Winelovers

Cool climate wines hazánkban

A Mátrai, a Neszmélyi, a Pannonhalmi, valamint a Tokaji borvidék is ide sorolhatók.

2022. február 28. - Winelovers

kap_4_1_1.jpg

A hűvösebb klímájú szőlőtermő területek értéke egyre nagyobb lesz a klímaváltozás miatt. Nézzük meg néhány hazai cool climate borvidék jellegzetességeit.

szerző: Máll-Szabó Zita

kép forrása: iStock

A klimatikus adottságok nagyban befolyásolják, hogyan nő a szőlő és milyen íze lesz a bornak. A szőlőtermesztés tekintetében vannak meleg és hűvös klímájú területek. Bizonyos szőlőfajták nem érnek be teljesen hűvösebb klímán. Ilyen pl. a cabernet sauvignon is. Más fajták, leginkább fehér fajták viszont illatos, elegáns oldalukat mutatják meg ezekben a régiókban.

A hűvös klímájú területen termő vörösszőlők, pl. pinot noir, zweigelt, kákfrankos, fűszeresebb, magasabb savtartalmú, ugyanakkor alacsony alkoholtartalmú, általában kisebb testű borokat adnak.

A hűvös klímájú területen termő fehérszőlőkből, pl. chardonnay, pinot gris, rajnai rizling szintén magasabb savú, citrusos illatokban gazdag, alacsonyabb alkholtartalmú és kisebb testű borok készülnek.

Mátrai borvidék

A Mátrai borvidék a Mátra-hegységtől délre helyezkedik el, települései Heves megyében vannak. Mérsékelten kontinentális klímájú vidék, a szőlőültetvényeket az északi szelektől a Mátra védi, így kedvező mikroklímák alakulnak ki. Talaj szempontjából nagy változatosságot mutat: savanyú és neutrális vulkáni kőzeteken kialakult barna erdőtalaj, agyagtalaj, de előfordul homoktalaj is.

Mátra borászati megítélése változó, hiszen borvidék és az Északi-középhegység alkotta régió évtizedeken keresztül csak a nagyüzemi, alsó kategóriás, olcsó borokat termelte ki. Erre a korábbi skatulyára viszont jócskán rácáfolnak az elmúlt években született tételek. A hűvösebb klíma adta adottságai különlegesek, egyedisége virágos és gyümölcsös jegyekben rejlő valódi borélményt nyújt. 

Mára már leginkább a könnyed és illatos fehérborok borvidékeként él a köztudatban, emellett jellemzőek a gyöngyözők, friss rozék, illetve gyümölcsös vörösborok. 

Mátra jellegzetes borai közé tartozik az olaszrizling, a leányka, a hárslevelű, a chardonnay, a szürkebarát, a muscat ottonel, kékszőlők terén pedig a kékfrankos, pinot noir, a zweigelt és a cabernet sauvignon. 

Az alábbi borászatok tételei hűen tükrözi a borvidék adta jellegzetességeket:

5Dudás Borászat, Bárdos Pincészet, Gobri Pince, Hegedűs-Kőpataki Pince, Páger Winery

Mátrai borokat kóstolnál? A Grandon ők mind ott lesznek kiállítóként. Vedd meg a jegyed még ma.

 

Neszmélyi borvidék

Az üde, jó szerkezetű borokban ez a borvidék sem szűkölködik és úgy tűnik a neszmélyi borok stílusa a nemzetközi ízlést követi le. Ahhoz, hogy a Meleges-hegy, Gőte-oldal, Látó-hegy, Páskom nevek szállóigévé váljanak, és hogy ezeket a dűlőket is kívülről fújják a borfogyasztók, azon múlik, hogy milyen tételeket kóstolhatunk a jövőben ezekről a területekről. 

Az biztos, hogy ezek a termő területek alkalmasak arra, hogy illatokban és gyümölcsökben gazdag, karcsú, szép savú borok szülessenek, a száraz fehérek között igen népszerűek ezek a friss savú, könnyen megjegyezhető borok. A bárki által könnyen fogyasztható, acéltartályban hűtött erjesztéssel viszonylag gyorsan készülő tételeknek a feladata, hogy azok friss, üde élménnyel ajándékozzanak meg bennünket. Erre erősít rá borvidék klímája és talaja is, így a fehér fajták vannak túlsúlyban a kékszőlővel szemben. A borvidék urasága az Irsai Olivér, de a cserszegi fűszeres, a királyleányka, a fűszeres tramini, a sauvignon blanc, illetve a szürkebarát, a chardonnay és az olaszrizling is megtalálható. 

Ha Neszmély borai csigáznak fel, velül biztosan találkozhatsz a Grandon:

#ashtag Neszmély, Bősze Pincészet, Currus Pince, Gottwald Borászat, Hauzer Pincészet, Hilltop Neszmély, Horváth Családi Pincészet, Kisbaka Családi Borászat, Kősziklás Borászat, N3 Borműhely, Petőcz Pincészet, PlaceBor, Rábai Katalin Borászat, Simecz Pince, Stróbl Borház,  Szivek Pince, Szöllősi Pincészet, Turay Családi Pincészet, Wéber Családi Pince 

Pannonhalmi borvidék 

Elegáns, könnyű, élénk, friss reduktív borok mellett már hordós érlelésű tételek is kerülhetnek a poharunkba Pannonhalmán. A hely nevének hallatán legtöbbünknek a szerzetesek bora jut először eszébe. Ez nem csoda, hiszen egyedülálló ősi vidék több ezer négyzetméteres pincével, történelmi atmoszférával, ahol a tiszta és határozott borok képviselik a táj elhagyhatatlan történelmi, gyógynövényes karakterét.

Hasonlóan Neszményhez, hagyományosan ez a régió is fehérbort termelő terület, így itt is az olaszrizling aránya a legnagyobb, amit a rajnai rizling, irsai olivér, a chardonnay követ. 

Ez a táj a karcsú vagy közepes testű, illatos, gyümölcsös fehérborok hazája, de a nagytestű, szép savú rajnai rizling és chardonnay mellett izgalmas cuvée-k is napvilágot látnak a környező termőterületeken. Igazi zamat- és illatbombák ezek, a könnyedebb reduktív borok mellett kóstolhatunk szép hordós érlelésű fehérbort, sőt a már kísérleti stádiumon átlendült vörösek is megérnek egy misét.

Ami itt egyértelműen nagy érték, az a szép savtartalom, ez az ami a gerincét adja a pannonhalmiak szortimentjének. És ez a magasabb savtartalom jó évjáratban és gondos művelés mellett magas alkoholtartalommal és teltséggel párosul, kellő eleganciával. Minden fogáshoz, amely fiatal borokat, üdeséget, élénk savakat kíván bátran ajánlhatjuk ezeket a fajtákat. 

Három borásznál is tesztelheted őket: Cseri Pincészet, Czurda Henrik Szőlőskertje, Pécsinger Szőlőbirtok

 

Tokaj

Erdőbénye, Tolcsva, Mád, Olaszliszka és még sorolhatnánk a Tokaj-rajongók sűrűn látogatott településeit. Tokaj-Hegyalján készülnek az ország legmagasabb cukor-, alkohol- és savtartalmú prémium borai. 

E tételek titkát a különleges klímán túl a fekvési és talajadottságok együttesen adják. Az aszúsodáshoz elengedhetetlen nemespenész kialakulását az őszi páraképződés segíti, ami a terület szélvédettségének és a folyóknak együttesen köszönhető. Ezért Tokaj az országban és a kontintensen is egyedi adottságokkal rendelkezik (vulkanikus talaj, mikroklíma), így nem csoda hogy az ország egyik legkülönlegesebb édes tételei itt születnek. 

Tokaj egyaránt jelenti a palackba zárt hagyományt, mindemellett trendkövető a borvidék, a száraz borai (furmint, hárslevelű) miatt sincs szégyenkeznivalója. Mint minden más borvidéken, a borok milyenségét tekintve igen széles kínálat áll rendelkezésre, amelyet természetesen változatosan befolyásol a pincészetek szemlélete, termőterülete, szőlészeti eljárásai. 

Tokajt nemcsak a prémium édes borok, hanem a csúcs furmintok is képviselik a Grandon, a Furmint teremben, ott lesznek: Angyal Pincészet, ÁTS PINCÉSZET, Babits Pincészet, BÉRES TOKAJ, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Hangavári Borászat, Heidrich Pince, HOLDVÖLGY, Illés Pince, Maison Aux Pois, Oroszlános Borház, Sajgó Pincészet, Sauska Borászat, Tibor Családi Birtok, Tokaj-Hétszőlő Birtok, Tokajicum Borház és Szent Gaál Pincészet, Zsirai Pincészet

Hamarosan folytatjuk, hiszen vannak még hűvösebb szőlőtermő területek Magyarországon!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását isvagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
winelovers_grand.jpg
süti beállítások módosítása