Szilveszterkor nem csak mi iszunk pezsgőt, hanem a borászok is. Van köztük, aki inkább a kollégák pezsgőit kóstolja végig, mások pedig francia champagne-al adják meg az emelkedett pillanat alapját. Megkérdeztünk néhány magyar borászt, hogy náluk milyen palackok pukkannak éjfélkor, és mivel köszöntik 2017-et.
Kovács Zita
A Kovács Borház fiatal mátrai borásza bár nem szereti az erőltetett, kötelezőnek tűnő bulikat, de szűk baráti körben szívesen kortyol isteni pezsgőket. Elárulta, hogy két nagy kedvence biztosan ott lesz az éjféli koccintásnál: a Kreinbacher Brut Classic és egy Veuve Clicquot tétel. Fotó
Borbély Tamás
A badacsonytomaji Borbély Családi Pincészetnél a szilveszteri bulin szívesen bontanak majd ki egy palack Bács-hegy Olaszrizling 2014-et vagy a Kinnagangon Pinot Noir 2016-ot. Amikor pedig eljön az éjfél, a hazai palettáról választanak legszívesebben, idén például Louis François Brut Nature-t vagy Louis François President Brut pezsgőt. Fotó
Dúzsi Bence
A szekszárdi rozékirály fiánál minden évben akad magyar és francia pezsgő is az asztalon. Ebben az évben valószínűleg a Garamvári Optimum Brut erősíti majd a magyar oldal pezsgőit, amit ezúttal egy isteni német Villa Monrepos rizlingpezsgő, illetve egy észak-olasz Methius Brut Riserva egészít ki. Fotó
Robert Gilvesy
A Szent Görgy-hegyi Gilvesy Pincészet Kanadából hazatelepült borásza elmesélte: "Pár évvel ezelőtt Burgundiában jártunk, és egy Crémant de Bourgogne nagyon megtetszett. Ez egy 2008-as Domaine de L'Évêché volt, remek kis tétel. Utána rendeltem belőle az 50. szülinapomra, és az abból megmaradt pár palackot bontjuk majd fel 31-én." Fotó
Hernyák Tamás
Etyeken, a Hernyák Birtokon az ünnepek alatt végig Juniboros tételek kerülnek az asztalra, ez ma már hagyomány. "Az idei szilveszteren lesz Frittmann és Demeter pezsgő is, de biztosan kóstolok pezsgőt Bárdos Sacitól (Tokaj Nobilis) és Molnár Petitől (Patricius Borház Tokaj) is" – mesélte Tomi. Persze Etyek sem maradhat ki a sorból, így a szomszédok pezsgői is terítéken lesznek. Fotó
Kiss Gábor
A villányi borásztól megtudtuk: "Régi évjáratú borok biztosan szerepelnek majd: lesz Tiffán Grande Selection 1999 és Gere Kopár 2003 is. Bevezetésnek William Fevre Chablis-t és egy Kiss Gábor Merum 2003-at kóstolunk, a pezsgőnk pedig Taittinger Comtes de champagne 2004 lesz." Fotó
Szilágyi László
Az idei 100 legjobb magyar bor két dobogós helyét is megszerző Szilágyi László, a tokaji Gizella Pince borásza asztalára a fehér- és vörösborok mellé természetesen pezsgő is fog kerülni. Idén például Demeter Zoltán 2013-as Brut pezsgőjét és a Leclerc Briant Brut-t fogja kibontani, ez már egészen biztos. Fotó
Hagymási Tamás
A 2013-as, Egerből érkező olaszrizlingjével a legjobbak között végzett idén, és ugyanilyen maximalista pezsgők terén is. Amikor pezsgőt választ, azt mindenképpen Tokajról vagy Etyekről teszi, mégpedig Brut kategóriában. Nekünk megsúgta, idén etyeki, palackban érlelt pezsgővel fogja várni vendégeit. Fotó
Nagy László
A Csobánc lábánál fekvő Villa Tolnay Borház birtokigazgatója is elárult 1-2 kulisszatitkot: "Egyszerű krémlevest készítünk, majd békacomb és sertéspofa következik. A baráti menüt rajnai rizling sor kíséri végig, vegyesen saját és pfalzi kollégák remekeivel." Ezután pedig Kreinbacher Brut Nature és egy magnumpalackos R de Ruinart Brut koronázza majd az estéjüket. Fotó
Kis Tamás
A Somlói Vándor Pince fiatal borásza pedig azt mondta, az idei szilveszterre a 2012-es St Andrea Merengővel és – nem titkolva, hogy ő is tervez somlói pezsgővel kijönni – Kreinbacher Prestige Brut-vel készül. Fotó