Winelovers

Milyen kávét iszol?

Megmondjuk, milyen bor illik hozzád

2016. december 19. - Winelovers

coffee-tells-wine2.jpg

Az, hogy milyen kávét iszol nap mint nap, rengeteget elárul a kedvenc illataidról és aromáidról, illetve az általad kedvelt testesség és savasság mértékéről is. Ezeket figyelembe véve pedig rengeteg ételre, italra, így pedig a borokra is kivetítheted a szerinted leginkább szuper előnyöket. 

A Business Insidernek a népszerű New York-i Mulino a Vino étterem tulajdonosa, Paolo Meregalli segített konkrét tippeket adni a borválasztáshoz a kávéfogyasztási szokások alapján. Legyen a reggeli startod egy fél liter fekete kávé, egy apró espresso vagy egy langyos, tejkrémes cappucino, mind mellé kapcsolható bor is; íme tehát a főbb elvek, ami alapján kiderül, mely borok passzolnak hozzád igazán!

1. Fekete kávé

black_coffee.jpg

Általánosságban elmondható, hogy akik a fekete kávét szeretik, borokban inkább a fűszeres, fanyarabb és savasabb tételeket kedvelik. Az ő legjobb barátaik főleg a kékfrankos, a cabernet franc és a bozsolé borok lesznek, amik kellően fűszeresek, élénkek és gyümölcsbombák: amit egy kávéban is keresel.

2. Espresso

espressoo.jpg

Az espresso nagy tanninjaihoz, telt ízeihez és vaskos textúrájához illeszkedve, hasonló jegyekkel bíró borok között keresgélj, ha magadnak szeretnél választani. Legyen az egy toszkán Chianti a telt, meggyes, dohányra emlékeztető jegyeivel, vagy egy klasszikus, bordeaux-i bor, amik roppant testesek, és tele vannak csoki-, valamint ibolya-aromákkal.

3. Tejeskávé

coffee-latte-1024x681.jpg

Akik tejet is tesznek a reggeli kávéjukba, jobban szeretik a lágyabb ízeket, így ezen elv mentén érdemes bort is választaniuk. Érdemes tehát idősebb, jobban besimult és alacsonyabb savtartalmú tételek között keresgélni. Ilyenek a chardonnay-k, itthonról a móri, a pécsi és a dél-balatoni borok, Olaszországból az Amarone-k, továbbá összességében a merlot és syrah tételek, pláne melegebb borvidékekről, mint Argentína, Spanyolország, vagy akár Villány!

4. Kávé cukorral

coffee-and-sugar.jpg

Nem meglepő, hogy aki a kávét szereti cukorral inni, borokban is az édesebb tónusokat keresi. Ez nem feltétlenül tokaji aszút jelent, hanem például egy gazdag, rajnai rizlinget, egy sárgamuskotályt (főleg késői szüretben), vagy akár egy portóit, ha inkább vörösbor felé húz a szíved. 

5. Tea

black_tea.jpg

Persze van, aki egyáltalán nem iszik kávét, teát viszont annál inkább. Az ő esetükben a száraz és sós elemek azok, amikkel játszani érdemes, bor esetében tehát egy friss és élénk sauvignon blanc, egy szicíliai sangiovese vagy egy Puligny-Montrachet az, amit választani érdemes. Sok értékes, hosszan érlelt száraz tokaji furmint is tud különleges teás, tealeveles ízeket mutatni! Érdemes kísérletezni.

Tipp: mélyebben is elmerülnél a kávék világában? Február 24-én indul a Kávékóstolás művészete kurzus a Borkoliban, amikor egy teljes napot szentelnek a kávéval kapcsolatos legfontosabb alapismereteknek. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása