Lássuk be, mit sem ér manapság egy dekantáló, ha a használatához nem kell okostelefon. És ez csak egy a megannyi high-tech boros eszköz közül, amik éppen elárasztják a világot. Némelyik – most tessék megkapaszkodni – még hasznosnak is tűnik.
Borítókép: assets.punchdrink.com
iSommelier
Az első „okos dekanter” – hirdeti weboldalán az iSommelier-ről a magyarországi forgalmazó. Az ígéret szerint az olykor több órás dekantálás helyett a készülékkel percekre csökken az aromák kibontása, és eközben (valamiért) még a tanninokat is lágyítja.
Az eljárás lényege, hogy a gép a környezetből vett, előbb alaposan megszűrt levegőből koncentrált oxigént állít elő, amit aztán keringet így levegőztetve a bort. Az oxigén állítólag a bor teljes térfogatában egyenletesen oszlik el és nem csak a felszínen fejti ki a hatását, miután azt egy csövön keresztül alulról juttatják a dekantáló edénybe.
És hogy mitől smart az egész? Attól, hogy a készüléket a saját érintőképernyője vagy akár a telefonunk segítségével is működésbe hozhatjuk. Utóbbihoz tartozik egy applikáció, ami ha befotózzuk a boroscímkét, az adatbázisban megkeresi a bort és hozzárendeli az ideális dekantálási időt.
Az iSommelier.hu Youtube videója
Okos zárjegy, csavarzár
Az NFC OpenSense névre keresztelt eszköz az ausztrál Ferngrove borászat palackjain debütált. A rendszer lényege az érintésmentes bankkártyákhoz hasonló elven működő, kommunikációra képes egység. Ha közelítjük hozzá a mobiltelefonunkat (amin már telepítve van a megfelelő alkalmazás), akkor a rendszer hitelesíti a bort (ellenőrzi, hogy nem hamisítványról van-e szó) és azt is, hogy kibontották-e korábban a palackot. Biztosak lehetünk benne, hogy ez még csak a kezdet, a tárolt információk típusa és mennyisége végtelen, az okos zárjegy idővel akár a boroscímkék szerepét is átveheti. Egy fejlesztés az eredeti koncepcióhoz képest a Guala Closures idén bemutatott újdonsága, ahol az egész rendszer már a csavarzárba lett beépítve.
Fotó: gualaclosures.com
Okos borzáró
A bor kinyítása utáni légmentes visszazárást segítik az úgynevezett borzárók. Csak idő kérdése volt, hogy ezekből is megjelenjen a smart változat. Az még nem nagy truváj, hogy a két koreai feltaláló a borzárat összekombinálta egy hőmérővel, vagyis nem kell külön borhőmérőt húzni a palackra. Az már érdekesebb, hogy a borzárban van egy érzékelő, ami a bor állapotát figyeli. Szükség esetén pedig üzenetet küld a fogyasztó telefonjára, ha a bor elérte a kinyitás után a csúcsot, illetve figyelmeztet, ha már a megromlás útjára lépett. Sajnos arról nem érkeztek hírek, hogy a készülék milyen elven és mennyire megbízhatóan teszi mindezt.
Fotó: lushome.com
Okos borhűtő
A fejlesztők nem csak kicsiben játszanak, jó példa erre a Plum okos borhűtő. Csak be kell tennünk az üveget, úgy ahogy levettük a boltban a polcról, és onnantól kezdve minden megy magától: teljesen automatizált a minőségmegőrzés, az azonosítás, a hűtés és a töltés.
A gép lelke az kettős tű, ami áthatol a fólián és a dugón, és amelyek közül az egyiken a bor eljut a pohárba. A második tű a kitöltött bor helyére a palackba argon gázt juttat, ez megakadályozza az oxidációt. A gyártó állítása szerint a kinyitott borok minősége így akár 90 napig is megőrízhető.
A készülékbe épített digitális kamera képes felismerni a címke alapján, hogy milyen bort helyeztünk bele. Összesen 220 különböző bor egyedi hűtési igényének adatait táplálták be, az azonosítás után a megfelelő hőfok beállítása természetesen automatikusan történik.
A rendszer a kor követelményeinek megfelelően képes kommunikálni az okostelefonokkal: tájékoztatást ad az üvegek hőmérsékletéről, a bor fajtájáról és a benne lévő mennyiségről is. A kitöltendő adagok mennyisége is tetszés szerint változtatható.
A dolog apró szépséghibája, hogy a gépbe egyszerre csak a két borosüveget fér. Igaz, valószínűleg nem is lenne kereslet sokkal nagyobb méretűre, hiszen ez a mini hűtő is átszámítva 400 ezer forintba kerül.
Az Engadget Youtube videója