Winelovers

Kóstolási kisokos

Több, mint 20 tipp nagypályásoknak

2017. március 22. - Winelovers

food-and-travel.jpg

Ha borkóstolón jársz, több tíz, vagy akár több száz különböző tétellel is találkozhatsz. Ilyenkor érdemes konkrét stratégiával érkezni, egyrészt hogy eredményesen kóstolhass, illetve hogy ne önts fel a garatra. 

“A kóstolás érzékszervi elemzés, amelynél valamely élelmiszert, élvezeti cikket látással, szaglással és ízleléssel elemzünk megismerési, értékelési céllal” – áll a Bevezetés a Borkóstolásba kiadvány szinte legelső oldalán.

Megfelelő felkészültség és kóstolási körülmények a feltételei az ideális borkóstolásnak. Sosem szabad "vakon" érkezni, és persze az sem előnyös, ha a frissen készülő rostélyos fokhagymás illatfelhőjében elemezgetjük, egy túlzsúfolt helyen a borunkat. 

De mi van akkor,

... ha egy olyan kóstolón vagy, ahol elkerülhetetlenül sok a vendég és persze a bor? Milyen sorrendben haladj, és hogyan szelektálj? És a nagy kérdés: kiköpd-e a bort? A válasz egyértelmű igen. Pláne akkor, ha valóban sok bort tervezel tanulmányozni – hiszen a lényeg a kulturált borfogyasztás.  

A népszerű kóstolókra érdemes korán érkezni. Olyankor még teljes a választék, természetes napfényben kóstolhatsz és ami még jobb, hogy kevés a vendég, így pedig magával a borásszal is többet beszélgethetsz. Mivel a kóstolás egyidejűleg analizáló (tehát megfigyelő) és szintetizáló (azaz összehasonlító) tevékenység, ezért érdemes például egymáshoz mérni a borokat. Az előzőhöz képest savasabb volt? Vagy kevésbé telt? Nevezz ki viszonyítási pontokat  és memorizáld a bort azok alapján.  

south-coast-wine-funny.jpg

Egy-egy boros program alkalmával haladhatsz például az ajánlott tételek alapján, esetleg borvidék vagy cukortartalom szerint, de persze random módon is. Viszont mindig figyelj rá, hogy:

  • lehetőleg legyél kipihent és friss
  • érkezz kényelmes ruhában, nem kell a kisestélyi (sem parfüm!)
  • egyél a kóstolás előtt és kisebb falatokat közben is  de kerüld a túl fűszeres falatokat
  • folyamatosan igyál szénsavmentes vizet
  • jegyzetelj, hogy emlékezz később is, mit kóstoltál
  • legyen stratégiád, és tudd, hogy mit szeretnél kóstolni
  • haladj a könnyed boroktól a testesebbek felé, illetve a szárazaktól az édes borok felé
  • mindig egy ízre figyelj, de azt nevezd meg konkrétan
  • ne szürcsögj túl hangosan és a köpőt mindig tartsd közel a szádhoz
  • pörgesd a bort bátran a pohárban, ez kinyitja és jobban feltárja a bort
  • legyen bizalmad a kisebb pincészetek felé is és ne (csak) a címke alapján ítélj
  • bár isteni nedű, de ha sokat kóstolsz, akkor köpd ki a bort és őrizd meg a méltóságod
  • válaszd kilépő bornak azt, amelyik a kedvenced volt, hogy hosszan élvezhesd az élményt
  • hazaérve igyál még egy pohár vizet, és érdemes a vitaminokat, ásványi anyagokat is pótolni

Tipp: ha túl hidegen kapod a bort, a poharat a kezedben tartva felmelegítheted 

via GIPHY

Három lépés, és kész

  1. Nézd! Figyeld az árnyalatot, az átlátszóságot és a viszkozitást. Mindenképpen jó jel, ha a pohárba nézve tiszta és csillogó borral találkozol, a zavarosabb bor borbetegségekre is utalhat. A pohárban megpörgetve az is jó jel, ha a pohár falára tapadva lassan csorog le, mert ez a gazdag beltartalomra utal.
  2. Szagold! Beleszagolva próbálj asszociálni  a gyümölcsök, virágok vagy fűszeresség például a szőlőfajtára és a borkészítési módra is utalhat. Ha lédús szilvát érzel, akkor nagy eséllyel merlot-t kortyolsz, ha pedig illatos virágokat érzel, akkor valószínűleg olaszrizlinget, vagy traminit. Ha inkább füves, zöldséges jegyeket, akkor sauvignon blanc-t vagy éppen cabernet sauvignon-t szagolsz. Ha földes, gombás aromákra bukkansz, gyanakodj egy pinot noir-ra, míg a fűszeresség a cabernet franc, a syrah és a kékfrankos jellemzője. A kávé, vanília vagy pirított magvak a hordó jelenlétére utalnak, a vajas popcorn, sajt vagy karamel aroma pedig az almasavbontásra, mondjuk a chardonnay-nál, ami kicsit lágyítja a bort. A nagyon erősen mézes aromák a természetes édes borokra jellemzőek, mint amilyen a tokaji aszú
  3. Ízleld! Figyeld a sós, édes, savanyú és keserű ízeket, a szerkezetet/vastagságot, és a korty hosszúságát is, ami a minőségre utal  illetve az összképet: mennyire mennyire volt egyensúlyban, nem volt-e túl savas, túl alkoholos vagy túl tanninos? És a lényeg: tetszett-e vagy sem? 

Tipp: a bor első kortyával csak öblítsd ki szádat, majd köpd ki, és egy második korttyal kezdd el elemezni.

süti beállítások módosítása