Winelovers

Egy év, öt teszt, tíz bor: a profik idei kedvencei

Winelovers Selection Top 10

2016. december 26. - Winelovers

borteszt_1020.jpg

Már több mint fél éve, hogy az első – szórakoztatásra és tanulásra is szánt – boros írásunk megjelent itt a blogon. Szeretjük a bort, és pontosan tudjuk, milyen kitűnőek a magyar példák. De egy legjobb nem lehet (és nem is kell), ezért a legfőbb stílusokon belül folyamatosan a legjobbakat keressük.

Mi az a Winelovers borteszt?

Egy-egy borteszt alkalmával a legjobb tételeket kutatjuk, melyeket 10-12 szakmai zsűritag pontoz, mégpedig vakkóstolással, 5-6 fős csoportokban, a nemzetközileg elfogadott 100 pontos rendszerben. Ilyenkor mindenképpen részt vesz az Andante Borpatikában tartott teszteken

  • legalább 1 fő nemzetközi borakadémikus
  • legalább 1 fő sommelier
  • legalább 1 fő borász
  • legalább 1 fő borszakíró
  • legalább 1 fő borkereskedő
  • legalább 1 fő bormarketing szakember
  • legalább 1 fő gasztronómiai szakember
  • legalább 1 fő lelkes amatőr borkedvelő (a Borászportál és a Vinoport.hu olvasótáborából)

andante_1020.jpg

Itt jönnek 2016 legjobbjai

Az idei évben mind az 5 Winelovers Nagykóstoló alkalmával 2-2 kategóriában nevezhették tételeiket a borászok, a jelentkezők száma pedig többször rekordmennyiségű volt; a Winelovers Rizlingteszten például több mint 120 bor (!) mérkőzött meg egymással. Íme a legjobbak, vagyis az összes 2016-os teszt eredménye egy listán, amely éppen 10 darabo bort jelent.

A legjobb furmint Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Lőcse Furmint 2011 (Erdőbénye)

Aranyszínű, száraz furmint a Tokaji borvidékről, amiben az érett sárgabarack, finom sósság és puha vajasság egyesül. Lágy és kerek kortyok, melyekhez jól illenek a sütőtökös ételek, vagy a vad- és vöröshúsok. 

A legjobb tokaji házasítás Mádi Borház, IMÁDlak Tokaji Cuvée 2013 (Mád)

Száraz furmint-hárslevelű házasítás, Üde, trópusi, kis alkoholos édességgel, kandírozott naracshéjra emlékeztető jegyekkel, amihez pisztrángot vagy fogast, kakukkfüvet vagy kaprot, esetleg indiai vagy thai fogások ajánlunk.

A legjobb kékfrankos Kovács Nimród Borászat, Monopole Blues Kékfrankos 2012 (Eger)

Mélyrubin színű, érett, finoman füstös kékfrankos, szederrel, karamellel és ibolyával a kortyokban. Ehhez a csúcsminőségű és elegáns tételhez kóstolj bátran sült hurkákat, bélszíntatárt vagy akár egy klasszikus kacsasültet.

A legjobb bikavér Thummerer Pince, Egri Bikavér Superior 2011 (Eger)

Intenzív és roppant telt bor, melyben buja gyümölcsösség, de csokoládés és nugátos jegyek is jelentkeznek. Selymes és sűrű, amihez választhatsz ismét kacsát, de fűszeres sült kolbászt, sőt rántott húst is!

A legjobb fehér pezsgő Taschner Bor- és Pezsgőház, Blanc de Blancs Chardonnay brut 2010 (Sopron)

Illatában és ízében is kirobbanó grapefruit, zöldalma és a klasszikusos pirítósos jegyek. Vibráló és lendületes bor, amit nem csak szilveszterkor érdemes kibontani, de akár az újév első reggeli omlettjéhez is!

feherpezsgo.jpg

A legjobb rozé pezsgő François Pezsgőpincészet, President Rosé Brut 2011 (Etyek-Buda)

Ez a 100%-ban pinot noirból készült pezsgő illatában és ízében is málnás, traubis és roppant tartalmas. A buborékok aprók, de élénkek, amihez tökéletesen illik a sajtburger, és a lazac, illetve osztriga is!

A legjobb olaszrizling Movino, Rizling vlašský 2015 (Közép-Szlovákia)

Szikár kis tétel, majd kiugrik a pohárból. Sok élénk citrus és érett fehérhúsú barack jellemző a kortyokra, amik szépen kitöltik a szájat, és amihez szuperül illenek a friss tenger gyümölcsei, de a kocsonya és borjúhúsos fogások is!

A legjobb rajnai rizling Laposa Borbirtok, Rizling2 2015 (Badacsony)

Igencsak izgalmas rajnai, amiben finom kapor, mandula és füstösség is jelentkezik. Sokáig jó állapotban fog maradni a bor, és bátran kóstolj mellé fish and chips-et, karfiol gratint vagy lime-os, citromfüves thai ételekt is.

A legjobb bordói házasításGere Tamás & Zsolt Pincészete, Aureus 2011 (Villány)

A pincészet csúcsbora, ami a két cabernet és merlot házasságából született; így egy erdei gyümölcsös, dohányos, kávés, szép és egyensúlyos bort kortyolhatsz. Kóstolj hozzá gombás fogásokat vagy bármilyen komolyabb steak-et!

A legjobb cabernet franc Ruppert Borház, Villányi Franc 2012 (Villány)

Igazi kapucíner szelet, kakaó, kávé és rum is jelentkezik a bor illat- és ízjegyeiben. Nagyon jó ár-érték arányú és szerethető bor, amihez szerintünk gulyást, vadhúsokat vagy csokis desszerteket kell enni!

Ha nem szeretnél lemaradni a Winelovers kedvenc borairól, iratkozz fel a Vinoport.hu-n a Borbár hírlevélre!
süti beállítások módosítása