Fiatalok, borászkodnak, és jóképűek. Van köztük, aki ebben nőtt fel, és a családi projektben segédkezik, van aki felnőttként döntött a borászkodás mellett, de az mindegyikőjükre igaz, hogy lendületet adnak a magyar borkultúrának. Napjaink magyar borászpasijai a bor modern, igényes és vagány formáját mutatják meg nekünk, miközben (nem mellesleg) roppantmód sármosak is!
1. Bukolyi Marci
Édesapja után Marci saját, 10 hektáros birtokán (híres dűlői: Nagy-Eged, Gesztenyés) isteni kékfrankos, cabernet franc, rajnai rizling és tramini terem. Évi 30.000 palack bort készít, miközben - természetesen - a családi birtok életébe is besegít. Borkészítési stílusa: manufakturális borkészítés, technológiai tisztaság, kíméletesség. Kóstoltad már például a 2011-es Egri Rajnai Rizlingjét? Fotó
2. Dr. Demeter Endre
A fiatal Tokaj-hegyaljai borász borait Demetervin néven találhatod a polcokon. Példaértékű száraz furmintok, késői szüretelésű tétel, szamorodni, aszú és 2003 óta pezsgő is található a családi borászat repertoárjában. A tetovált borász legjobb területei Mádon az Úrágya, Király és Kakas dűlők: mindről egyedülálló tételek kerülnek ki. Amit meg kell kóstolnod: Délceg 2013. Fotó
3. Frittmann Péter
Fehérbor, rozé, vörösbor, habzóbor és a Gold Ezerjó pezsgő - mind benne van a Frittmann borok majdnem 30 tételes kínálatban. 60 hektárnyi saját és 70 hektárnyi integrált területről érkezik a szőlő, amiből végül 700.000 palack bor készül! A kunsági Soltvadkerten szállás és reggeli is vár, ha benéznél az igazi, alföldi nagyüzembe! Fotó
4. Gál Titi
A birtok 40 hektáros, és nem kevés kiváló területtel rendelkezik: Nagy-Eged, Síkhegy, Áfrika, Pajdos, Tornyos. Jellemző szőlőfajtáik a pinot noir és kékfrankos, de 1-1 hektáron kadarka, syrah, viognier, királyleányka, pinot blanc, leányka, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, cabernet franc is terem. A borok erjesztése hagyományos módon történik az 500 éves pincerendszerben, ahol a hamarosan házasodó fiatal borász kezei közül évi 150.000 palack bor készül. Kóstolj tőle Titi Bikavért! Fotó
5 Ifj. Heimann Zoli
Az ikonikus családi birtokon főként merlot, cabernet franc, kékfrankos és kadarka kerül a palackokba, ám syrah, viognier, pinot noir, sagrantino, tannat és portugieser is terem az összesen 21 hektáron. Fontosabb dűlőik, amiket érdemes keresned a borok címkéin: Iván-völgy, Baranya-völgy, Bati-kereszt, Porkoláb-völgy. A jó humoráról ismert Zoli (pont mint édesapjának) a külföldi tapasztalatai után nem csak a családi, hanem a szekszárdi márkát is építi tovább (ilyen például a Fuxli is). Éves termelésük: 130.000 palack! Fotó
6. Hernyák Tomi
Borász, szakács, vendéglátó és nem mellesleg Junibor elnök. Családja 8 hektáros, etyeki birtokán kiváló dűlőkkel rendelkeznek: Orbán, Tóra, Báthori és Sánci. Boraikat a lehető legkíméletesebb eljárással készítik, és mind apa (Hernyák Laci), mind fia tekintetében legfontosabb cél a természetesség megőrzése és a sajátos stílus megteremtése: és bizony sikerült! Fotó
7. Kardos Gábor
A tokaji borász, kereskedő és igazi DiVinos eredetileg jogásznak tanult, ám a kereskedelmen keresztül a borászkodásig is eljuthatott. Ma 3 saját hektárról és még egy kevés bérelt bérleményről készít bort, évi 10-15.000 palackos mennyiségben. Fontos dűlői: Betsek, Padihegy és a Nyúlászó, ahonnan kiváló furmintok és hárslevelűk érkeznek. Késői szürettől a habzóig, aszútól a száraz Ziccerig terjed a korrekt kis skála. Kérdezz tőle bármit, minden boros kérdésben segíteni fog! Fotó
8 Ifj. Kamocsay Ákos
Miután a neszmélyi Hilltop borászaton kitanulta édesapjától a szakmát, saját pincészetet hozott létre Móron, ahol egyébként a móri mellett balatoni szőlőt is feldolgoz. A nem mellesleg profi fotós (és főállású apuka) borcsaládja letisztult, érthető és tartalmas, amiből választhatsz olaszrizlinget, chardonnay-t, cabernet sauvignon-t, és persze a kötelező ezerjót is. Fotó
9. Kiss Gábor
A vagány villányi borász 10 hektáron gazdálkodik, fontosabb dűlői pedig: Hajdús, Boczor és Gesztenyés. Jellemző szőlőfajtái: portugieser, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékfrankos, amiből évi 40-50.000 palacknyi finomság készül: legyen az egy jó cabernet franc vagy egy kitűnő kis vörös és rozé házasítás. Újoncként került a borvilágba, de úgy tűnik, mintha mindig is ide tartozott volna! Fotó
10. Konyári Dani
A dél-balatoni borász édesapjától és persze külföldről is szerzett bőven tapasztalatokat, és egy elképesztően gyönyörű helyen lévő borászatot vezetnek családjával, Lellén. Bársonyos fehér-és vörösborokat készítenek, és szerencsére csúcsboruk, az Alfa és Omega mellett kedvezőbb áron is hasonló harmóniát találhatsz az egyik legsármosabb borász tételei között. Fotó
+1 Szilágyi Laci
A tokaji borász külön elismerést is érdemel, hiszen idén a 100 legjobb magyar bor dobogós borai közé egészen pontosan KÉT borával is bekerült! A profi, egyedülálló borokat készítő fiatal borász nagymamájáról elnevezett pincészetében 6 hektárról készít borokat, mégpedig furmint és hárslevelű formájában. Aprólékus munka világszínvonalú eredményei száraz tételei és aszú is.