Pezsgőt az is iszik szilveszterkor, aki máskor nem. Viszont azt is meg lehet unni (ráadásul könnyen), hogy minden évben csak pezsgőt iszunk. Miért ne dobhatnánk fel a pezsgőt egyéb hozzávalókkal, hogy egy kicsit modernebb, változatosabb és izgalmasabb italt szolgálhassunk fel barátainknak a szilveszteri bulin? Íme 5 tipp, amivel érdemes lehet a 2017-es évet köszönteni!
1. Grapefruit Mimosa
A kesernyés téli gyümölcs remekül illeszkedik az apró buborékokhoz, ráadásul szuperelegáns színű italt kreálhatsz belőle, nem mellesleg szuperkönnyedén.
Hozzávalók:
- 1 palack pezsgő
- 1 csésze frissen facsart grapefruitlé
- rózsaszínre színezett cukor
Elkészítése:
Először is mártsd a pezsgőspoharak száját a színezett cukorba, önts bele kb. fél deci frissen facsart grapefruitlevet, majd jöhet rá a kedvenc pezsgőd. Egyszerű és nagyszerű! A pohár tetejének cukrozása persze opcionális, de máskülönben túl fanyar ital lehet a végeredmény. Persze ez is attól függ, hogy mennyire édes a pezsgő, amit alapnak választasz.
Kis segítség a legjobb pezsgőkoktél-alap megtalálásához:
- Extra Brut: 0-6 gramm cukor
- Brut: kevesebb, mint 15 gramm cukor
- Extra Dry: 12-20 gramm cukor
- Sec: 17-35 gramm cukor
- Demi-Sec: 33-50 gramm cukor
- Doux: 50 gramm feletti cukortartalom
2. Gránátalmás Moscow Mule
A Moscow Mule (vagy Vodka Buck) az egyik legtutibb ünnepi ital, pláne ha pirosra színezett, gránátalmás formájában tálalod. Csupa egészség, nem igaz?
Hozzávalók 1 főre:
- 6 cl vodka
- 3 cl gránátalmalé
- 1 kávéskanál gránátalmamag
- 1 kávéskanál limelé
- 1 kávéskanál méz
- jég
- gyömbérsör (vagy habzóbor)
- friss rozmaring
Elkészítése:
Egy shakerben keverd össze a vodkát vodkát a gránátalma levével és magjaival, a limelével, mézzel és kevés jéggel. Jól rázd össze, majd húzd fel egy kevés gyömbérsörrel (vagy habzóborral), és tálald egy szál friss rozmaringgal. A többiek el fognak ájulni!
3. Téli Piña Colada
Ki mondta, hogy csak nyáron ihatunk Piña Coladát? A trópusi ízeket könnyedén téli köntösbe öltöztetheted, csak kövesd az alábbi utasításokat, és a siker garantált!
Hozzávalók:
- (organikus) jéghideg ananászlé
- (organikus) jéghideg kókuszvíz
- jéghideg prosecco vagy pezsgő
- cukorszirup (1:1 víz:cukor)
- édesítetlen kókuszreszelék
- Mártsd a poharak száját a cukorszirupba, majd a kókuszreszelékbe, és hagyd kicsit megszáradni.
- Tölts a poharakba fél-fél deci ananászlevet és kókuszvizet.
- Töltsd tele a poharat a legillatosabb prosecoval, vagy pezsgővel.
- Szolgáld fel azonnal!
4. Mandarin sorbet
Tényleg jobb koktélok vannak télen, mint nyáron? Ez a desszert és ital az egyik legjobb példa rá! Instagramon többször is láttam már, és mindig is ki akartam próbálni. Ha elkészíted, megérted, miért van ekkora felhajtás körülötte!
Hozzávalók:
- 600 ml friss mandarinlé
- 125 ml habzóbor vagy pezsgő
- 150 ml porcukor
- Még több habzóbor :)
Elkészítése:
Először egy serpenyőben olvaszd meg a porcukrot, melyet a mandarinlé felével kevertél össze. Ezután add hozzá a maradék mandarinlevet és a 125 ml habzóbort, majd tedd pár órára a mélyhűtőbe. Voila, a sorbet kész is! Kanalazd ezután poharakba, és öntsd fel a kedvenc pezsgőddel. Sosem akarsz majd mást inni!
5. Red Velvet
Valószínűleg sosem jutna eszedbe (mint ahogy nekünk sem), hogy a pezsgőt bizonyos típusú sörrel és más összetevőkkel is összekeverd. Pedig meglepően ütős ital tud születni, aminek mindenki örülni fog a bulidon!
Hozzávalók 1 főre:
- 6 cl jéghideg málnás lambic (egyfajta erősebb, belga sör)
- 1-2 cl málnalikőr
- 6 cl jéghideg pezsgő vagy prosecco
- pár szem málna vagy egy szép szál rozmaring díszítésnek
Elkészítése:
Először is jól keverd (vagy rázd) össze a hideg lambic sört a málnalikőrrel. Ezután töltsd előhűtött poharakba, és húzd fel a poharat egy kis finom pezsgővel, hogy tele legyen. Ezután már csak a nyársra húzott málnák, vagy egy szál rozmaring kell, és kész is!
Ha mégis a jól bevált pezsgő mellett döntesz, olvasd el korábbi cikkeinket például arról, hogy hogyan is készül, vagy éppen hogy hány kalóriát tartalmaz, de találsz hasznos infókat a pezsgőhöz párosítható fogásokról, és finomabbnál finomabb alternatívákról is olyan pezsgőkre, amik nem champage-ok!