Winelovers

Magyar bálok és borok, száz éve és ma

A szabályok ugyanazok, csak a körítés változott?

2016. december 22. - Winelovers

regibal.JPG

A nyüzsgő társasági élet anno a báli szezon környékén tetőzött igazán. Már a Monarchia idején is Budapest volt az egyik legfontosabb helyszín, ha minőségi szórakozásról volt szó. De vajon egy-egy bál alkalmával hány fogást és miket ettek? Milyen ruhát volt ajánlott felvenni és mit ajánlott ma? Hány számot illik együtt táncolni a partnerünkkel és változott-e a preferált borok jellege? 

Jövő februárban már 12. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Borok Bálja. A farsangi szezon báljainak sikere továbbra is töretlen, az emberek szerettek és ma is szeretnek elegánsan mulatni, minden tekintetben a csúcsminőséget képviselve: helyszín, borok, ételek és programok. A Corinthia Hotelbe szervezett bálon ez alkalommal sem lesz ez másképp: prémiumkategóriás fogások és borok, hegedűszó, Nyári Karcsi, Ördög Nóra és magyar táncművészek fogják garantálni az ötcsillagos szórakozást. 

De vajon hogyan volt mindez régen? Változtak a szokások és a fogások? 

Ételek és italok: változtak

etlap_sef_vendeglata_1915_fortepan.jpg

Fotó: Fortepan

Érdekes összehasonlítani a modern konyhatechnológia által felturbózott fogásokat a régiekkel: 100 évvel ezelőtt a menü fogásai között szerepelt például korhelyleves, vesepecsenye vagy éppen a somlói galuska, ma már sokkal inkább szuvidált, habosított, vagy éppen nitrogénnel fagyasztott hozzávalókba ütközhetünk.

A 2017-ben érkező Magyar Borok Bálján például különféle fogásokat kóstolhatnak a különféle jegyeket vásárlók, de a welcome fogást – amelyet a Michelin-csillaggal kitüntetett Costes Downtown étterem és séfje, Tiago Sabarigo készített – mindenki megkóstolhatja: tőkehal brandade avokádómousse-al és füstölt kacsamell mustáros joghurttal. 

bmf_costes-11.jpg

Az elképesztő fogásokat kétféle csúcspezsgővel (Garamvári Szőlőbirtok Brut Nature és Garamvári Szőlőbirtok Evolution Rosé) és Kamocsay Ákos Prémium Ihlet Cuvée 2015 tételével lesz érdemes leöblíteni. A Bál további borairól és fogásairól olvass bővebben itt!

bal_vacsora_1929_fortepan.jpg

Hogy miket ittak a 100 éve bálozók? Jellemző volt először is az étvágygerjesztők, azaz aperitifek fogyasztása, amire főként keserűlikőröket, vermutokat, és természetesen pezsgőket bontottak ki. Amikor pedig borok is kerültek az asztalokra, márpedig ez tulajdonképpen folyamatosan jellemző volt, a vendégek kóstolhattak aranyhegyi cirfandlit, deindoli olaszrizlinget, a pécsi chardonnay-t, vagy éppen villányi burgundit is.

A századfordulós farsangok idején kezdtek egyre népszerűbbé válni a sörök is: pláne, hogy akkorra volt már Dreher és Pannónia sör is. Végül pedig, az étkezéseket minden esetben kávéval zárták.

Dress code: változott

alternative_black_tie_no_1.jpg

Anno egyértelműen szentségtörésnek számított volna, ha egy komolyabb bálon a hölgyek kisestélyiben jelennek meg. A bokavillantásnak nem volt helye a rangos eseményeken, szigorúan hosszú, abroncsos ruhákban illett megjelenni. A jövő évtől kezdve ezzel szemben engedélyezett lesz nőknek a koktélruha is, férfiaknak pedig szmoking helyett a fekete öltöny: az ún. alternative black tie viselet. Én viszont azt mondom: ha már úgyis egy évben csak egyszer változol Hamupipőkévé, akkor azt egy drámai, földig érő ruhába öltözve tedd!

Ismerkedés és tánc: nem változott

ballroom.jpg

Az ismerkedésre, táncra vonatkozó etikett nem változott, és talán nem is kell. "Bármely asztalhoz érve (legyen az sajátunk, vagy később a felkérni kívánt hölgyé) illik bemutatkozni. Ha házaspár érkezik az asztalhoz, a férfi mutatkozik be és mutatja be a feleségét.

Egy bál kiváló helyszíne a kapcsolatépítésnek. Ha valakivel szívesen megismerkednénk, de nincs ismerősünk, aki bemutathatna neki, a bál főszervezői, házigazdája segíthetnek ebben. Legyünk udvariasak, ne zavarjunk senkit vacsora vagy társalgás közben, és ne tartsuk fel hosszasan. Legyen kéznél a névjegyünk" – olvasható a Borbál honlapján.

A jó bor táncba visz: örök igazság. "Ha egy bálban egy úriember felkérne egy hölgyet, az asztalához lépve meghajol, és elkéri őt. Ha egy nő visszautasítja a felkérést, utána még egy ideig (minimálisan a zeneszám végéig) nem mondhat igent másnak sem. Ugyanakkor a férfi is már csupán másik asztaltól kérhet fel hölgyet. Táncoljunk mindig a partner szintjén, sose hibáztassuk egymást rontás esetén. Tánc közben nincs lekérés, és maximum két számot illik táncolni." Gondoltad volna?

+1 tipp: Ahogy érkezéskor nem illik késni, úgy nem ildomos korán távozni sem. Legalább az éjfelet várjuk meg. Elköszönni csak az asztaltársaságunktól kell, ha erre van lehetőség.

A Magyar Borok Bálját érdemes a Facebookon is követni (száz éve még ezt sem tehetted volna meg... :))

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása