Winelovers

15 vörös + 1 rozé novemberre

Cabernet & cabernet

2016. november 08. - Winelovers

img_5526.jpg

Ahogy egyre szorosabban húzzuk össze magunkon a kabátot, úgy kerül poharainkba is gyakrabban vörösbor a fehérbor helyére. Ha pedig vörösbor, akkor az esetek nagy százalékában a cabernet-éknek jut szerep. Így volt ez a múlt heti Winelovers Afterworkön is. Ez jó alkalom volt arra, hogy kiderítsük, milyen borokért érdemes nyúlni a boltok polcain a borús estéken... Varga Andrea beszámolója.

Helyszín a Pesti Vigadó, tíz hazai borász, öt borvidékről, számos kóstolásra váró borral. Abszolút teltház, nem is csoda, hisz a kiállítói lista igen izgalmasnak ígérkezett a Vörösek Vonzásában című Winelovers Afterwork kóstolón. Kóstoltunk, beszélgettünk, játszottunk is, igen kellemesre sikerült este, remek tételekkel. A Pesti Vigadó Étterem pedig vörösboros marhapofa falatokkal, burgonya gratinnal kényeztetett. 

Mi a különbség a cabernet franc és a cabernet sauvignon között? Kattints a nevükre, és megtudod!

A Balatonnal kezdtük a kóstolást,

méghozzá a balatonboglári Garamvári Szőlőbirtok Esti Kék ’12 házasításával. Hangsúly a meggyen illatban és ízben egyaránt, némi fűszer és paprika egészíti ki fekete húsú gyümölcsökkel egyetemben. Élénk, könnyedebb tétele volt a sornak. A Garamvárit alapvetően a pezsgője miatt szeretjük, vagy esetleg a kócsagos borcsaládról ismerjük, de most már az Esti Kék sem maradhat ki a következő Garamvári tesztünkből.

A Balaton északi partján folytattuk, mégpedig a monoszlói Liszkay Pincészet 2012-es Cabernet Sauvignonjával: érett alapanyag, lendület, sok szilva és lekvárja, hipp-hopp le is csúszott. Liszkay Mihályról azt kell tudni, hogy már éppen visszaköltözött volna Amerikába, amikor eltévedt a Balaton-felvidéken. Így ragadt először Csopakon, majd Monoszlón. De még akkor sem akart borászatot. De jó, hogy végül minden másként alakult!

img_5588.jpg

Villánnyal folytattuk...

Az egyetlen rozét a sorban a Malatinszky Organikus Szőlőbirtok kóstoltatta. Meg kell jegyeznem, hogy abszolút nem vagyok rozés, viszont a Villányból érkező Noblesse Rosé 2015, kellően behűtve, nagyon kellemesnek bizonyult. Ez nem egy tipikus rozé, hiszen préselés nélkül, színléből készült, szinte kén hozzáadása nélkül, persze ökológiailag tiszta alapanyagból. Friss, ropogós, sok-sok piros bogyós gyümölcs, már-már a nyarat idézte, a szokásosnál teltebb, testesebb. Kicsit hagytuk is magunkat sodródni vele. A Noblesse Cabernet Sauvignon 2008 pedig hűvös eleganciájával hódított. Eukaliptusz, finom fűszerek, gyümölcsök. Hosszan időzött a szánkban. A rozéhoz hasonló megkülönböztetett figyelemmel készítette a borász Malatinszky Csaba.

Villányból kóstoltuk még a Matias Pince 2011-es Cabernet Franc Villány borát: lendületes savak, érett alapanyag, hosszan megmarad a szájban, a magas alkoholtartalom miatt jellemzi az enyhe likőrösség. 

ACsányi Pincészet következett a sorban, a Kővilla Válogatás Cabernet Sauvignon 2012-vel barátkoztunk. Lendületes, szépen csúszott. Hangsúly a gyümölcsökön, nem szükséges magyarázni. Könnyen szerethető.

Ruppert Borház 2012-es Cabernet Sauvigonjával zártuk kóstolósorunkat. Meggy és csokoládé. Test és lendület.

Merítés az Egri borvidékből...

Vincze Borászatnál biodinamikusan művelt cabernet franc-okat kóstolhattunk, mégpedig három évjáratból. Az Arcanum 2012 egy napja volt palackban, ennek tudatában is kóstoltuk. Ígéretes tétel. Sok gyümölcs, savak lendületesek, hordós fűszerekkel kiegészülve. A 2011-es évjáratban már a szilva és a lekvárja, csokoládé domináltak, alkoholban bővelkedett. A 2009-es pedig a kávé, a csokoládé, a finom bőrösség mentén hódított, kevés dió likőrös felütéssel.

Az Arcanum egyébként hordóválogatást takar, a szó jelentése rejtély, a misztérium titka – és a megnevezés találó, hiszen „még mindig van titok abban, hogy a szőlőléből, pontosan hogyan lesz az a csoda, amit bornak hívunk” - mondta korábban Vincze Béla. A borász a bor kóstolása közben dönti el, hogy forgalmi, birtok, vagy Arcanum bor lesz egy-egy alapanyagból.

Az ugyancsak Egerből érkező Thummerer Pince ’13-as Egri Cabernet Franc - Merlot Cuvée-jével folytattuk: 60% cabernet franc, 40% merlot, nagy fahordó. Főleg meggy és cseresznye, könnyedebb irány képviselője. Majd a Cabernet Sauvignon Superior 2012 került a poharainkba, meggy és magja, csokoládé, hordós fűszerek. Telt. Vastag.

winelovers_cabarnet-11.jpg

Szekszárdi túránk...

Németh Janónál indult, ’13-as Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon borok kerültek a kóstolópoharainkba. A franc első töltésű hordókban érett, illata és íze is tükrözi. Savai szépek, lendületesek. Piros bogyósok illatban és kortyban egyaránt, meggy, cseresznye, fűszerek. A sauvignon a Görögszó dűlőből érkezett. Fiatal. Szépen nyílik. Sok gyümölcs, finom fűszerek. A tipikus szekszárdi bujaság ki-kikacsint belőle.

Takler Andrásnál folytattuk a sort. Mindkét kóstolt tétele levett a lábunkról. A 2009-es Cabernet Franc-nal kezdtünk. Elegáns. Érett, hosszan elidőzik a szájban. Érett gyümölcsök és dzsemjük mellet finom bőrösség, leheletnyi krétásság bújik meg a kortyban. Szép hordó. Ugyancsak ebből az évből érkezett a Cabernet Sauvignon: szinte varázsol. Kakaó, csoki, finom dohány, mögötte érett gyümölcsök halkan muzsikálnak. Hosszú. Talán ő volt az este legszebbje.

Takleréket egyébként éppen egy éve látogattuk meg, akkor nyitott a királyi palotára hajazó Takler Kúria. Éppen ezért most megkérdeztük Takler Andrást, hogy szuperál az étterem és első osztályú szállás, és biztató választ kaptunk. Legközelebb a szilveszteri buli lesz a nagy durranás itt, de a borásztól úgy értesültünk, jobb, ha sietünk a foglalással...

Kóstoljuk meg együtt a legjobbakat a Bordói November Nagykóstolón!

November 26-án 14.00-tól tematikus sétáló kóstoló keretében a hazai borászok személyesen mutatják be boraikat a Corinthia Hotel Budapestben, várhatóan több mint 700 érdeklődő előtt. A rendezvényen debütál a Borkollégium Pop-up School, ahol érdekes és közvetlen előadásokat hallgathattok a borászoktól. A pop up kurzusokon való részvételt a rendezvény belépődíja tartalmazza.

A Winelovers Bordói November Nagykóstolóra jegyek elővételben november 11-ig válthatók kedvezményes 7900 forintos áron.

Weboldal: bordoinovember.hu

Információk és jegyvásárlás:  bordoinovember.hu/jegyek-jegyvasarlas

Facebook-esemény: facebook.com/events/975112419203177/

süti beállítások módosítása