Winelovers

Csokihoz, cukorkához bort?

13 párosítás nem csak Halloweenre

2017. október 27. - Winelovers

candy_pexels.jpeg

Az eredetileg kelta ünnep ma már akkora biznisz, hogy például az USA-ban az évi édességfogyasztás 4%-a egy napra koncentrálódik – és ez nem a karácsony. A "Csokit vagy csalunk!" kultúrája itthon egyelőre kevéssé követett, de az semmiképp sem baj, ha már most felkészülünk az újfajta élményekre! Klasszik édes nasikat válogattunk, a hozzájuk illő borokkal. 

 

Klasszikus tejcsoki + pinot noir

boci.jpg

A pinot noir-nak ezer arca van, mégis van egy állandó aromajegy: a pirosbogyós gyümölcsösség. Ez a jelleg a tejcsoki selymességével együtt pontosan azt a harmóniát fogja alkotni, amit akkor érzel, amikor a csokiszökőkútba dugod a pálcikára szúrt epret. Érdemes olyan tételt választani, amelyben a terroir is megjelenik, hogy még tovább gazdagítsd az egyébként is komplex ízkombinációt.

Étcsokis Bounty + kaliforniai cabernet sauvignon

bounty.jpg

Az amerikai tölgyfahordókban érlelt borok híresek arról, hogy egy finom, kókuszos ízt adnak a borok karakteréhez. Ez az a kiindulási pont, ami miatt mindenképpen kaliforniai bort választatnánk a Bounty-hoz, miközben azt sem utolsó szempont, hogy az étcsoki keserűsége szuperül megtámogatja a cabernet sauvignon magas tannintartalmát, és a kókusz zsírosságán is áthatolnak a bor savai. Nyami.

Medvecukor + ausztrál shiraz

medvecukor.jpg

A shiraz illatában és ízében is erősen ott van az a medvecukros jelleg, ami miatt ez a bor kihagyhatatlan párjává válhat az egyébként igencsak megosztó édességnek. Az óvilági syrah-val ellentétben az újvilági, és különösen az ausztrál shiraz-ok eukaliptuszt idéző fűszeressége és érett gyümölcsössége miatt javasoljuk az édesgyökér-alapú nyalánkság mellé.

Melba + portói

melba_2_blog.jpg

Bár már csak néhány eldugott boltban kapható, mi mégis szívesen nosztalgiázunk róla (én egyesen imádom). Ha ebből figyelne otthon pár szem, akkor biztosan erősített bort innék mellé, például egy portóit. Az édes ruby vagy tawny portói gazdag, érett, aszalt gyümölcsös karaktere a roppanós étcsokival és a fontantkrémes töltelékkel... mmm, mennyei!

Négercsók (málnás) + érlelt rozé

negercsok.jpg

Könnyű, habos, édes... Ki ne emlékezne még a pehelykönnyű négercsókra? A 80-as években jelent meg a polcokon, többféle ízben volt kapható, ráadásul otthon is egész könnyen össze lehet dobni. A mi kedvencünk –természetesen – a málnás volt, amihez mi más innánk, mint egy isteni, csupa-málna rozét? Hidd el, semmi másra nem fogsz ezután vágyni. 

Pilóta keksz + bordói stílusú bor

pilotakeksz.jpg

A cabernet sauvignon kakaós ízvilága egyszerűen elképesztő egységet alkot a triplán kakaós Pilóta keksszel. Az édességekben ott rejlő ötödik íz (umami) egyébként is jó barátja ennek a típusú bornak, és a kellően zsíros töltelék pedig remek alapul szolgál a borban található savak játékához. Vigyázz, mert ez a párosítás is függőséget okozhat! 

Skittles + Madeira

skittles.jpg

A Skittles savanyú cukorkái között ritkán találni két egyforma ízt (vagy legalábbis nagyon nehezen). Hogyan is passzolhat akkor a változatos ízekhez bármilyen bor? A megoldást a bor oxidált karaktere hozza majd. Egy nem túl száraz, de nem is túl édes tétellel nem fogsz mellélőni, legyen az egy Sercial, Verdelho vagy Bual.

Snickers + Tokaji aszú

snickers.jpg

Az elsőre talán igencsak meglepő párosítás valójában az égben köttetett. A nugát, sós mogyoró, csoki és karamell kombinációja tökéletesen fog passzolni egy idősebb tokaji aszú komplex ízvilágához, miközben remekül kiegészítik majd egymást a sós-édes ízek. Légy bátor és merj kísérletezni!

Sport szelet + cabernet franc (Villányi Franc)

sportszelet.jpg

A cabernet franc-ban, különösen ha Villányban készül, az a jó, hogy fűszeres és gyümölcsös egyszerre. Bár a Villányi Franc stílusa még csak most kezd kiforrni, már lehet kóstolni gyönyörű tételeket, amelyek mellé megannyi fogás passzolhat. Ám nem csak főételekben érdemes gondolkozni, hanem bizony csokiban is, mégpedig pontosan olyanban, amiben a rumos íz dominál! Válasszunk bátran egy hordós érlelésű franc-t, egy melegebb évjáratból.

Zselés szaloncukor + Moscato d'Asti

szaloncukor.jpg

Az észak-olaszországi habzóbor különlegessége, hogy az erjedés egy zárt tartályban játszódik le, ahol nem szökik el a fermentáció melléktermékeként létrejövő szén-dioxid. A kizárólag apró szemű, fehér muskotályból készülő ital egyébként is ünnepélyes hangulatához gyerekkorunk kedvenc szaloncukrát álmodtuk meg, az ital alacsony alkoholtartalma, illatossága és ízgazdagsága miatt.

Marcipán + száraz furmint

szamos_marcipan.jpg

Bár a legjobb tokaji aszúk is furmint alapúak, mi mégis a furmint száraz változatát ajánlanánk a marcipán mellé. Igazán izgalmas játszótér ez a bor a sommelier-knek is, hiszen rengeteg potenciál van benne. Legyen az egy karakteres somlói vagy tokaji tétel, a dűlőszelektált, hordóban érett száraz furmint fel fogja venni a versenyt a marcipán erőteljes, gazdag ízével. Csak kóstold meg!

Toblerone + késői szüretelésű desszertbor

toblerone.jpg

Bár talán még sosem vettem a boltban Tobleronét – maximum szuvenírnek a reptéren – mégis benne kell lennie a felsorolásban. Tudom, a fogaid közé ragadó grillázsdaraboknak te sem tudsz ellenállni! Leginkább a késői szüretelésű borokhoz javasoljuk ezt a típusú csokit – ezek a desszertborok abban térnek el például a szamorodnitól, hogy készülhetnek aszúsodott szemek nélkül is, és érlelni sem kell őket olyan sokáig. 

Túró rudi + gyöngyöző rozé

turo_rudi.jpg

Halloween ide vagy oda, valószínűleg a te hűtődben is állandóan ott figyel a túró rudi. A hideg finomság enyhén savanykás ízét fogja felturbózni a bor finom gyöngyözése, és pirosbogyós gyümölcsös jellege. Must have!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása