Winelovers

Úgy néz ki, a fehérbor az új rozé

Kedvenckeresésre indultunk

2018. április 04. - Winelovers

aw_feherbor.jpg

A hosszú hétvége előestéjén sokan gondolták úgy, hogy egy laza Afterwork kóstolóval búcsúztatják a hetet. A Buddha Barban kellemes hangulatban nyílt lehetőség a munka utáni lazításra, ahol egy minden érzékszervre kiterjedő élménnyel gazdagodhattak a borkedvelők. Tóth Zsófi mesél. 

Már hagyománynak számít, hogy minden eseményen szavazhat a közönség, mely borok ízlettek aznap este legjobban. Így az elmúlt év legeredményesebbnek bizonyult tételei kerültek bemutatásra a teltházas Winelovers Best of borkóstolón. A Budapest szívében található Buddha Bar Lounge a Váci utcáról nyílik, és elegáns vörös szőnyeges lépcsősor vezet fel a bárhoz. A vörös és arany enteriőrben az ázsiai hatás vegyül a modern design elemekkel, így intim hátteret biztosított a borok élvezetéhez. Jólesett leülni a kényelmes fotelekbe, hátradőlve relaxálni egy pohár borral a kézben és élvezni az élő DJ szettet. Az sem csalódott, aki inkább személyesen a borászokal, pincészetek képviselőivel mélyedt volna el az évjáratok, talajtípusok és készítési technológiák rejtelmeiben, mivel összesen 13 borászat képviseltette magát az eseményen.

Annak jártam utána, mely borok lettek a Winelovers kóstolók közönségkedvencei, és hogy miért pont ezekre voksoltak a legtöbben.

winelovers_afterwork_best_of-20180329-4351.jpg

Fotó: Benkő M. Fanni

Egyre növekvő népszerűséget mutatnak a terroirt jobban kifejező borok, mint például az olaszrizling, de a fogyasztók körében kedveltek a könnyed, gyümölcsös fehérek és a testes vörösek is, bár a vörösek alacsonyabb arányban képviseltették magukat a Best of kóstolón. Az est főszereplői egyértelműen a fehérborok voltak. A könnyed, gyümölcsös fehérek közé tartozik a villányi Günzer Pincészet Lezser bora is, ami egy chardonnay-sauvignon blanc házasítás. Ez elsőre szokatlan párosnak tűnhet, ám kóstolva szép összhangot alkot; nem csoda, hogy a legcsábítóbb csavarzárasnak bizonyult korábban. Ilyen még a Laposa Birtok 4 Hegy bora, ami a kedvenc olaszrizling címet vitte el egy korábbi kóstolón. A három balaton-felvidéki és egy somlói területről szüretelt olaszrizling új évjárata a savakról és a mineralitásról szól.

A Borbély Családi Pincészet is elhozta a 2. Rizlingek Harca kedvencét: a Bács hegy olaszrizling 2015-öt. Borbély Tomi elárulta: "A Bács hegy olaszrizling számomra és a birtok számára is az egyik legfontosabb tétel. Egyrészt a fajta miatt, ami a legkiválóbb kárpát-medencei fajta és a legtöbb lehetőség rejlik benne, illetve a terület adottságai miatt is. Egy kb. 45 éves ültetvényről született a bor, kiváló déli lejtésű fennsíkról, kötött, agyagos bazaltmálladékos talajról, ahol az olaszrizling fajta gyönyörűen adja vissza a terület értékeit, ásványos karakterét. Büszkék vagyunk rá, hiszen nem csak a Rizlingek Harcán lett a kedvenc, hanem 2017-ben Tapolca város borának is megválasztották."

winelovers_afterwork_best_of-20180329-4330.jpg

A Cseri Pincészet Pannonhalmi Rajnai Rizling Selection 2015 bora nem csak közönségkedvenc, hanem a pincészet favoritja is: "A Pannonhalmi borvidék zászlós borának a rajnai rizlinget választotta, amely remekül érzi magát nálunk. Nekünk is személyes nagy kedvencünk. Kedveljük sokoldalúsága miatt, s egy évjáratban többféle rajnai rizlinget is készítünk. Ha az időjárás kegyes hozzánk, akkor a csúcs rajnainkat is elkészítjük, ami a legszebb rajnaink dűlőválogatása, Tényő Öreghegyről. A nagyon meredek domboldalon lévő ültetvényen sokáig fenn tudjuk hagyni egészségesen a fürtöket" - mesélte Cseri Eszter.

A bioborok is egyre népszerűbbek, az organikus borászatok közül a Dobosi Pincészet és Vendégház (Balatonfüred-Csopak) az egyik, aki bioborral, a 2016-os Bio Kéknyelű tételükkel jött a kóstolóra. A kéknyelűt nemcsak a közönség, hanem a szakma is elismerte: a korábbi évjáratok több díjat is kaptak, például a Kéknyelű 2014-et 2016-ban a Top 100 Bor közé választották, ráadásul az 5. legjobb fehérbor lett. A Kéknyelű 2015-ös évjárata pedig Decanter World Wine Award-on aranyérmet nyert.

winelovers_afterwork_best_of-20180329-4297.jpg

Az este meglepetése számomra a balatonfüred-csopaki Zelna Borászat volt. A borászat organikus módszerekkel dolgozik, biológiai növényvédelemmel. Egyik kedvenc tételem, a Farkó–kő Olaszrizling szépen megmutatja a dűlőben rejlő lehetőségeket. A bor 8 hónapot töltött fahordóban. Illatában citrusok és ásványos, sós karakter érezhető. A korty selymes textúrájú, enyhén melegít a vége, sós utóízt hagyva maga után. Másik kedvencem volt a badacsonyi Villa Tolnay borsorából a 2016-os Mozaik Cuvée, ami egy igazi különlegességnek számít: fele-fele arányban amfórás sauvignon blanc és fahordós chardonnay házasítása. Igazi egyéniség, hosszú érlelési potenciállal.

A fehérek után a vörösek felé vettem az irányt. Gere Tamás és Zsolt 2012-es Kékfrankos Válogatása határozott savakat, nem kiugró alkoholt és a fajtára jellemző fűszereket és gyümölcsöket is hozott. A 2012-es Aureus Cuvée a pincészet zászlóshajója, így aki komoly és elegáns vörösbort szeretett volna kóstolni, az ennél a villányi borászatnál tovább is elidőzhetett.

winelovers_afterwork_best_of-20180329-4499.jpg

A Takler Borbirtok 2009-es Cabernet Franc Reserve bora lett a kedvenc egy korábbi Winelovers Afterwork kóstolón, ahol a két cabernet (franc & sauvignon) volt a középpontban. Ez a tétel már nem elérhető, úgyhogy egy 2016-os Szenta-hegyi cabernet franc hordómintát hoztak a kóstolóra, ami így is az egyik legszebb vörösbornak bizonyult. Kissé még zöld, nyers, de így is ígéretes. Parfümös, mély illat, ízben fekete bogyós gyümölcsökkel, áfonyával, csokoládés lecsengéssel.

Étellel pedig...

Mivel számomra mindig izgalmas kérdés a bor- és ételpárosítás, ezért kíváncsian vártam az ázsiai fúziós konyha fogásait. Az édes-savanyú, erősen fűszerezett, egzotikus alapanyagokból készült ázsiai ételekkel jól rezonálnak a jó sav-cukor egyensúlyú, ásványos, enyhén tanninos fehérek, mint amilyen a somlói Kőfejtő cuvée. A vulkáni talajon termett bor illatos, gyümölcsös karaktere szépen érvényesült például a kaliforniai tekercs mellett. A sajt és bor párosítás pedig akkor mondható jónak, ha egyaránt érezni a sajtot és a bort: ez tökéletesen megvalósult az etyeki Haraszthy Chardonnay esetében: a sajtok karakteres ízét jól kísérte a barrique chardonnay. Az oregoni tölgyfahordóban érlelt, újvilági stílusú 2014-es chardonnay a gasztronómiában különösen népszerű, ezt bizonyítja, hogy a kóstolóra az utolsó kartonok egyikét hozta el a Haraszthy Vineyards.

Nagy Mihály (a pincészet kereskedelmi vezetője) elárulta: 

A rozé népszerűsége csökkenő tendenciát mutat, kezdenek feljönni a könnyed, gyümölcsös fehérek, mint például az irsai és ezek hátán a termőhelyt jobban kifejező fehérek is.

Az étel- és borpárosítás egyik alapszabálya az azonos savszinten nyugszik, ennek megfelelően egy savgazdag bor jól illik egy hasonló tulajdonságokkal bíró ételhez. A Haraszthy Pincészet epres-málnás pinot noir rozéja friss és üde, etyeki savakkal megtámogatva, ezért jó választás volt a felszolgált, gazdag lazac tatár mellé.

winelovers_afterwork_best_of-20180329-4337.jpg

Ütős párost alkotott a bárány samosa tamarind szósszal és a villányi Heumann Pincészet 2012-es Terra Tartaro vörösbora is. A Terra Tartaro (a bor neve magyarul “Tatárok Földje”) egy nagyon eltalált blend: 55% cabernet sauvignon, 30% cabernet franc és 15% merlot. A fűszeres bárány mellé a hordóban érlelt, nagy, testes vörösbor kitűnő partnernek bizonyult.

Az ételsor zárásaként megkóstoltam a Süss málnás-tonkababos étcsokoládé bonbonját, és hogy tovább fokozzam az élvezeteket, mellé Maul Zsolt Hedonistáját választottam Villányból (kiemelkedően magas, 16 %-os alkohollal). A borban és a csokoládéban egyaránt megtalálható málnás jegyek szépen harmonizáltak egymással, az ízélmény azért is volt teljes, mivel a csokoládé vörösboros krémjéhez a Hedonista szolgált alapanyagul.

winelovers_afterwork_best_of-20180329-4396.jpg

A csütörtöki kóstoló után hazafelé sétálva azon járt a fejem, hogy mennyire szuper, hogy az új kapubor a rozé után a könnyed, gyümölcsös fehérbor lesz. Ez ugyanis a lehető legjobb belépő, hogy utána a borfogyasztó nyisson a komolyabb, a termőhely jellegét jobban kifejező fehérborok, vagy esetleg vörösek felé is. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása