Winelovers

10+1 bor a fa alá

Ezeket ajánljuk mi!

2016. december 08. - Winelovers

gift_red.jpg

Órák, hosszú órák. Mindig. És a tömeg... Ami tol magával, mindenki türelmetlen, nyűgös és persze siet. "Idén másképp lesz" - fogadom meg mindig. Aztán eljön a december 23-a és rájövök, hogy megint a plázába kell mennem a gyors és hatékony (?) bevásárlás érdekében. Bárcsak lenne egy megoldás, hogy idén ettől TÉNYLEG megkímélhessen magam... Bárcsak adna valaki tippeket és ha még házhoz is hozná az ajándékokat... Az maga az álom lenne... De hé, ez nem álom!

Az idei évben mi, a Winelovers rendezvényszervező csapata egy sokkal korszerűbb és kényelmesebb karácsonyi kóstolóval egybekötött vásárt álmodtunk meg: ez a Pezsgő és Aszú. Hogy miben más, mint egy sima kóstoló? 

Először is, levesszük a cipekedés terhét a válladról. A megrendelt tételeket ugyanis karácsony előtt (december 21-éig) garantáltan házhozszállítjuk, mégpedig díjmentesen. Másodszor, meg is kóstolhatod a vacsoraasztalra vagy ajándékba szánt borokat és pezsgőket, mielőtt megvennéd. Gondoltad volna, hogy lehetőséged lesz a nagynénidnek szánt pezsgőt vásárlás előtt le is tesztelni? És azt, hogy valaha alkalmad nyílik egy több, mint 130.000 forintos tokaji aszút megkóstolni...?

Mindemellett ráadásul a Pezsgőn és Aszú rendezvény borait és borászait kifejezetten az ünnepi szezonra válogattunk össze. Neked pedig gondolkodnod sem kell: ezen a szombaton egytől-egyig csakis a legpazarabb tételeket hozzuk el neked a fa alá! Hogy mik is ezek? Íme!

1. Babits Pincészet, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2006

babits_tokaji_aszu_2006_6_puttonyos.png

A klasszikusan furmint, hárslevelű és sárga muskotály házasításából készült aszút már csak azért is érdemes beszerezni, mert a 2013-as szürettől megszűnt a puttonyszám szerinti besorolási rendszer: nincs többé tehát 5 puttonyos. A kézzel, szemenként szedett aszúszemekből 10 év alatt csodálatos, világos borostyán színű, sűrű és tartalmas tétel született, aminek a kedvenc nagyid mindennél jobban fog örülni! (Meg tulajdonképpen bárki, tényleg.)

2. Garamvári Szőlőbirtok, Evolution Rosé Brut 2008

bmf_winelovers_afterwork-13.jpg

Az idei év slágere (nem csak csajoknál) a rozé pezsgő, melyből az a legjobb, ha nem túl száraz, de nem is túl édes. A brut pezsgők cukortartalma szépen kiegészíti a csontszáraz alapbort, és finom, hagymahéj színe, mandulás-sütemény illata, krémessége és izgalmas karaktere miatt pontosan ez fog kelleni a nővérednek vagy barátnődnek!

3. Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Furmint pezsgő 2011

degenfeld_pezsgo_palack_728_485.jpg

Furmint pezsgő Tokajból. Furcsán hangzik? Pedig nem az! A furmint tökéletes alapot ad a legkiválóbb pezsgőknek, és egyébként Tokaj mellett már Somlón is egyre inkább figyelemreméltó és eredeti tételeket ad. Válaszd kollégáknak a céges karácsonyi partin, vagy a legjobb haverodnak, aki szeret képben lenni a legújabb trendekkel (vagy éppen szembemenni velük)!

4. Heidrich Pince, Szamorodni 2008

heidrich_szamorodni_15b.jpg

A sárospataki pincészet a tokaji borok teljes skálájával állt elő, pedig csak 2002 óta kaphatók finomságaik. A szamorodni az aszúhoz képest könnyedebb, hiszen az aszúszemek mellett ép szemek is kerültek a mustba/alapborba. Így egy fokkal élénkebb bort kortyolhatunk, amely üdítően hathat a sok súlyos aszú között! Válaszd annak a rokonnak vagy jóbarátnak, aki most kezdi ismerkedését a borokkal, hogy hozzájárulhass a fejlődéséhez!

5. Royal Oporto - 10 Years Tawny Port (Heinemann Testvérek)


royaloporto.jpg

Ez az, amit édesapád, vagy nagypapád egy jó szivar mellett szeretne esténként elkortyolgatni, miközben ropog a tűz, és már mindenki a lefekvéshez készülődik. Porto egyik legrégibb pincészetéből érkező tétel, amely világotmegváltó stílusával világotmegváltó gondolatokat is eredményez. Illatában és ízében csupa-csupa édesség: édesgyökér, édes fűszerek és lédús, érett gyümölcsök...  

6. Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj-Hétszőlő Aszú 4 Puttonyos 2004 Kövérszőlő

hetszolo.jpg

Igazi ritkaság, gyűjtőknek és lelkes borértőknek! Egyrészt mert kizárólag kövérszőlőből készült aszút nem mindennap kóstolhatsz, másrészt pedig mert - mint már korábban is említettük - eltörölték a puttonyok szerinti besorolást, így a 4 puttonyos tételek is lassan kuriózumokká avanzsálnak. Tudtad? A legelső aszúbor említése 1571-ben, a Hétszőlő dűlővel kapcsolatban történt.

7. Holdvölgy Pincészet, Exaltation 2012 

holdvolgy-pinceszet-holdvolgy-exaltation-20111.jpg

Sommelierként állíthatom, hogy a késői szüretelésű tételek a talán legváltozatosabban felhasználhatók a gasztronómiában. A kifejezetten sós előételektől, a füstös, sült oldalason keresztül az édes-krémes desszertekig terjed a skála, amihez a legendásan vagány és újító Holdvölgy pincészet késői szüretelésű sárgamuskotályát ajánlani tudom. A menő dizájn miatt mindenképpen a divatszakmában dolgozó barátodnak, vagy legvagányabb barátnődnek ajándékozd. 

8. Hungaria Sweet Style

sweetstyle.png

A szuper ár-érték arányú pezsgőt a legfiatalabb (de már 18 életévet betöltött!) unokahúgodnak add, aki még csak most kezdte ismerkedését az alkoholos italok világával. A Hungaria pezsgők új generációjának legújabb tagja intenzíven gyümölcsös, illata friss, kortyai lazák és jólesők. Édes habfürdők, társasági desszertek, vagy egy jól sikerült este forrása lehet ez az édes nyalánkság.

9. Taschner Bor- és Pezsgőház, Soproni Pinot noir - Chardonnay Brut

bmf-3924.jpg

A klasszikusan, pinot noirból és chardonnay-ből készített, Sopronból érkező csúcstétel igazi kuriózum, és nem csak azért, mert testvére, a Blanc de Blancs Chardonnay Brut 2010 lett idén az év legjobb fehér pezsgője! Ez a top tétel igazán különleges: robusztus, kristálytiszta és elképesztően élénk. Válaszd a válogatós nagynénidnek, hidd el, ezt imádni fogja.

10. Zsirai Pincészet, Tokaji Fordítás 2008

zsirai-pinceszet-tokaji-forditas-20081.jpg

Nem tudod mi az a tokaji fordítás? Akkor kóstold meg! Az aszúszemek "aszútésztájából" egy második áztatással készített, aszú jellegű, de kevésbé mély és kevésbé édes tokaji ritkaság, ezúttal több dűlő legjobb terméseiből. Annak a külföldön élő rokonodnak vedd, akinek olyan különlegességet kívánsz küldeni, amilyet eddig még sosem küldtél! (Vagy magadnak.)

+1 Grand Tokaj, Crown Estates - Eszencia 2007

tokaji-eszencia.jpg

Egy valóban nem mindennapi tétel, és az egyetlen, amit szombaton kizárólag bontatlan palack formájában tudsz megvásárolni. Ez mondjuk érthető, hisz az egyik legnehezebb, legaprólékosabb és legidőigényesebb elkészítési módról van szó. Egy liter aszúeszenciához például 80-100 kilogramm aszúszem is szükséges, emellett rengeteg hozzáértő kéz, és még annál is több idő. Az eredmény pedig: egyszeri és megismételhetetlen. A számodra legértékesebbnek add!

Nem tudsz eljönni szombaton, de valamelyik tétel nagyon megtetszett? (Vagy netán több is?) Ne aggódj, december 12-ig online is megrendelheted ide kattintva!

+ 6 ajándéktipp a boraid mellé:

  • A Budai Gesztenyés Étterem vállalja, hogy leveszi az ünnepi sütés-főzés terhét a válladról, és elkészíti neked a sűrű halászlevet, illatos kacsacombot káposztás cvekedlis rétessel, mandarinos lazacot vagy a legfinomabb mogyorós bejglit. Bővebb infó ITT!
  • Süss-Édes Élet kiváló minőségű, kézzel és belga csokoládé pasztillából készített bonbonokkal készül: maltittal édesített paleo csokoládé, Törley Excellence Sárga muskotály pezsgős bonbonok, Basilicus édes szamorodnival töltött bonbonok. Még több infó ITT
  • A Segafredonál kapszulás kávékat kóstolhatsz, ráadásul kedvezményes áron rendelheted meg kapszulás kávéfőzőiket és a hozzá tartozó tejhabosítókat is!
  • A Stelázsi karácsonyi ízekkel és házi készítésű finomságokkal készül most is: lesz zölddió befőtt vadhúsokhoz és különleges ízesítésű lekvárok is, pl. szegfűszeges-fahéjas narancs, rumos-meggyes gesztenye.
  • A Borkollégium tankönyvekkel, kurzusokkal vár majd, mi pedig rendezvénybelépőkkel készülünk (például a Magyar Borok Báljára vagy a nagyszabású Tokaji Márciusra). Megrendelheted otthonról is, ITT!
süti beállítások módosítása