Ahogy közeledik a Bocuse d'Or lyoni döntője, megint felmerült bennünk a kérdés: mit isznak a gasztroguruk, a hazai Michelin-csillagos és egyéb csúcséttermek ismert arcai? Mi lehet méltó kísérője a januári szurkolásnak? A válaszokból egy elég tisztességes lista állt össze.
Hamvas Zoltán ma jelentette be, hogy többek között tokaji bor is szerepelni fog azon alapanyagok között, amiket felhasználnak a Bocuse d'Or lyoni döntőjén. Ezen felül a verseny VIP nézői is élvezhetik majd a magyar borokat és pezsgőket, elsősorban a furmintot. Amíg megtudjuk, milyen italok jutnak ki Lyonba, beszámolunk arról, amit MÁR tudunk.
Mivel a Bocuse d'Or, a világ legelismertebb szakácsversenyének európai döntőjét legutóbb Budapesten tartották, könnyedén lecsekkolhattuk, hogy ott milyen borokat ivott a kontinens legjobb szakembereiből álló zsűri, a feszült versenyezők, meg a főként szintén szakmabeliekből álló közönség. Boldogan konstatáltuk, hogy a hivatalos borkínálat magyar tételekből állt, méghozzá tényleg jó borokból.
A marketingértéke is megvolt, hiszen például a bíráló zsűri asztalán is ezek a borok sorakoztak – vagyis a sajtóban is mindenhol jól láthatóak voltak – továbbá a welcome fogadáson, a Diner des Grands Chefs és a gálavacsorán is megjelentek.
- A Grand Tokaj (korábban Tokaj Kereskedőház) Furmint 2015, Tokaji Cuvée 2014, Tokaji Sárgamuskotály 2015, és Aszú 2013.
- A versenyen a Sauska 2012-es Cabernet Franc-ja, a vacsorán pedig a 2012-es Kékfrankosa is helyet kapott.
- De szerepet kapott a Royal Tokaji 2013-as Szent Tamás Furmintja és
- a Portius Pincészet 2013-as Furmintage bora, valamint egy késői szüret édes bora is.
De legyünk ennél is konkrétabbak!
Amikor idén A 100 legjobb magyar bor magazint készítettük, a gasztronómia legjelentősebb hazai alakjait is megkértük, hogy ajánlják figyelmünkbe kedvenc boraikat. Személyes, szubjektív listájukat mostanáig nem hoztuk nyilvánosságra (de természetesen a magazin zsűrije bírálta azokat; a metódusról itt írtunk). Most viszont végre alkalmunk van, hogy elmondjuk, mit isznak a magyar gasztroguruk otthonukban, amikor ünnepelnek! Ha sikerül, biztosan mi is beszerzünk néhányat a Bocuse d'Or szurkoláshoz (és remélhetőleg ünnepléshez).
Hamvas Zoltán kedvencei
Hamvas a magyar Bocuse d'Or csapat presidentje, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, a Gerbeaud és az Onyx társtulajdonosa, és a Pannon Gasztronómiai Akadémia alelnöke is.
- Szepsy Szamarodni 2009 és Szepsy Aszú 2006
- Demeter Zoltán 2008 Aszú
- Szent Tamás 86 Furmint Magnum
- Gervai Sauvignon Blanc 2014
- Kreinbacher Prestige Brut és Prestige Brut Magnum
- Rókusfalvy Pinot Noir 2013
- Királyudvar Sec 2013
- Kikelet Lónyai Hárslevelű 2014
Kapcsolódó interjúnk Hamvas Zoltánnal>>
Zsidai Roy kedvencei
A Zsidai Csoport alapító-ügyvezetője (Baltazár, Spíler, Pierrot, 21, Pest-Buda, Jamie's Italian), a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.
- Pelle Pince Makovicza Hárslevelű 2015
- Somlói Apátsági Pince Juhfark 2014
- Spiegelberg Nászéjszakák Bora 2011
- Szarka Pince Mád Furmint 2015
- Kreinbacher Prestige Brut
- Vámos Attila Cabernet Franc 2008
Kapcsolódó interjúnk Zsidai Royjal>>
Hlatky-Schlichter Hubert
A korábban Michelin-csillaggal jutalmazott Babel tulajdonos-vezetője, továbbá a Kiosk, Tütü, Susu éttermek tulajdonosa.
- Árvay Családi Pincészet Padi-hegy Furmint 2013
- Barta Pince Öreg Király Furmint 2013
- Bolyki Cabernet Franc 2013
- Eszterbauer Borház Tivald 2011
- Holdvölgy Expression Becsek Hárslevelű 2009
- Lenkey Géza Hárslevelű 2005
- Luka Enikő Zweigelt 2013
- Németh Attila Gábor Föld és Ég Syrah 2014
- Tornai Grófi Juhfark Top Selection 2013
- Zsadányi Dongó Furmint 2013
Kapcsolódó interjúnk Hlatky-Schlichter Huberttel>>
Szik Mátyás
Örökös Bajnok Magyar Sommelier, Four Seasons Budapest beverage manager, Kollázs head sommelier, A 100 legjobb magyar bor magazin első és harmadik helyezett borának ajánlója.
- Heumann Pince Kékfrankos 2013
- Bott Frigyes Pinot Noir 2015
- Bott Pince (Bott Judit) Kulcsàr Hárslevelű
- Sauska Villányi Kékfrankos 2013
- Balassa István Nyulászó Furmint 2013 és Villő Aszú 2011
- Gizella Pince Barát Hárslevelű 2015, Szil-völgy Hárs-Furmint Cuvée 2013 és Dénes Aszú 2013
- Bardon Meszes Furmint 2013 és Lapis Hárslevelű 2013
Kapcsolódó interjúnk Szik Matyival>>
Angerman László
A 2016-os Év Sommelier-je, a Michelin-csillagos Tanti head sommelier-je
- 2 Ha Szőlőbirtok és Pincészet Courage 2011
- Barta Pince Öreg Király dűlő Hárslevelű 2013
- Böjt Egri Csillag 2015
- Káli Kövek Rezeda 2015 és Köveskál 2014
- Kovács Borház Fajzat 2014
- Lenkey Géza Túlélő 2008
- St. Andrea Pendits Furmint 2013
- Szentesi Pince Zengő 2012
Kapcsolódó interjúnk Angerman Öcsivel>>
A legjobb a legjobbak között
Ha a fenti hosszú listát tovább szűkítenéd, gyere el a következő Winelovers Afterworkre, ahol A 100 legjobb magyar bor magazinba került borokat kóstolhatod - néhány olyat is, amelyet a fenti személyek ajánlottak a zsűri figyelmébe. Részletek itt.
Minden, amit a Bocuse d'Orról magyarként tudni kell
Fotók: bocusedor.com, szeretlekmagyarorszag.hu, facebook.com/babel.budapest