Winelovers

Banán és bacon a borban

A dél-balatoni borok sokszínűbbek, mint gondolnád

2018. április 03. - Winelovers

hipszter_borral.JPG

Tény: a dél-balatoni borstílus egyre népszerűbb a borrajongók körében, sokakat vonz a borok világához egy-egy kóstolással egybekötött nyaralás során – Európa talán legnépszerűbb tavánál. Kuti Vilmos barátunk pedig leutazott, hogy elmesélje nektek, mi történik a borvidék legfiatalabb borászánál. 

Ez a terület elképesztően sokrétű lehetőséget nyújt a borászoknak: megtalálható itt a könnyű és zamatos fehérektől kezdve a jól kiérlelt, nagy formátumú fehéreken át a könnyed, akár provance-i stílusú rozékon keresztül a vörösborok ötven árnyalatáig minden... sőt, még elegáns, tradicionális pezsgők, és a legkülönlegesebb évek ajándéka, a jégbor is.

Az ikonikus, úttörő borászatok munkája és szaktudása rendkívül fontos a terület „kibontása” szempontjából, azonban számos kivételesen tehetséges fiatal és kísérletező kedvű termelő is megmutatja, hogy érdemben tud hozzáadni a borvidék értékeihez. Közülük a legfiatalabb – a még csak 23 éves – Várszegi Viktor, aki már ötödik évjáratával bizonyítja kivételes tehetségét (nem véletlenül jelölték őt kétszer is egymás után a Gál Tibor Emlékdíjra).

A Bogláron, 23 hektáron gazdálkodó Viktornak sokakkal ellentétben nem kedvence az olaszrizling, bár ebből a fajtából készített ásványos, egyedi karakterű 2015-ös és 16-os borait kóstolva ezt nehezen tudtuk elhinni. Ezen kóstolási élményeink arra indítottak, hogy – még a holnapi Winelovers Wednesday előtt – budafoki érlelőjükben utána járjunk, hogy mit rejtenek a mérföldkőnek számító 2017-es évjárat hordói.

sok_hordo_istock.jpg

Most először!

A forgalmi tételek közül óriási kedvencünk lett egy különleges karakterű rozé, ami pont a Balatonboglári Borok Kóstolóján fog debütálni. 2017-ben 50%-ban pinot noirból és 50%-ban kékfrankosból készült. Hihetetlenül dús illatok, tejszínes málnakrém, érett piros- és kékbogyósok jellemzik, és egy izgalmas, kökényes ízvilág is megjelenik kóstolva. Szép savak, precíz szerkezet, élénk és vibráló, egyszerre jellemzi egyfajta ropogós karakter, pici sósság és érettség, ami viszont arra enged következtetni, hogy érdemes belőle elrakni néhány palackot, hogy később egy elegáns rozé stílus élményével ajándékozza meg kóstolóját.

Tudtad? A 2016-os Sziget Fesztivál palackozott borait Várszegi Viktor adta! :)

A Rizling cuvée is megkapó, kellemes hangolódás a tavaszra, iskolapélda-szerűen hozza a könnyed balatoni feelinget: elegáns, karakteres, ásványos, friss gyümölcsös illatú, világos zöldessárga bor. Könnyed, de gazdag test, lendületes ízek, melyben a citrusos aromák viszik a prímet őszibarackos felhangokkal. 70% rajnai rizling, 30% olaszrizling 2016-ból. Az új, 2017-es évjáratot holnap elhozza Viktor! :)

dsc_5141-copy_jpg_172649.jpg

3 nagyágyú Boglárról, 2017-ből

A forró nyarat egészen meleg ősz követte, így kissé hasonlatosan 2009-hez, a legnagyobb kihívást sok helyen a savak megtartása jelentette (a savakról bővebben ITT olvashatsz), hogy a szuperérettség mellett a lehető legfeszesebb szerkezet maradjon meg az alapanyagokban, az összetevők olyan arányában, hogy a borok potenciálját támogassa.

Chardonnay – jelenleg használt amerikai tölgyben érik.

Csillogó világos szalmasárga színű bor, az illatban gyönyörű fehérhúsú gyümölcsök mindenhol, körte, kopasz barack, egy érdekes délies, banános jegy, emellett ömlik az ásvány az orrunkba. Aromatikájában rendkívül összetett, az amerikai hordóból származó pici kókuszos karakterrel. Szájban tökéletes arányokat mutat, a nehézkesség meg sem érinti annak ellenére, hogy érezhető a szuperérett alapanyag. Nagyon komplex bor, melynek lecsengésében is a terület ásványosságát mutató sós ízjegy vezet, az illatban és ízben már megismert részletgazdagsággal.

Rajnai rizling – jelenleg gőzzel hajlított somogyi tölgyben érik.

Illata tökéletes lenyomata a területnek és a fajtának egyaránt. Visszafogottság és elegancia jellemzi már most, sós jelleg érkezik először, ez viszi a prímet, a szofisztikált, de érett gyümölcsösség csak itt-ott jelenik meg aromatikájában. Szájban tökéletes és elegáns struktúrát mutat, betölti a szájat teljesen, ezzel együtt pedig van benne egy elegáns szikárság, határozott savszerkezete pedig óriási potenciált mutat. Míg a chardonnay ebben a fázisában izgalmasabb, addig a rajnai egy különlegesen elegáns és visszafogott bor, a fajta valamennyi sajátos szépségével.

via GIPHY

Merlot – jelenleg somogyi tölgyben érik.

A pince csúcs merlot bora, amely ebben a fázisában egészen lehengerlő. Nagyon mély, átlátszatlan, feketébe hajló szín, kimért mozgás. Hihetetlenül koncentrált illatok törnek fel a pohárból: aszalt barack, bacon, vörös áfonya, szedresség, magas kakaótartalmú csokoládé, zöldfűszerek. Kóstolva hatalmas test, itt is rendkívüli érettséget és komplexitást mutat, sok-sok érett kékbogyós gyümölcsös jeggyel, aszalt barackos csokoládéval, a háttérben elegáns hordófűszerekkel, egész szájat betöltő feszes struktúrával. Minden összetevőjében sok, de az idő neki dolgozik, elegendő és szép savszerkezetének köszönhetően nagyon hosszan érlelhető bor, mutatva a terület végtelen lehetőségeit.

Viktor mellett 14 további pincészet is elhozza legbalatonibb borait, amik között nem kevés 2017-es újdonságot is kóstolhattok! Részletek és (a vészesen fogyó) jegyek ITT elérhetők!

tokajimarcius_2018-3207.jpg

Ingyenes pop-up előadások a borvidékről

Ha még mélyebbre ásnád magad a borvidék rejtelmeiben, akkor holnap két ingyenes előadás közül is választhatsz:

19:00 Egész Évben Balaton 

A borvidék programjai, melyet az összefogás jegyében a Dél-Balatoni Borút Egyesülettel közösen alakítanak, új irányelvek mentén, és egy születendő, friss márkastratégia bemutatása.
Előadó: Bujdosó Ferenc 
Borok: Várszegi Pincészet, Irsai Olivér - Sárga muskotály 2017 és Bujdosó Szőlőbirtok: Sirocco 2013
 
19:30 Napfény és pezsgés

Buborékos borok a Dél - Balatonon: gyöngyözőborok és pezsgők.
Előadó: Baranyai Péter (borász, Garamvári Szőlőbirtok)
Borok: Hujber Pincészet, Cabernet Sauvignon rosé (tankpezsgő) és Garamvári Szőlőbirtok, Optimum Brut 2013 (methode traditionelle)

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása