyedülálló. Az itt termelt francia tételek a legjelentősebbek és a legdrágábbak közé tartoznak a világon. Fő értékük az egyediség, a régi családok adta hagyomány és főleg az adja, hogy szinte minden négyzetméter mást és mást tud kihozni magából.


Burgundiában olyan a pinot noir mint Tokajban a furmint, a kettő nem választható el egymástól. A mészben gazdag talajtól az itt készült boroknak magas az ásványianyag tartalma, de egyben lányabb is az íze. Inkább a hűvösebb klíma fekszik neki, korán érik, ezért a vidék lényegében óceáni éghajlata kiváló, mert melegebb helyeken még azelőtt elveszítené elegáns savait, mielőtt a megfelelő illat és zamat kialakulna. Vékony héjú fajta, a sok csapadékra igen érzékeny, könnyen rothad. A pinot noir a dolgos termelők fajtája, mert a szép eredményért bizony meg kell dolgozni, csak különleges bánásmód mellett ad igazán jó minőséget. Burgundiában saját hordóból sincs hiány, a közelben lévő Vogézek tölgyerdőknek köszönhetően.

Mit mutat a pinot noir az USA-ban?


Az Államokban igazán jelentős pinot noir mennyiséggel Oregon államban találkozhatunk, ahol bizonyítottan csúcs tételek találhatók, ezek nagy része a Willamette Valley AVA-ból származik. Mondhatni ez az amerikai Burgundia. Sokéves tapasztalással kiderült, hogy a legjobb szőlőültetvények szinte mindig a déli vagy délkeleti fekvésű lejtőkön találhatók, így van ez Oregonban és természetesen Kaliforniában. Különleges és sajátos tételek készülnek itt, különösen Santa Barbarában. Az itt született borok déliesebb stílusúak a tőlük megszokott illat és ízjegyekkel. Bora kellemes zamatú, savakban gazdag, szép színű, kiváló minőségű és édes-gyümölcsös aromájú. Azon kevés vörösborszőlő fajtához tartozik, amelyet legtöbb esetben nem házasítanak más fajtákkal.

 

Miért hasonlít Eger Burgundiához?

Őshazáján túl, itthon Egerben, Etyeken, sőt Villányban és a Balaton környékén is találkozhatunk pinot tételekkel.
Az Egri borvidék több tekintetben, de főleg klimatikus viszonyaiban hasonlít Burgundiához. Bár az időjárási viszonyok nem ugyanazok a két országban, mégis mindkét helyen egyaránt adottak a lehetőségek az igazán jó, minőségi vörösbor készítéshez. Sok szőlőfajtával ellentétben a pinot noir nem érzi jól magát minden szőlőművelésre alkalmas éghajlaton, csak bizonyos körülményeket kedvel, inkább a hűvösebb, legfeljebb a mérsékelt klímát viseli kitartóan. Ezért hazánkban Eger rendelkezik mindazzal, ami a legszebb pinot-kat eredményezheti. Az itt termett szőlő savkészlete elegáns, alkoholtartalma, karaktere megfelelő.

 

Burgundia


A termés itt sem minden évben egyforma, de még a rosszabb évek borai is remekek, a jobb évek tételei pedig utánozhatatlanok. A hosszú terület különböző szegleteiben más-más stílus érvényesül, ez adja a változatos és a legkevésbé sem egyhangú kínálatot. Cote d'Or-on gyümölcsösebb, míg régión belül délebbre, Macon-ban, ahol többet süt a nap, fűszeresebb tételek születnek. A dűlő közepes magasságában van a legjobb minőség, mert alatta nedvesebb a talaj, felette pedig szárazabb. Itt a bor lágysága a legfontosabb, ne várjunk erős, testes borokat, selymeseket viszont annál inkább. Ennek eléréséhez elég sokáig kell érlelni a bort, ezért növeli a bor árát. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű végeredmény ízharmóniája általánosságban leginkább meggyre, cseresznyére, málnára, szilvára, eperre emlékeztet.

Bortörvények és osztályozások: a földrajz a kulcs


Minden Burgundiából származó bor AOC bor, ami az „Ellenőrzött eredetmegjelölés” rövidítése, egy szabályrendszer, ami összeügg az EU OEM-jével, tehát tükrözi a helyet és a minőséget, meghatározott helyekre és konkretizált szabályokra utal. Az AOC borok esetében regionális nevek, falusi nevek, Premier Cru és Grand Cru nevekkel találkozhatunk, ezek külön kategóriák.

Regionális borosztály – a piramis alja, minőségi és megfizethető kategória, amely a régió borainak közel a felét képviseli. Ez egy regionális körzet, melynek borai olyan szőlőből készülnek, amely több településről származik az adott régión belül. pl. Côte de Beaune-Villages.


Village Appellations – ez a kategória külön falu vagy városneveket hordoz, amit a címkén is szerepeltetnek pl. Meursault, Pommard, jelezve, hogy a szőlő mindegyike az adott faluból származik.

Premier Cru – felsőbb kategória, az összes termelés 10%-át adja, melyeket kisebb, AOC által meghatározott és jól ismert szőlőültetvényeken termesztenek. A címkék gyakran hordozzák a rövidítést és itt már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni egy-egy palack beszerzéséhez.


Grand Cru – Az aukciós alap - ezek a palackok igazi trófeák, a teljes termelés 1% -át teszik ki, de annál nagyobb rajtuk a nemzetközi figyelem. Az egyik leghíresebb a Domaine de la Romanée-Conti, melynek palackjai sokmilliós áron kelnek el az aukciókon. 


A világ legdrágább borai jelentős számban a burgundiai pinot noir grand cru tételei közül kerülnek ki.

Burgundi borok a Winelovers webshopban.webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása