Winelovers

Nem borszex. Borkeksz!

Erre mi sem számítottunk

2017. január 17. - Winelovers

wine-biscuits-soc.jpg

Bornyitó, borkóstolás, borosüveg, borospohár, borkeksz... Várjunk egy picit, tessék? A szó két részét jól ismerjük, de vajon mit jelent ez így egyben? És jó lesz ez nekünk? Ugyanis nem a kóstolás alkalmával felszolgált, neutrális ízű krékerekről van szó, hanem egy kifejezetten karakteres, igazi, borból készült kekszről, amiért ráadásul pereskednek. 

Se nem desszert, se nem bor, mégis mindenki imádja és erről beszél. Bár keksznek hívják, mégis eléggé édes ahhoz, hogy akár süteménynek is elmenjen. A Rhode Island-i újhullám pontos receptje egyelőre titkos, de azt tudjuk, hogy mindenképpen kell hozzá jó minőségű bor, olaj, cukor és liszt. Persze a bor és az olaj tekintetében módosíthatjuk a receptet ízlés szerint, de állítólag a testes vörösborok és az olívaolaj játszanak leginkább együtt. Az amerikai kekszekhez hasonlóan pedig ebbe is kellett valami kis extra, így a legtöbb helyen édesköménymaggal erősítik tovább az egyébként is karakán ízeket. És ez egy csokis keksznél azért sokkal menőbb.

A helyi cukrászok jogi problémája viszont közbeszólt, ami bizony a borokból ered. New Yorkhoz hasonlóan Rhode Islanden is roppant magas a portugál és olasz bevándorlók leszármazottaiból álló közösség, ami komoly hatással volt a kulináris világra, és Rhode Island ízeire is. Viszont az új kuriózumhoz szükséges bort nem is olyan könnyű megfelelő formájában beszerezni. 

catanzaro.jpg

Kristen Catanzaro pék elmondása szerint például folyamatosan az italboltokat kell látogassa (ami azért nem lehet olyan rossz), mivel palackos kiszerelésben tudja csak megvásárolni az adott bort. Viszont ennél neki (és az összes többi cukrásztársának) jóval többre van szüksége, lehetőleg jóval nagyobb kiszerelésben, és nem a palackos áron. 

A cukrászok számára megfelelő méretű (és árú) kiszerelés lehetőségére vonatkozó jogalkotás ezzel kapcsolatban egyelőre döntésre vár, ha azonban sikerülne elérniük a legoptimálisabb kiszerelés és ár lehetőségét az egyedi termék fő hozzávalójaként, akkor az egész világot elárasztó, új boros trendre számíthatunk. (Az eddigi bonyolult Rhode Island-i italtörvényeket ez a módosítás várhatóan még tovább fogja bonyolítani, de a cél ez esetben is szentesíti az eszközt!)

A recept, amit ki kell próbálnod!

winebiscuitsdone.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csésze teste vörösbor, pl. Chinati
  • 3/4 csésze íztelen olaj, pl. repce-, vagy szőlőmagolaj
  • 4 csésze sima liszt
  • 1 nagyobb csipet só
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 bő csésze cukor 
  • 1 nagyobb tojás

Elkészítés:

Először is melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Keverd össze az olajat a borral, illetve külön tálban a lisztet a sóval, sütőporral és cukorral. Ezután add a boros-olajos keveréket a száraz hozzávalókhoz, majd addig kevergesd egy villával, amíg a nyers kelt tésztához hasonló állagú nem lesz. 

Nagyjából 2 evőkanálnyi adagokat formázz vaskos szivar formára, majd a két végét kösd össze, hogy amolyan gyűrű formát adjon ki (persze lehet spirál, nyolcas, gömb vagy csillámpóni formában is). Végül kend meg a kekszed tetejét a felvert tojással, kevés cukrot hints rá, és mehet a szilikonlapra, amiről könnyedén leszedheted sütés után. 

Kb. 25-30 perc sütési idő kell nekik, de amint pirulni látod a tetejét, már kész is (csak még hagyd kihűlni). 

Recept és kép

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása