Winelovers

A rapper a bling-bling helyett a puritán borokat választja

... amiket te is kóstolhatsz a Mitiszol Feszten!

2016. október 20. - Winelovers

bronson2.jpg

Régóta köztudott, hiszen már mi is meséltünk róla, hogy Jay-Z tulajdonában van a világhírű Ace of Spades pezsgő, hogy Rick Ross kedvence a menő Luc Belaire's Rare Rosé, hogy Nicki Minaj muskotályból készíttetett saját habzóborcsaládot, meg persze hogy a Cristal állandó szereplője a dalszövegeknek. Éppen ezért okoz nagy meglepést, amikor egy rapper kedvence nem a csillogást, hanem az egyszerű letisztultságot hirdeti.

A Wine-searcher.comon – a világ legnagyobb borkereső oldala – az egyik organikus tétel hirtelen a lista elejére ugrott. A Frank Cornelissen's-féle naturális rozéra, a szicíliai Susucare 2013-ra az előző években összesen 1300-an kerestek rá, a múlt hónapban ezzel szemben 24.000-en. Ez minek köszönhető? Action Bronson fanatizmusának.

A rapper neve nem ismeretlen a gasztronómiában dolgozóknak sem, hiszen zenei karrierje előtt séfként dolgozott, és már akkor köztudottan imádta a természetes borokat.2014-tól indulva a kanadai Vice-szal közösen összedobtak egy gasztro témájú webes műsort is Basszus, ez isteni! címmel. Ma már a Viceland TV csatornán is megy a sorozat, ahol az őszi szezonban Sydney és Melbourne kulináris világát tárja fel nekünk a rapper-séf, mivel szerinte ez a kettő a legdinamikusabban fejlődő város gasztronómiai szempontból. Ezekben a részekben mesél szicíliai kedvencéről (is). Az egyik epizódban például barátjával, Meyhem Laurennel ülnek be egy modern olasz étterembe Sydneyben, ahol a rapper-séf elmeséli neki, hogy minden alkalommal, amikor kihozzák neki a Susucare-t, úgy érzi magát, mint az a gyerek, akinek az anyja a legmenőbb, legújabb NBA Jam játékot hozta haza.

susucarujpg.jpg

Ezt a tételt csak kis mennyiségben készítik, mégpedig az Etna lankáin. A bor a természetes borok között is az egyik legszélsőségesebb példa. A belga Frank Cornelissen borász egyáltalán nem a biodinamikus elveket, hanem a puritán, tiszta és terroirhoz igazodó irányokat veszi figyelembe. A bor pedig kizárólag a helyi, nerello mascalese, malvasia és inzolia fajtákból készül, és sokkal inkább hasonlít egy masszív Jura borhoz, mint egy szicíliai rozéhoz. Neve pedig nagyjából ezt jelenti: ellopták, hiszen az első, 2007-es évjárat szőlőit valóban ellopták a belga borásztól.

Bronson fanatizmusa ellenére mégis kevesen próbálták ki ezt a vagány, naturális tételt. Ennek ellenére a rapper-séf a sorozatban megkóstolja a borászat csúcsborát, a Magmát is  egy trendi barcelonai bárban – mégpedig sommelier-k és séfek társaságában. A sorozatban egy alkalommal ezt is hallhatjuk Bronsontól: "Én tuti egy borcunami vagyok; amikor természetes borokon a sor, én magam is komoly természeti csapássá válok..."

Kóstolj te is természetes borokat! Hol?

Mitiszol: Természetes Borok Fesztiválja // 11.12 // Millenáris D épület

Főkép

süti beállítások módosítása