Piknikezni bor nélkül? Szerintünk elképzelhetetlen. Éppen ezért válogattuk össze nektek, hogy milyen borokat érdemes magatokkal vinni akkor, ha a piknikkosárba szendvicsek kerülnek.
Szendvicseket főként reggelire eszünk (bár esetemben többször is előfordult már, hogy ebédre is azt vettem magamhoz), de ha nekivágunk a hűs hegyeknek, vagy kiülünk a Margit-szigetre, akkor nagy valószínűséggel megint csak a szendvics lesz a legpraktikusabb megoldás. Jól bírja a melegben, változatos ízeket hozhatunk ki belőle, és ilyen-olyan formáját mindenki szereti. Legyen az édes vagy sós, húsos vagy zöldséges, teljes kiőrlésű vagy fehér kenyérből készült, biztosan bele fog kerülni a piknikkosárba. Összeválogattunk 5+1 isteni szendót, és természetesen a hozzájuk legjobban illő borokat is.
1. A sláger: avokádós pirítós
Világszerte az egyik legfelkapottabb verziója a laktató reggeliknek, vagy éppen laza brunchoknak. Nincs is mit csodálkozni ezen, hiszen ez a sokoldalú, jótékony és szinte édes zöldség telis-tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és értékes zsírokkal. Bár nem olyan könnyű bort választani hozzá, de nem is lehetetlen; próbálj ki hozzá például egy friss, spanyol verdejo-t – vagy itthonról egy királyleánykát, esetleg hárslevelűt – ahol az élénk savak remekül áthatolnak majd az avokádó olajosságán.
2. Nem csak gyerekeknek: mogyoróvajas banános szendvics
Elvis Presley kedvenc étele ma már nálunk is egyre jobban tarol, nem véletlenül. A mogyoróvaj enyhe sóssága a banán finom édességével együtt remek harmóniát alkot, és bár tömör kis kalóriabomba, mégis olyan jól tud esni... Ehhez is megfontoltan kell bort ajánlani, viszont a mogyorós-karamellás jegyek szinte követelik a hasonló aromákkal rendelkező tawny portói bort.
3. Igazi ínyencség: kecskesajtos mézes szendvics
A kecseksajt klasszikus és jól bevált párja a finoman vegetális jegyeket mutató sauvignon blanc (főleg a Loire-völgyből), mi most mégis valami mást javasolnánk mellé. A mézzel kiegészített verzióhoz ugyanis egy kicsit más típusú bor illik, például egy isteni, félédes muskotály!
Tipp: próbáld ki a ricotta-füge kombinációt is, mondjuk egy illatos traminivel!
4. Mediterrán klasszikus: humusz és paradicsom
A paradicsom és csicseriborsó házassága az égben köttetett. Ha ezt visszük magunkkal a piknikre, akkor bevállalósnak kell lenni, és trükközni kell a borpárosításokkal. Egy teltebb, gyümölcsbomba rozé a szendvics mindkét komponenséhez tökéletesen hozzásimul majd; szuperül körbeöleli a krémes humuszt, miközben éppen eléggé savas ahhoz, hogy a paradicsommal is felvegye a versenyt.
5. A legpuccosabb: gombás bruschetta
Ez az olasz eredetű, világklasszis előétel egyben a legfinomabb eleme lehet piknikkosaradnak. Az isteni olívaolaj, csipetnyi fokhagyma és ízgazdag gomba komolyan követeli a savakat és a rusztikusságot a borban, éppen ezért érdemes például egy élénk, de kellően tartalmas pinot noirt választani hozzá, akár Etyekről, Egerből vagy éppen Oregonból. A vörösboros javaslatoddal hidd el, mindenki kedvence leszel – a gombás bruschettáddal együtt.
+1 Csak a miénk: rántott húsos szendvics
Aki bármilyen utazásra nem visz (vagy vitt valaha) magával rántott húsos szendvicset, az nem is igazi magyar ember. A szaftos, sós karaj és a ropogós panír idilli párja a legtöbb savakban gazdag bor, illetve maga a pezsgő is! Miért ne dobnánk hát fel a megszokott kedvencünket egy kis exkluzivitással? Kortyolj hozzá egy lendületes gyöngyözőbort, vagy jéghideg proseccót, és meglátod, minden rendben lesz! :)